Sezonul de petreceri caracteristic sfârșitului de an este o perioadă în care chiar și oamenii cei mai conștienți și responsabili în ceea ce privește sănătatea lor recunosc că își permit prea mult alcool și alimente cu prea multe calorii. Este interesant și faptul că unele cercetări desfășurate în mai multe țări au evidențiat o creștere sezonieră clară a incidenței bolilor cardiovasculare, cu apogeul în lunile reci de iarnă. Un motiv în plus ca, în această perioadă a anului, să luați măsuri pentru reducerea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral prin mărirea aportului de microelemente nutritive esențiale.
Un motiv pentru care mâncăm mai mult când este frig afară este acela că temperatura internă a corpului scade. Răspunsul natural la acest fenomen este senzația de foame. Consumul de calorii ne încălzește corpul deoarece adaugă energie în sistem. Totuși, în sezonul sărbătorilor acest lucru se poate traduce prin ingerarea de alimente nesănătoase precum cele cu grăsimi trans, cantități mari de zahăr, sare și aditivi artificiali, precum și cantități scăzute de microelemente nutritive esențiale.
Majoritatea meselor de sărbători abundă de pizza, cartofi prăjiți, chips, sărățele, prăjituri, produse de patiserie și fursecuri. Consumate în exces, aceste alimente măresc riscul de diabet insulinoindependent și boli cardiovasculare. Deși problema nu apare peste noapte, consumul regulat al acestor alimente pe toată perioada sărbătorilor poate avea consecințe grave asupra sănătății dumneavoastră.
Cercetările arată că oamenii care mănâncă la restaurante de tip fast-food subestimează numărul de calorii din mâncarea lor cu până la 25% și aproximativ 90% din oameni subestimează cantitatea de sare (sodiu) din aceste preparate. Combinată cu lipsa exercițiului fizic și excesul de alcool, alimentația de proastă calitate crește semnificativ riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Există și o legătură clară între aportul de microelemente nutritive și depresie. S-a demonstrat că alimentația mediteraneană bogată în vitamine este în mod clar legată de incidența scăzută a cazurilor de depresie, pe când consumul ridicat de alimente de tip fast-food mărește riscul de a dezvolta și/sau agrava această afecțiune.
Detoxifierea, din punct de vedere al medicinei celulare
Detoxifierea, numită adesea pe scurt ”detox”, este un proces prin care corpul trece în mod natural atunci când înlătură din sistemul său substanțele dăunătoare. Totuși, pentru a fi eficientă, trebuie să consumăm alimentele corecte din care să ne extragem microelementele nutritive și antioxidanții necesari.
Recomandările de Bază ale Dr.Rath pentru Sănătate Celulară pot ajuta la detoxifierea corpului în perioada sărbătorilor. Cuprinzând o combinație sinergică de vitamine, minerale, aminoacizi, antioxidanți și oligoelemente și asigurând un aport optim de microelemente nutritive, pot contribui la reducerea riscului de deteriorare a sistemului cardiovascular mărindu-vă șansele de a scăpa neșifonați din sezonul petrecerilor!
Microelementele nutritive cuprinse în Recomandările de Bază ale Dr.Rath pentru Sănătate Ceulară cuprind următoarele:
Vitamina C – vitamină solubilă în apă, cel mai important antioxidant din organism, elementul nutritiv cheie pentru stabilitatea vaselor de sânge, a inimii și a tuturor celorlalte organe. Responsabilă de producția și funcționarea optimă a colagenului, elastinei și altor molecule ale țesutului conjunctiv, cercetările Dr.Rath au demonstrat că deficitul cronic al vitaminei C este cauza primară a bolilor cardiovasculare. Cercetările au demonstrat că alcoolul determină creșterea excreției vitaminei C prin urină.
Vitamina E – Cea mai importantă vitamină antioxidantă solubilă în grăsimi din organism, vitamina E ajută la protejarea membranelor celulelor sistemului cardiovascular. Ajută de asemenea la prevenirea stresului oxidativ și deteriorărilor cauzate de radicalii liberi care pot apărea în urma consumului de alcool.
Beta-caroten – cunoscut și ca pro-viamina A, beta-carotenul este o altă vitamină importantă, solubilă în grăsimi. Alături de vitamina E, ajută la prevenirea oxidării particulelor grase și deteriorării sistemului cardiovascular.
Vitamina B1 – Cofactor pentru un important biocatalizator numit pirofosfat, vitamina B1 contribuie la optimizarea milioanelor de reacții care au loc în celulele inimii și altor organe. Persoanele cu aport moderat sau crescut de alcool riscă să aibă deficit de vitamina B1.
Vitamina B2 – Cofactor pentru flavin-adenin-dinucleotidă (FAD) și una dintre cele mai importante molecule transportatoare de energie celulară în mitocondrii (centralele energetice ale celulelor), vitamina B2 joacă un rol crucial în metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Persoanele cu aport moderat sau crescut de alcool riscă să aibă deficit de vitamina B2.
Vitamina B3 – Cofactor pentru nicotinamid-adenin-dinucleotidă (NAD), unul dintre cele mai importante sisteme de transport al energiei în organism, vitamina B3 are un rol crucial în întreținerea funcționării fiecărei celule din corp. Persoanele cu aport moderat sau crescut de alcool riscă să aibă deficit de vitamina B3.
Vitamina B5 – Cofactor pentru coenzima A, molecula-combustibil centrală pentru metabolismul celulelor organismului, vitamina B5 joacă un rol crucial în multe reacții care implică grăsimile, carbohidrații și aminoacizii. Persoanele cu aport moderat sau crescut de alcool riscă să aibă deficit de vitamina B5.
Vitamina B6 – Cofactor pentru fosfatul piridoxal care joacă un rol important în metabolismul aminoacizilor și proteinelor în celule, vitamina B6 este implicată și în metabolismul zahărului, al acizilor grași esențiali, ca și al anumitor minerale, precum magneziul. Persoanele cu aport moderat sau crescut de alcool riscă să aibă deficit de vitamina B6.
Vitamina B12 – Necesară pentru metabolizarea corespunzătoare a acizilor grași și a anumitor aminoacizi din organism, vitamina B12 joacă un rol esențial în producția de celule roșii ale sângelui și întreținerea sistemului nervos central. Persoanele cu aport moderat sau crescut de alcool riscă să aibă deficit de vitamina B12.
Vitamina D3 – Esențială pentru un metabolism optim al calciului și fosforului în organism, vitamina D este necesară pentru creșterea și stabilitatea oaselor și dinților. Forma D3 a vitaminei D (colecalciferol) este cea pe care organismul o produce atunci când este expus la lumina solară. Cercetările au demonstrat că utilizarea excesivă a produselor cu ecran de protecție solară a dus la creșterea dramatică a numărului de persoane cu deficit sau niveluri insuficiente ale vitaminei D în organism. În lunile de iarnă când nu este mult soare și oamenii petrec mai mult timp în interior, suplimentarea acestui element nutritiv devine și mai importantă.
Acidul folic – element nutritiv important pentru producția de celule roșii ale sângelui, acidul folic ajută și la producerea ADN-ului, cărămida de construcție a organismului uman, care poartă informația genetică. Persoanele care mănâncă multe alimente de slabă calitate (tip ”junk food”) sunt cei mai susceptibili să sufere de deficitul acestui element nutritiv.
Biotina – Cu un rol important în metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, biotina are efecte benefice asupra părului și pielii. Persoanele cu aport moderat sau crescut de alcool riscă să aibă deficit de biotină.
MINERALE
Calciu – Important pentru contractarea corespunzătoare a celulelor musculare, inclusiv cele ale mușchiului cardiac, calciul este esențial și pentru duritatea și stabilitatea oaselor și dinților. Este necesar și pentru comunicarea biologică corespunzătoare între celule, inclusiv cele ale sistemului cardiovascular. Cercetările arată că odată cu creșterea consumului de alcool, scade concentrația calciului în sânge.
Magneziu – Cunoscut ca ”antagonistul natural al canalelor de calciu”, beneficiile magneziului asupra sistemului cardiovascular sunt similare cu cele ale medicamentelor numite ”antagoniste ale canalelor de calciu”. Diferența însă stă în faptul că magneziul este produs de natură. Studiile clinice au demonstrat că magneziul este deosebit de important pentru normalizarea afecțiunilor precum hipertensiunea arterială și aritmia. Cercetările arată că odată cu creșterea consumului de alcool, scade concentrația calciului în sânge.
Potasiu – Cea mai importantă particulă electrică cu sarcină pozitivă din celulele organismului, potasiul este important pentru generarea energiei. Este necesar și pentru contracția normală a mușchilor, inclusiv a inimii. Cercetările arată că un aport crescut de potasiu este asociat cu un risc scăzut de accident vascular cerebral.
Fosfor – Prezent în toate celulele organismului, în special în oase și dinți, fosforul joacă un rol important în metabolismul carbohidraților și grăsimilor. Este necesar și pentru producția proteinelor necesare pentru creșterea, întreținerea și repararea celulelor și țesuturilor. Mineral deosebit de important, ajută organismul să producă adenozin trifosfat (ATP), moleculă utilizată la stocarea energiei. Fosforul lucrează alături de vitaminele B asistând funcționarea rinichilor, contracția musculară, bătăile inimii și reflexele nervoase.
OLIGOELEMENTE
Zinc –Utilizat de sistemul imunitar ca factor auxiliar (co-enzimă), deficitul de zinc poate duce la tulburări de creștere, boli de piele și o sensibilitate crescută la infecții. Persoanele care consumă alimente de tip „fast-food” sunt mai susceptibile să aibă niveluri insuficiente ale acestui element nutritiv.
Mangan – Factor secundar important pentru biocatalizatori, manganul activează enzimele care joacă un rol în metabolismul ADN-ulu, cărămida de construcție a organismului uman, care poartă informația genetică. Deficitul pe termen lung al acestui element nutritiv duce la inhibarea procesului de creștere, infertilitate și alte afecțiuni grave.
Cupru – Necesar pentru formarea rețelei de colagen în pereții vasculari, cuprul stimulează și absorbția fierului și producția de hemoglobină, substanța roșie importantă pentru celulele sângelui. Este de asemenea necesar pentru o enzimă care joacă rolul cheie în producția de melanină, pigmentul care conferă culoarea pielii, părului și ochilor.
Seleniu – Antioxidant important care protejează organismul împotriva deteriorărilor cauzate de radicalii liberi și îi susține mecanismele de apărare, studiile clinice au confirmat faptul că seleniul joacă un rol important și în lupta împotriva cancerului și bolilor cardiovasculare.
Crom – jucând un rol important în metabolizarea carbohidraților, în special în legătură cu glucoza și insulina, în majoritatea țărilor industrializate deficitul de crom contribuie la creșterea incidenței diabetului.
Molibden – Acționând ca un co-factor al anumitor reacții enzimatice în metabolismul celulelor, cercetările sugerează că molibdenul ar putea avea un rol și în dezactivarea anumitor substanțe toxice din organism.
ALTE ELEMENTE NUTRITIVE CELULARE IMPORTANTE
L-Lizină – Importantă cărămidă de construcție a proteinelor de stabilitate colagen și elastină, aminoacidul l-lizină este foarte important pentru asigurarea sănătății pereților vasculari ca și al mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, oaselor și pielii.
L-Prolină – Ca și l-lizina, aminoacidul l-prolină este cărămida principală de construcție a proteinelor de stabilitate colagen și elastină. Este foarte important pentru asigurarea sănătății pereților vasculari ca și al mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, oaselor și pielii.
L-Carnitină – Element nutritiv foarte important, l-carnitina este necesară pentru transformarea grăsimilor în energie. Multe studii clinice au demonstrat marea valoare a suplimentării cu carnitină pentru îmbunătățirea funcției de pompare și performanței inimii.
L-Arginină – Prin intermediul rolului său în producția unei molecule numite oxid nitric, aminoacidul l-arginină joacă un rol important în menținerea sănătății cardiovasculare. Oxidul nitric relaxează pereții vasculari și ajută la normalizarea hipertensiunii arteriale.
L-Cisteină – Aminoacid cu multe funcții importante în organism, sistemul cardiovascular beneficiază în mod special de suplimentarea cu l-cisteină. Cărămidă de construcție a glutationei, unul dintre cei mai importanți antioxidanți produși în organism, l-cisteina ajută la protejarea interiorului vaselor de sânge de radicalii liberi și de alte tipuri de deteriorări.
Inozitol – În afara faptului că este important pentru metabolizarea zahărului și grăsimilor în celulele organismului, inozitolul este important și pentru procesul de comunicare biologică dintre celule și organe.
Coenzima Q10 – Cunoscută și sub numele de ubiquinonă, coenzima Q10 funcționează ca un catalizator extrem de important pentru centrul energetic al fiecărei celule. Din cauza activității intense, celulele mușchiului cardiac au o necesitate crescută a acestui microelement nutritiv. La pacienții cu funcție insuficientă de pompare a inimii, coenzima Q10 este de obicei în deficit. Un număr impresionant de studiiclinice au demonstrat marea valoare a coenzimei Q10 în tratarea insuficienței cardiace și optimizarea performanței inimii.
Bioflavonoide – Prezente în fructe, legume și alte alimente, bioflavonoidele au o mare putere antioxidantă. Amplificând sinergic beneficiile vitaminelor C și E, bioflavonoidele ajută la întărirea sistemului imunitar, protejarea organismului împotriva radicalilor liberi și reducerea inflamației.
Articol de Mirja Holtrop
Publicat cu permisiune