major setback for the biotech industry 853x480 1

Recul major pentru industria biotehnologică – Insectele dezvoltă rapid rezistență la culturile modificate genetic

O nouă evaluare științifică majoră a culturilor care au fost modificate genetic pentru a produce otrăvuri care distrug dăunătorii a constatat că insectele dezvoltă rapid rezistență la acestea. Publicat în revista Nature Biotechnology de cercetătorii de la Universitatea din Arizona din SUA, studiul examinează 36 de cazuri care analizează modul în care insectele reacţionează la culturi. În mod semnificativ, din 2016, datele arată o eficacitate  dramatic redusă a otrăvurilor în 16 cazuri, cu semne de avertizare timpurie în alte 3 cazuri. Aceasta reprezintă o creștere uriașă față de cele doar 3 cazuri de rezistență care au fost observate până în 2005. În general, rezistență sau semne de avertizare timpurie au fost găsite în majoritatea (19) din cele 36 de cazuri examinate.

corn cotton bollworm

Datele analizate în evaluare reprezintă răspunsurile a 15 insecte din 10 țări de pe fiecare continent, în afară de Antarctica. În mod deosebit de îngrijorător, în cele 16 cazuri citate în care insectele au dezvoltat rezistență totală, aceasta a avut loc în medie de numai 5 ani. Prin urmare, studiul oferă dovezi clare că, în promovarea utilizării culturilor modificate genetic (MG), guvernele plasează în mod imprudent interesele de profit ale companiilor biotehnologice de miliarde de dolari înaintea celor ale mediului.

Creșterea nivelurilor de ierbicide chimice utilizate pe culturile modificate genetic

Stropirea culturilor în apropiere de St Mary Bourne geograph.org .uk Brian Robert Marshall [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Un indiciu important cu privire la direcția în care se îndreaptă producția de culturi modificate genetic poate fi găsit într-o perspectivă care provoacă gândirea, publicată în prestigioasa revistă New England Journal of Medicine (NEJM) în august 2015. Argumentând că guvernul Statelor Unite ar trebui să-și schimbe acum poziția și să ceară etichetarea alimentelor modificate genetic, autorii descriu cât de puternice au avut loc creșteri semnificative ale cantităților și numărului de ierbicide chimice aplicate culturilor modificate genetic și că și alte creșteri – cele mai mari dintr-o generație – sunt programate să aibă loc în următorii câțiva ani. Culturile modificate genetic fiind produsele agricole cel mai puternic tratate cu ierbicide, autorii afirmă că a sosit momentul să reconsiderăm temeinic toate aspectele siguranței biotehnologiei plantelor.

După publicarea perspectivei NEJM, nu a durat mult până să apară dovezi care confirmă că au ridicat un punct valid. Într-un studiu publicat în revista Science Advances abia un an mai târziu, în august 2016, un grup de oameni de știință din Statele Unite au descoperit că adoptarea pe scară largă a culturilor modificate genetic a crescut utilizarea ierbicidelor din cauza buruienilor care dezvoltă și rezistență. Cel mai mare studiu efectuat vreodată asupra culturilor modificate genetic, a arătat că fermierii care cultivă soia modificată genetic folosesc acum cu 28% mai multe ierbicide decât cei care cultivă soiuri nemodificate.

Să pui brevetele mai presus de oameni

Spre deosebire de semințele obișnuite, semințele MG sunt create în laboratoare și nu există în natură. Acesta este motivul real pentru care firmele de biotehnologie le văd ca pe o propunere de investiții foarte atractivă. Brevetele asupra semințelor modificate genetic și potențialele profituri de miliarde de dolari și controlul pieței care ar putea rezulta din acestea, acționează ca stimulente puternice pentru firme pentru a găsi modalități de a introduce forțat alimentele modificate genetic în farfuriile consumatorilor – indiferent de pericolele pentru sănătatea umană.

Astfel, se poate observa că producția de culturi modificate genetic se bazează exact pe același model de afaceri ca cel al industriilor farmaceutică și chimică. Fie că vorbim de semințe modificate genetic, medicamente sau substanțe chimice sintetice, strategia este exact aceeași: modificarea moleculelor care apar în mod natural în așa fel încât să poată fi brevetate și deținute în proprietate. Pentru firmele și industriile care se angajează în aceste practici, interesele de sănătate ale oamenilor sunt în esență irelevante. Tot ceea ce contează este controlul piețelor globale de miliarde de dolari și îndeplinirea lăcomiei comerciale a acționarilor.

Dar, venind la numai șase luni după ce un tribunal internațional a acuzat public Monsanto de comiterea unui „Ecocid”, concluziile acestui ultim studiu privind biotehnologia naturii reprezintă un regres major pentru industria biotehnologiei. Cu insectele care dezvoltă rapid rezistență la culturile modificate genetic și singurele răspunsuri oferite implicând modificarea ulterioară a genelor și alte strategii care pot doar întârzia, dar nu pot preveni rezistența, viitorul industriei biotehnologice pare sumbru. Dar în ceea ce privește sănătatea și interesele de mediu ale oamenilor din lume, acest lucru nu poate fi văzut decât ca o veste foarte bună.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/major-setback-for-the-biotech-industry-insects-rapidly-developing-resistance-to-gm-crops/

Publicat cu permisiune