Vitamin C Blood Pressure 853x480 1

Relaţia invers proporţională dintre nivelurile vitaminei C şi valorile tensiunii arteriale

O recenzie sistematică şi meta-analiză recentă de studii observaţionale a examinat legătura dintre nivelurile vitaminei C şi tensiunea arterială. Analizând 18 studii care au implicat 22.000 participanţi, cercetătorii au descoperit că pacienţii cu hipertensiune arterială au niveluri relativ scăzute ale vitaminei C. Ei au mai descoperit că nivelurile vitaminei C sunt invers proporţionale cu valorile tensiunii arteriale, atât ale celei sistolice cât şi ale celei diastolice. Cum Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 1 miliard de oameni din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială, iar persoanele suferind de această afecţiune prezintă un risc crescut de a dezvolta complicaţii grave în cazul în care contractează coronavirus, recenzia acţionează ca un memento sosit la timpul potrivit, cu privire la importanţa asigurării nivelurilor suficiente ale acestui microelement nutritiv esenţial.

Cercetătorii observă în lucrarea lor că numeroase studii anterioare au remarcat corelaţia invers proporţională dintre nivelurile vitaminei C şi tensiunea arterială. Astfel, ei citează studii din urmă cu mai bine de 20 de ani care recunosc, potenţial, impactul pe care îl poate avea asupra bolilor cardiovasculare chiar şi o mică modificare în aportul mediu de vitamina C al populaţiei, în general.

Totuşi, este semn de remarcat faptul că în selectarea celor 18 studii specifice pe care le-au analizat pentru recenzia lor, cercetătorii au exclus studiile în care participanţii au luat suplimente cu conţinut de vitamina C mai ridicat decât doza zilnică recomandată (DZR). Excluderea acestor studii înseamnă că recenzia nu a putut lua în considerare în mod corespunzător şi răspunsul clinic al pacienţilor cu hipertensiune după administrarea unor cantităţi mai mari din această vitamină. Poate că de aceea nu este surprinzător faptul că acesşti cercetători au spus că din analiza lor nu reiese nicio asociere cauzală între nivelurile vitaminei C şi valorile tensiunii arteriale.

Medicamentele obişnuite pentru tensiune epuizează vitamina C

Interesant este faptul că cercetătorii speculează faptul că medicamentele prescrise pentru hipertensiune epuizează vitamina C. Totuşi, de fapt, deja ştim că există dovezi ştiinţifice ale acestui lucru. Un studiu desfăşurat la Institutul de Cercetare Dr.Rath arată că blocantele canalelor de calciu, o clasă de medicamente folosită pentru gestionarea convenţională a hipertensiunii poate duce la o privare a celulelor de vitamina C. Publicat în 2016, rezultatele acestui studiu explică riscul de boală cardiovasculară, cancer mamar şi probleme ale gingiilor raportate în multe studii clinice despre medicamentele blocante ale canalelor de calciu. Acest lucru survine din cauza faptului că vitamina C este un microelement esenţial pentru producţia de colagen, o proteină care este molecula cheie pentru stabilitatea pereţilor vasculari şi sănătatea ţesutului conjunctiv din organism, în general.

Controlul hipertensiunii arteriale din perspectiva medicinei celulare

Tratamentele cu medicamente ţintesc doar simptomele hipertensiunii arteriale. Deşi ele scad presiunea sângelui, nu corectează şi cauza care stă la rădăcina problemei. În schimb, cercetările Dr.Rath au arătat că principala cauză a hipertensiunii este un deficit cronic de vitamina C şi alte microelemente nutritive esenţiale în celulele musculare netede care căptuşesc pereţii vasculari. Pe baza acestei înţelegeri, abordarea revoluţionară a hipertensiunii din perspectiva medicinei celulare se focalizează pe asigurarea unui aport optim al unui grup specific de microelemente nutritive care acţionează sinergic pentru prevenirea şi normalizarea afecţiunii.

VITAMINA C –Microelement nutritiv cheie pentru stabilitatea vaselor de sânge, vitamina C măreşte producţia de prostaciclină, o moleculă care relaxează pereţii vasculari şi ajută la menţinerea vâscozităţii sângelui la niveluri optime.
MAGNEZIU –  Mineral cunoscut ca „antagonist natural al calciului”, magneziul este esenţial pentru un echilinru mineral optim în celulele pereţilor vasculari. Echilibrul mineral optim este condiţia preliminară pentru relaxarea pereţilor artieriali.
ARGININĂ – Aminoacid cheie, arginina joacă un rol important în producţia unei molecule cunoscute sub denumirea de oxid nitric. Oxidul nitric măreşte elasticitatea peretelui arterial şi ajută la normalizarea tensiunii arteriale.
LIZINĂ şi PROLINĂ  – Aceşti doi aminoacizi ajută la protecţia pereţilor vasculari împiedicând formarea depozitelor aterosclerotice. Cum ateroscleroza este strâns legată de hipertensiunea arterială, lizina şi prolina sunt esenţiale pentru prevenirea şi corectarea acestei probleme de sănătate.

Whybook multi 03

Hipertensiunea arterială este adesea considerată „ucigaşul tăcut”, deoarece în mod obişnuit nu dă simptome evidente, decât după ce va fi cauzat suficiente deteriorări inimii şi arterelor. În cele mai multe cazuri, pacienţii află că aveau hipertensiune abia după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Totuşi, în zilele noastre, prin asigurarea unui aport optim de vitamina C şi alte microelemente cheie, hipertensiunea poate fi prevenită eficient şi sigur. După cum descrie Dr.Rath în cartea sa revoluţionară „De ce animalele nu fac infarct… dar oamenii, da!”, cu cât începeţi mai devreme să urmaţi recomandările programului său de medicină celulară, cu atât mai mulţi ani veţi adăuga vieţii dumneavoastră.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2020/05/new-study-finds-levels-of-vitamin-c-are-inversely-associated-with-blood-pressure/

Publicat cu permisiune