Nu este un secret pentru nimeni că revistele medicale depind în mare măsură de veniturile din reclamele care sunt plasate în ele de firmele farmaceutice. Dependența lor de o astfel de publicitate are efectul previzibil de a se asigura de minimizarea, sau chiar eliminaea totală, a criticii la adresa industriei farmaceutice, ca nu cumva să le fie retrasă această sursă profitabilă de finanțare. O excepție rară a apărut recent în British Medical Journal (BMJ), una dintre cele mai citite reviste medicale din lume, când a publicat un articol de opinie declarând că medicina bazată pe dovezi a fost coruptă de interesele corporatiste, de reglementări eșuate și de comercializarea mediului academic.
După cum recunosc autorii BMJ în articol, medicina de astăzi a devenit în mare măsură dominată de un număr mic de firme farmaceutice foarte mari care, deși concurează pentru cota de piață individuală, sunt efectiv unite în eforturile lor de a extinde piața globală a medicamentelor. În loc să beneficieze în primul rând pacienții, autorii spun că interesele financiare depăşesc acum interesul pentru binele comun. În mod semnificativ, aceste observații corespund mult cu ceea ce Dr. Rath și organizația noastră au spus de mai bine de două decenii.
După cum subliniază corect și articolul, progresul științific în medicină este împiedicat de proprietatea asupra datelor și cunoștințelor (brevete), deoarece industria medicamentelor suprimă rezultatele negative ale studiilor, nu raportează evenimentele adverse și nu împărtășește datele brute cu ccomunitatea cercetărilor academice. În multe cazuri, așa cum am subliniat anterior, aceasta înseamnă că rezultatele studiilor asupra medicamentelor sunt în esență măsluite.
Autorii BMJ descriu în continuare modul în care pacienții mor din cauza impactului negativ al intereselor comerciale asupra agendei de cercetare, universităților și autorităților de reglementare. De asemenea, ei identifică corect faptul că responsabilitatea industriei farmaceutice față de acționarii săi înseamnă că loialitatea produsului și propaganda de relații publice sunt prioritare față de integritatea științifică.
Acapararea mediului academic de către firmele farmaceutice primește critici deosebit de puternice, autorii explicând că universitățile caută acum în mod activ finanțare farmaceutică în condiții comerciale. Drept urmare, spun autorii, departamentele universitare au devenit instrumente ale industriei de medicamente, studiile efectuate de companiile farmaceutice fiind raportate în cea mai mare parte în numele cadrelor universitare de rang înalt. Prin controlul firmei farmaceutice asupra agendei de cercetare și prin scrierea de articole fantomă în reviste medicale, mulți academicieni funcționează în esență ca agenți pentru promovarea produselor farmaceutice.
Nerezolvarea problemei principale
Deşi autorii BMJ își schițează soluțiile propuse pentru reforma industriei farmaceutice, ideile lor nu reușesc să abordeze problema centrală, deoarece, în esență, fac greșeala de a presupune că medicina farmaceutică este capabilă de eradicarea bolilor. În realitate, totuși, prevenirea dezvoltării bolilor cronice nu este în interesul financiar al industriei farmaceutice. Dimpotrivă chiar, menținerea și extinderea bolilor este o condiție prealabilă pentru creșterea financiară a industriei. Acest lucru explică nu numai de ce majoritatea medicamentelor eliberate pe bază de rețetă comercializate astăzi nu au eficacitate dovedită și vizează doar simptomele, ci și de ce, prin abordarea cauzei principale a bolilor, terapiile naturale de sănătate bazate pe știință reprezintă o amenințare existențială pentru industria farmaceutică. De asemenea, sugerează de ce problemele BMJ nu reușesc să acorde o cantitate egală de spațiu abordărilor naturale.
Cititorii cu memorie bună își vor aminti că Dr. Rath a abordat anterior această problemă direct cu BMJ și cu editorul său de atunci, Fiona Godlee. După ce BMJ a publicat acuzații false despre Dr. Rath în 2006 și a fost forțat să le retragă, precum și să își ceară scuze în mod public și să plătească despăgubiri pentru prejudiciul provocat, Dr. Rath i-a scris doamnei Godlee pentru a sugera o nouă cale de urmat, în cadrul căreia s-ar angaja să acorde un spațiu egal rapoartelor științifice și medicale din domeniul cercetărilor asupra microelementelor nutritive. De atunci, însă, BMJ nu a reușit nici măcar să se apropie de acest deziderat.
Ca atare, deși este, fără îndoială, un pas înainte ca BMJ să publice un articol care recunoaşte că industria farmaceutică a corupt practica medicinei, doar acest lucru nu este suficient. Până în momentul în care BMJ va acorda recunoașterea cuvenită domeniului în creștere al cercetărilor asupra microelementelor nutritive, cu baze ştiinţifice, realitatea este că interesele farmaceutice vor continua să depășească binele comun. Pacienții, familiile lor și medicii merită cu siguranță mai mult.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune