00021 290317 960x540 1

Să mori de foame cu stomacul plin

…sau de ce ar fi timpul pentru copii să înveţe un nou mod de a mânca


Cel mai tânăr pacient diagnosticat vreodată cu diabet zaharat de tip 2 avea 5 ani și locuia în Germania. Alimentaţia sa se baza pe pâine albă, băuturi gazoase, cheeseburgeri și batoane de ciocolată. Părinții săi, ambii obezi grav, au susținut că nu-l pot hrăni cu nimic altceva, deoarece el ar refuza să-l mănânce.

Medicii au explicat că obiceiurile alimentare ale întregii familii trebuie să se schimbe imediat, altfel își riscau viața. Aportul lor de zahăr era mult prea mare, ceea ce le făcea corpul extrem de acid şi provoca multiple inflamații. Excesul de greutate corporală le afectase deja grav articulațiile.

Nu pot să mă concentrez fără ciocolata mea

Leona are 8 ani. În drum spre școală, trece pe lângă magazinul local și cumpără o ruladă cu cârnați, bomboane roz și două cutii de Cola.

În timpul orei de matematică, prima lecție, supraviețuiește cumva. Însă în timpul orei de arte deja obosește și dă dovadă de  lipsă de concentrare. Îşi mănâncă rulada cu cârnați, bea o Cola și pentru o scurtă perioadă se simte mult mai bine. Nivelurile ei de energie par să fie restabilite.

Zaharuri ascunse sub diferite denumiri

Majoritatea produselor din supermarket conţin zahăr adăugat. Există aproximativ 200 de nume diferite pentru el, dacă te uiți cu atenție, probabil că vei găsi cel puțin unul dintre ele pe etichetele cumpărăturilor tale. Verifică cerealele, legumele sau chips-urile preferate. Fiecare nume de ingredient care se termină cu – oză sau – sirop este zahăr. Așa-numitele produse ușoare sau dietetice conțin aspartam, care este chiar mai toxic decât zahărul.

sugarPentru a studia potențialul de a crea dependență al alimentelor de tip „junk food”, cercetătorul Paul Kenny a efectuat un experiment cu șobolani, care metabolizează zahărul într-un mod similar cu oamenii. Mai întâi a hrănit animalele cuburi de zahăr brut. Le-au ciugulit, dar nu prea mult timp. Știau că mâncaseră suficient și au preferat să aleagă mâncarea normală pentru şobolani.

După aceea, le-a oferit doar smântână. Din nou, le-a plăcut, dar în scurt timp și-au pierdut interesul şi pentru aceasta.

Dar când le-a oferit un amestec de grăsimi și zahăr („cheesecake”, prăjitura cu brânză) comportamentul șobolanilor a devenit complet diferit. Nu s-au putut opri din mâncat și nici un membru al întregului grup nu a putut rezista.

Prăjitura cu brânză nu creşte în copac

cheesecakeNicăieri în natură nu găsim alimente cu un conținut atât de mare de zahăr și grăsimi precum se găsesc în prăjitura cu brânză („cheesecake”). Natura pur și simplu nu face asta. Alimente precum cheesecake sunt făcute de om și concepute de o industrie alimentară care beneficiază de pe urma consumului excesiv din partea noastră. Interese comerciale puternice nu vor să știi despre alimentaţia ta și amploarea dezastrului de sănătate pe care îl creează alimentele nenaturale. Industria alimentară lucrează activ pentru a suprima aceste informații, ascunzându-le în ceața unei „ştiinţe” înșelătoare și propagandă a industriei alimentare.

Problema cu grăsimile trans

Acizii grași esențiali sunt o parte vitală a unei alimentaţii sănătoase și sunt utilizați pentru a ne forma pereții celulari. Construirea acestor pereți cu grăsimile și uleiurile potrivite este fundamentală pentru biologia noastră și esențială pentru a ne menține sănătoși și pentru a ne menține funcțiile mentale.

Deși similară ca structură, forma grăsimilor trans este semnificativ diferită. Atunci când grăsimile trans înlocuiesc acizii grași esențiali din pereții celulelor, ele interferează cu funcționarea normală a celulelor. Imaginează-ţi că încerci să construieşti un zid de cărămidă rezistent, rezistent la scurgeri, cu o grămadă de cărămizi deformate, neregulate și zimțate! Ei bine, corpul tău se confruntă cu aceeași problemă atunci când încearcă să formeze pereți celulari sănătoși cu grăsimi trans din uleiurile procesate. Celulele tale devin permeabile și fragile, iar condiția preliminară pentru o sănătate bună a dispărut.

Să revenim la șobolani. O altă lucrare interesantă a cercetătorilor francezi a fost efectuată în 2007 și a fost raportată la reuniunea anuală a Societății de Neuroştiinţe. Șobolanii au primit cantități semnificative de cocaină în apa lor de băut și, după un timp, au manifestat foarte repede un comportament care provoacă dependență. Deveneau nervoși și neliniștiți când apa lor nu ajungea la timp.

Apoi, după ce șobolanii au ajuns efectiv dependenți de cocaină, cercetătorii au introdus o a doua cutie de apă. Acesta conținea apă cu zahăr. În mod surprinzător, de atunci încolo, șobolanii au preferat apa cu zahăr în locul apei cu cocaină! Acest lucru evidențiază potențialul enorm  al zahărului de a crea dependenţă.

Dar putem învăţa mult mai multe de la şobolani.

În Alimentaţia pentru o planetă otrăvită (Diet for a poisoned planet ), David Steinman descrie un experiment în care 4 grupuri de șobolani au primit alimentaţii diferite. Primul grup a mâncat alimente naturale și a băut apă de izvor. Pe parcursul celor trei luni de experiment, șobolanii au rămas calmi, alerti și sociali.

Al doilea grup a mâncat doar carne. După un timp s-au luptat între ei agresiv și au devenit violenți unul față de celălalt.

Al treilea grup a mâncat micul dejun acoperit cu zahăr – cereale și a băut doar punch de fructe. Au devenit fără scop, nervoși și hiperactivi.

Al patrulea grup de șobolani a trăit din gogoși de zahăr și Coca Cola. Se chinuiau să adoarmă, nu puteau funcționa ca o unitate socială și au devenit extrem de fricoși.

Lupta împotriva industriei de mâncare nesănătoasă

child fast foodCând profesorii întâmpină probleme cu comportamentul antisocial, hiperactiv și violent în clasele lor, ar putea fi un semnal că e  timpul să examinăm alimentaţia copiilor. Bucătarul TV premiat Jamie Oliver a educat de multă vreme copiii din întreaga lume cu privire la mâncarea nesănătoasă și despre pericolele consumului  acesteia. A ţinut prezentări în şcoli, adresate părinților, profesorilor și elevilor și chiar a condus o mare campanie TV. A luptat în instanță împotriva lanţului  McDonalds (McDonalds a pierdut) și, ca urmare a campaniei sale, cu toţii au devenit mai conștienţi de importanța valorii nutriționale a alimentaţiei lor, iar copiii au devenit mai conștienți de ceea ce bagă în stomac. În Germania, un lucru similar este făcut de bucătarul profesionist Tim Mälzer, care este preocupat să susțină discuții despre foamea cauzată de lipsa de microelemente nutritive, în timp ce alimentaţia este plină de calorii. În unele țări, politicienii intenţionează să pună taxe pe băuturile care conţin zahăr, așa cum o fac acum în Mexic. Planurile în acest sens sunt în prezent în curs de desfășurare şi în Marea Britanie, de exemplu, deși, în mod previzibil, corporațiile alimentare multinaționale se opun.

Interzicerea totală a vânzării de mâncare nesănătoasă în școli ar fi de ajutor, şi la fel și educarea copiilor. Dacă profesorii ar arăta ce se întâmplă cu o bucată de carne când lăsată peste noapte în Coca-Cola, ar ajuta copiii să conștientizeze mai bine efectele negative pe care această băutură le are și asupra țesuturilor corpului lor.

E vital să încpem să ne mişcăm în direcţia potrivită

Zahărul este un drog. Ei bine, nu oficial. Dacă ar fi așa, mâncarea tip fast-food nu ar mai fi fost disponibilă la liber și cu siguranță nu ar fi fost vândută copiilor. Pe ambalaj ar fi fost și un semn de avertizare, ca pe pachetele de țigări. Dar, nu este cazul. Cel puțin nu încă.

Însă sunt multe lucruri pe care le poţi face:

  • Elimină toate băuturile răcoritoare din alimentaţia ta. Fă-o pas cu pas. Bea puțină apă (necarbogazoasă) și puțin suc de mere. Mai întâi amestecă-le într-un raport apă-suc de 3:1. Zi de zi pune tot mai puțin suc până când ajungi să fii mulțumit doar cu apa. Îţi poate lua câteva săptămâni să te obişnuieşti, dar cu siguranță merită efortul.
  • Alege o alimentaţie bazată pe legume organice, ulei de măsline, nuci, ouă, fructe și pește. De asemenea, ar trebui să aibă un conținut scăzut de lactate, uleiuri procesate, grâu și carne.
  • Dacă vrei să îndulceşti ceva, folosește Stevia în loc de zahăr. Stevia este o alternativă naturală și sănătoasă la zahăr.
  • Așteaptă 30 de minute de fiecare dată când simți pofta de ceva dulce după cină. De obicei, până atunci pofta  dispare sau se reduce mult.
  • Mănâncă alimente bogate în crom și vanadiu, cum ar fi lintea, uleiul de măsline, piperul negru și spanacul. Pofta de zahăr se înrăutățește dacă nu consumi aceste două substanțe nutritive. De ce să nu adaugi puțin piper negru la mesele tale și să vezi dacă face diferența?
  • La orice tip de restaurant, evită alimentele prăjite.
  • Schimbarea este mai dificilă în cazul copiilor mai mari, care sunt adesea condiționați să mănânce prost. Cea mai bună abordare aici este de a oferi alternative sănătoase și de a conduce prin exemplu. Secretul este să nu încerci să-i constrângi să se schimbe. S-ar putea să încerce lucruri din curiozitate când te văd pe tine că te bucuri de ele. Mai devreme sau mai târziu influența ta va avea un efect pozitiv!
  • Meditația și yoga pot ajuta la calmarea minții. Cu cât ești mai eliberat de zahăr, cu atât corpul tău va fi mai liniștit.
Iată o rețetă sănătoasă de care copiii se pot bucura în timpul pauzei școlare:
Baton de seminţe cu banane şi nuci
2 banane
1 linguriţă vanilie
½ cană stafide
½ cană semințe de floarea soarelui crude
½ cană nuci crude
½ cană semințe de dovleac crude
1 lingură seminţe de in măcinate
1 lingură seminţe de in întregi
¼ cană semințe de susan
¾ cană nuci de macadamia crude
1 cană migdale crude
½ linguriţă sare
½ cană miere

Amestecați toate ingredientele, întindeți-le pe o foaie de deshidratare și puneți-o la cuptor timp de 6 ore la 400 C. Lăsați mai mult dacă vă plac batoanele crocante, şi mai puţin dacă vă plac mai moi. Utilizați un tăietor de pizza pentru a obţine batoane mici.

Ai răbdare cu tine și cu ceilalți. Te poți schimba fără a forța schimbările asupra întregii tale familii. Începe prin a le servi noile opțiuni mai sănătoase în paralel cu alimentele cu care sunt obișnuiți. Dacă o faci cu tact, fără a-i constrânge, copiii tăi vor începe în curând să se bucure de alternativele mai sănătoase!

Articol de Mirja Holtrop

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2016/10/starvation-on-a-full-stomach/

Publicat cu permisiune