Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că, la nivel global, aproximativ 40% din adulții cu vârste începând de la 25 de ani au prezentat hipertensiune arterială în anul 2008. Cunoscută ca ”ucigașul tăcut” deoarece majoritatea persoanelor afectate nu prezintă simptome, hipertensiunea arterială este răspunzătoare de aproximativ 7,5 milioane deese anual. Totuși, pe baza cercetărilor de medicină celulară ale Dr.Rath, acum știm că la originea acestei grave probleme de sănătate stă un deficit cronic de microelemente nutritive în celulele pereților arteriali. Prin corectarea acestor deficiențe devine posibil controlul hipertensiunii arteriale fără medicamente.
Ce este hipertensiunea arterială?
Hipertensiunea arterială este o afecțiune în care forța cu care sângele împinge în pereții vaselor de sânge este prea mare, în mod constant și continuu.
Măsurarea tensiunii arteriale implică evaluarea a două numere. Tensiunea sistolică (valoarea mai mare) este presiunea în artere atunci când inima se contractă, Tensiunea diastolică (valoarea mai mică) este presiunea din artere atunci când inima se relaxează între bătăi. Ambele valori se măsoară în milimetri coloană de mercur (mmHg).
Deși tensiunea arterială poate varia mult pe durata unei zile, tensiunea arterială normală în stare de relaxare este considerată a fi 120/80 sau mai mică. O persoană ale cărei valori sunt în mod constant de 140/90 sau mai mari este considerată o persoană hipertensivă.
Când tensiunea arterială este prea mare, se pune presiune suplimentară nu doar pe vasele de sânge ci și pe inimă, creier, ochi, rinichi și alte organe. Acest lucru poate crește în ultimă instanță riscul de dezvoltare al unor afecțiuni cu potențial letal precum infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, insuficiență cardiacă, afecțiuni ale rinichilor și multe alte probleme.
În cazul valorilor mari ale hipertensiunii, de 180/120 sau mai mult, pot apărea simptome precum cefalee, dispnee, sângerări nazale, amețeală, dureri în piept sau sânge în urină. Hipertensiunea arterială gravă necesită atenție medicală urgentă deoarece comportă riscul unor evenimente care pot pune viața în pericol.
Factori de risc pentru hipertensiunea arterială
Sunt multe soluții pentru a reduce riscurile de dezvoltare a hipertensiunii arteirale. De exemplu, există cercetări care arată clar faptul că persoanele supraponderale sau obeze sunt mult mai susceptibile să sufere de hipertensiune arterială decât persoanele cu greutate corporală normală.
Lipsa activității fizice este un alt factor de risc bine cunoscut. S-a demonstrat că persoanele fizic active prezintă risc scăzut nu doar de hipertensiune arterială ci și de multe alte probleme de sănătate.
Fumatul crește considerabil riscul de dezvoltare a hipertensiunii arteriale. În încercarea de a se apăra împotriva moleculelor toxice din fumul de țigară, organismul își consumă rezerva de antioxidanți. Cercetările arată că nivelurile antioxidanților precum vitamina C și vitamina C în sânge sunt semnificativ scăzute în cazul fumătorilor.
Stresul mental prelungit este un alt factor de risc pentru hipertensiunea arterială. Deși mulți medici încă nu își dau seama, mecanismul biochimic al acestui fenomen este bine înțeles. În perioadele de stres fizic sau emoțional corpul produce cantități sporite de adrenalină, hormonul stresului. Pentru fiecare moleculă de adrenalină produsă, organismul trebuie să asigure o moleculă de vitamina C pe post de catalizator. Astfel, stresul fizic sau emoțional pe termen lung poate duce la o epuizare severă a rezervelor acestui element nutritiv important din organism. După cum vom vedea în continuare, vitamina C are un rol cheie în prevenirea hipertensiunii arteriale.
Abordarea hipertensiunii arteriale din perspectiva medicinei celulare
Tratamentele farmaceutice pentru hipertensiunea arteirală, precum beta-blocantele și diureticele, tratează doar simptomele acestei afecțiuni. Deși scad tensiunea arterială, eșuează în corectarea cauzei primare. În schimb, abordarea revoluționară a medicinei celulare dezvoltată de Dr.Rath tratează în primul rând deficiențele nutriționale care stau la rădăcina problemei.
Fiecare dintre următoarele microelemente nutritive joacă un rol esențial în prevenirea și normalizarea hipertensiunii arteriale. Mai mult chiar, când sunt utilizate împreună, au un efect sinergic
ARGININA – Aminoacid cheie, arginina joacă un rol important în producerea unei molecule cunoscută sub numele de oxid nitric. Oxidul nitric mărește elasticitatea pereților arteriali și ajută la normalizarea tensiunii arteriale. |
VITAMINA C – Microelement nutritiv cheie pentru stabilitatea vaselor de sânge, vitamina C mărește producția de prostaciclină, o moleculă care relaxează peretele vascular și menține vâscozitatea sângelui la niveluri optime. |
MAGNEZIUL – Mineral cunoscut ca ”antagonistul de calciu al naturii”, magneziul este important pentru un echilibru optim al mineralelor în celulele preeților vasculari. Echilibrul optim al mineralelor este condiția preliminară pentru relaxarea pereților arteriali. |
LIZINA și PROLINA – Acești doi aminoacizi ajută la protejarea pereților arteriali împiedicând dezvoltarea depozitelor aterosclerotice. Cum ateroscleroza este interconectată cu hipertensiunea arterială, lizina și prolina sunt esențiale pentru prevenirea și corectarea acestei probleme de sănătate. |
Află mai multe despre abordarea medicinei celulare a Dr.Rath în controlul hipertensiunii arteriale în capitolul 4 al cărții sale De ce animalele nu fac infarct… dar oamenii, da!