head 960x540 1

Sindromul colonului iritabil: factorul cheie ar putea fi deficitul de vitamina D

Problemă comună care afectează intestinul gros, sindromul colonului iritabil (IBS) este estimat că afectează aproximativ 11% din populație la nivel global. Trivializată de mulți medici și etichetată în mod disprețuitor drept tulburare psihosomatică, această boală face ca pacienții să sufere adesea ani de zile de simptome debilitante, fără ca vreo cauză să fie găsită vreodată. Acum, totuși, două noi recenzii sistematice și meta-analize sugerează că deficitul de vitamina D este asociat cu problema și că suplimentarea poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Cu o serie de simptome, inclusiv durere abdominală, balonare, mișcări frecvente ale intestinului, diaree sau constipație, sindromul colonului iritabil (irritative bowel syndrome, IBS) poate fi o afecțiune deosebit de supărătoare. În timp ce unii pacienți reușesc să-și controleze simptomele prin experimentarea diferitelor abordări dietetice, pentru mulți tulburarea are un impact semnificativ asupra calității vieții și le afectează capacitatea de a lucra și de a se angaja în activitățile zilnice normale. Având în vedere eșecul continuu al medicinei convenționale de a diagnostica cu succes cauza principală a IBS, publicarea acestor noi recenzii sistematice și meta-analize ar putea reprezenta o dezvoltare importantă în prevenirea și tratamentul acestuia.

Publicate în revistele Nutrición Hospitalaria  (NH) și Nutrition Journal (NJ) de grupuri separate de cercetători din China, noile lucrări examinează eficienţa suplimentelor cu vitamina D pentru IBS și impactul acesteia asupra simptomelor. În mod semnificativ, ei arată că deficitul de vitamina D este asociat cu patogeneza tulburării și că pacienții care au primit suplimente au înregistrat  îmbunătățiri mai mari decât cei cărora li sa administrat placebo.

Lucrarea din revista NH examinează 12 studii randomizate controlate în care un total de 1.331 de participanți la studiu au primit cel puțin 3.000 UI de vitamina D pentru o perioadă de 4 săptămâni. După evaluarea studiilor, cercetătorii au descoperit că deficitul de vitamina D este un factor de risc pentru IBS și că nivelurile serice ale vitaminei D la pacienții care suferă de această afecțiune sunt semnificativ mai mici decât cele ale oamenilor normali. Lucrarea concluzionează că suplimentarea poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu IBS.

Lucrarea din revista NJ examinează 4 studii randomizate controlate cu placebo care au implicat un total de 335 de participanți. O varietate de doze și durate de tratament au fost folosite în aceste 4 studii. În două dintre ele s-a administrat o doză de 50.000 UI de vitamina D la două săptămâni; un studiu a dat această doză timp de 6 săptămâni, celălalt timp de 6 luni. Celelalte două studii examinate s-au bazat pe o doză de vitamina D de 50.000 UI administrată săptămânal pentru o perioadă de 9 săptămâni și, respectiv, o doză de 2000 UI administrată zilnic pentru o perioadă de 6 luni. Nu au fost raportate efecte adverse ale dozelor utilizate în niciunul dintre studii. Mai mult, cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu vitamina D a arătat efecte protectoare atât asupra simptomelor, cât și asupra calității vieții pacienților cu IBS. Menționând că vitamina D este ieftină și sigură, ei au concluzionat că poate reprezenta o abordare utilă și practică pentru tratarea afecțiunii.

Având în vedere că persoanele care suferă de IBS sunt în mod obișnuit afectate de tulburări de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, iar deficitul de vitamina D fiind, de asemenea, asociat cu aceste probleme, acum există mai multe argumente în favoarea suplimentării. Având în vedere eficiența dovedită a suplimentelor cu vitamina D în îmbunătățirea calității vieții pacienților, așa cum s-a demonstrat în cele două noi recenzii sistematice și meta-analize, există din ce în ce mai multe dovezi că IBS poate fi atât prevenit, cât și tratat în mod natural.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2022/05/irritable-bowel-syndrome-new-studies-suggest-vitamin-d-deficiency-may-be-key-factor/

Publicat cu permisiune