Sinergia elementelor nutritive ajută în cazul articulațiilor dureroase

Contrar opiniei comune, artrita sau durerea de articulații nu se limitează numai la persoanele cu vârste înaintate. Peste două treimi din pacienții cu artrită din SUA au sub 65 de ani și unii sunt chiar copii. În prezent, 57 milioane de americani adulți suferă de artrită și se estimează că numărul acestora va crește până la 67 milioane până în 2030. La nivel mondial, se estimează că peste 10% din bărbați și 18% din femei suferă de osteoartrită simptomatică.

Multe boli pot cauza anumite forme de dureri articulare, totuși osteoartrita genunchiului și a șoldului survenite ca urmare a uzurii și ruperii este cea mai comună cauză a durerilor de articulații. Deși femeile și adulții vârstnici sunt cei mai predispuși la osteoartrită, obezitatea, traumele și stresul repetitiv pe orice articulație va crește riscul de artrită. Nu ducem lipsă de analgezice, la liber sau cu rețetă, însă din păcate toate au efecte secundare grave și sunt foarte periculoase mai ales pentru vârstnici. Un astfel de analgezic, Vioxx, a fost retras de pe piață în 2004 din cauza unui risc crescut de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Analgezicele cele mai utilizate, cunoscute ca medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (NSAID) sunt asociate cu un risc major de sângerare și anomalii ale inimii care pot pune viața în pericol, precum fibrilația atrială.

Cheia bunei funcționări a articulațiilor este sănătatea colagenului și a țesutului conjunctiv. Acest țesut formează cartilagiile și oasele și este o componentă a fluidului sinovial care lubrifiază articulațiile. Producția acestuia depinde de microelemente nutritive pe care organismul nostru nu le poate produce,
precum vitaminele C și B6, lizina, prolina și altele. În lipsa acestor microelemente nutritive și a activității fizice regulate, inflamația cronică poate cauza articulații dureroase.

În studiile1 noastre in vivo am demonstrat că o combinație adecvată de microelemente nutritive poate reduce eficient mulți markeri inflamatori, printre care amintim reducerea cu 90% a enzimei COX-2. Medicamentul retras pentru artrită, Vioxx, era apreciat pentru proprietățile sale inhibitoare ale COX-2. Totuși, noi am demonstrat că microelementele nutritive pot produce aceleași rezultate fără să cauzeze efecte secundare severe.

Am condus și un studiu clinic pilot2 pentru a studia efectul suplimentării cu microelemente nutritive la pacienți (45-84 ani) care sufereau de artrită. După 6 luni de suplimentare cu o anumită combinație de microelemente nutritive, 50% din pacienți au prezentat îmbunătățiri semnificative ale artritei. Acest lucru a fost confirmat de testele cu raze X. Mai mult, nivelurile proteinei C reactive (CRP) care indică inflamația, au fost reduse cu 30%. Pe plan mondial, artrita este cauza principală a invalidității, mai mult chiar decât bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul.

Se estimează că piața globală de medicamente pentru osteoartrită va crește până la 5,5 miliarde $ până în 2016. În aceste condiții, o suplimentare simplă, sigură și eficientă cu microelemente nutritive combinată cu un stil de viață sănătos este cu siguranță un mod mai bun și mai ușor de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor afectați de artrită.

Ref:
1.V. Ivanov, et al., International Journal of Molecular Medicine 2008; 22(6): 731-741
2.Cellular Health Communications Vol 1, No 1, 2001

Articol de Mirja Holtrop

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/micronutrient-synergy-is-helpful-in-painful-joints/

Publicat cu permisiune