Sinergia microelementelor nutritive ajută în cazul astmului

Cu mici variații sezoniere, mulți oameni de toate vârstele suferă de crize de astm pe parcursul anului. Astmul este una dintre cele mai răspândite boli cronice, afectând 7 milioane de copii și 32 milioane de adulți din SUA. Pe plan mondial 235 milioane de oameni suferă de astm iar numărul deceselor cauzate de această boală se ridică la 180,000 pe an.

O criză de astm este marcată de puseuri severe și recurente de tuse, wheezing și dispnee a căror intensitate poate varia de la un simplu disconfort până la o maladie invalidantă și potențial fatală. Aproximativ 1din 12 cetățeni americani suferă de astm, incidența acestei boli crescând cu 60% de la începutul anilor 1980. De aceea, aceasta nu este doar boala unui individ ci o problemă semnificativă de sănătate publică și o mare povară financiară. Conform U.S. Centers of Disease Control, costurile anuale ale asistenței pentru astm depășesc 56 miliarde $ în care sunt incluse vizite la spital, costul tratamentelor și zile de concediu medical. Totuși, în ciuda acestor cheltuieli masive, tratamentul convențional pentru astm oferă doar ameliorări pe plan simptomatic.

Sunt mulți factori care pot declanșa o criză de astm: infecții, inflamații, reacții alergice la factori de poluare. Ca reacție la acești factori iritanți, celulele musculare netede care formează căptușeala interioară a căilor aeriene (bronhii) se contractă și restricționează fluxul de aer ceea ce poate duce la dificultate în respirație.

Am cercetat1 modul în care un anumit amestec de microelemente nutritive poate afecta răspunsul celulelor musculare netede ale bronhiilor umane la diferiți stimuli alergici precum histamina, proteinele bacteriene și substanțele chimice inflamatorii. Am observat că acest amestec a inhibat semnificativ contractarea celulelor musculare netede, în toate cazurile. Elementele nutritive individuale (vitamina C, lizină, prolină și altele) au ajutat la relaxarea celulelor musculare netede. Totuși, combinate, au dat un efect mult amplificat față de suma efectelor individuale ale ingredientelor, arătând astfel importanța sinergiei microelementelor nutritive.

Am desfășurat și un studiu clinic pilot2 pe pacienți cu astm (vârste 45-75 ani). Acești pacienți au luat o combinație specifică de microelemente nutritive pe o perioadă de 3 luni și au fost supuși intermitent la teste pulmonare. la sfârșitul celor 3 luni toți pacienții aveau o capacitate pulmonară mărită și mulți chiar dublă comparativ cu valorile măsurate la începutul studiului.

În fiecare an, în prima zi de marți a lunii mai se sărbătorește ”Ziua Internațională a Astmului”, eveniment organizat de Global Initiative for Asthma pentru creșterea conștientizării și îmbunătățirea asistenței medicale. Tema din acest an a fost ”Se poate controla astmul?” Cercetările noastre au arătat exact acest lucru. Cu o suplimentare de microelemente nutritive milioane de pacienți care suferă de această boală își pot îmbunătăți starea fără nici un risc la adresa sănătății lor și fără costurile exorbitante ale medicamentelor farmaceutice.

Ref:

  1. V. Ivanov et al., American College of Nutrition 45th Annual Meeting, Sept, 2005
  2. Cellular Health Communication, Vol 1, No. 1, 2001

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/micronutrient-synergy-can-help-in-asthma/

Publicat cu permisiune