
Sinergia microelementelor nutritive pentru combaterea bolii Lyme
În fiecare an, mii de oameni din Europa și SUA sunt infectați și diagnosticați cu boala Lyme. Se presupune chiar că numărul de cazuri necunoscute este și mai mare. Motivul stă în limitările privind diagnosticarea acestei boli periculoase.
Boala Lyme, cunoscută și sub denumirea de ”borelioză”, este o boală infecțioasă transmisă de căpușe. Identificarea și diagnosticarea corectă a acestei boli poate dura ani de zile. Acest lucru se datorează simptomelor nespecifice, adică, a simptomelor care pot fi asociate multor altor afecțiuni.
Acest lucru poate avea un efect devastator asupra organismului, deoarece, în timp, agenții patogeni corespunzători bolii Lyme se pot răspândi în corp cauzând numeroase deteriorări și transformându-se în forme persistente. Acestea sunt periculoase deoarece în aceste forme bacteriile sunt ”ascunse” sistemului imunitar uman și mult mai rezistente la terapiile convenționale de obicei limitate de administrarea de antibiotice. De aceea, atunci când boala Lyme a fost în fine diagnosticată, terapia cu antibiotice în conformitate cu normele de tratament nu are întotdeauna efectul așteptat.
În medicina celulară, microelementele nutritive selectate (microelemente nutritive celulare) se combină conform prinicipiului sinergiei microelementelor nutritive pentru a obține un impact pozitiv asupra sănătății. În 2016, împreună cu o instituție medicală privată pentru diagnosticarea și tratamentul bolii Lyme, am condus un studiu observațional pentru a investiga eficiența unei combinații specifice de elemente nutritive împotriva Borrelia, agentul patogen care cauzează boala Lyme. Studiul a durat 6 luni și a inclus 17 pacienți cu boală Lyme și simptome severe. În primele 5 săptămâni ISP (insulin potentiated therapy), o abordare standard în această instituție, a fost utilizată în paralel cu combinația de microelemente nutritive. Ulterior, tratamentul a fost direcționat către utilizarea elementelor nutritive celulare.
Rezultatele studiului vorbesc de la sine: după 6 luni de administrare de elemente nutritive celulare, aproape jumătate dintre participanți prezentau îmbunătățiri semnificative ale stării de sănătate. Deci continuarea administrării de microelemente nutritive și substanțe din plante este recomandată. Aproximativ 20% dintre participanți nu mai prezentau deloc simptome după 6 luni.
11.8 % dintre pacienți au avur o îmbunătățire moderată a sănătății, iar 23,5 % nu au simțit îmbunătățiri. Un mic număr de participanți a renunțat mai devreme la administrarea microelementelor nutritive. Având în vedere faptul că nu se cunosc îmbunătățiri în urma tratamentului convențional al bolii Lyme în stadiu avansat, aceste rezultate sunt deosebit de semnificative.
În pofida gravității simptomelor tuturor pacienților la începutul studiului, aproximativ 2 treimi (64,7 %) dintre participanți au raportat o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate după 6 luni de administrare a microelementelor nutritive. Deci, terapeuții implicați în studiu au concluzionat că utilizarea microelementelor nutritive și a substanțelor extrase din plante ar trebui incluse ca tratament pe termen lung, în orice abordare terapeutică a bolii Lyme.
Deosebit de semnificativă este concluzia că substanțele din plante și microelementele nutritive nu sunt doar foarte eficiente în fazele timpurii ale bolii Lyme ci și în stadiile avansate unde terapiile obișnuite cu antibiotice își ating limitele. Se demonstrează așadar, încă o dată, superioritatea abordărilor naturale comparativ cu terapiile convenționale.
Bibliografie:
1. In vitro evaluation of antibacterial activity of phytochemicals and micronutrients against Borrelia burgdorferi and Borrelia garinii, A. Goc, A. Niedzwiecki and M. Rath, 2015, Journal of Applied Microbiology, 119(6):1561-1572
2. The anti-borreliae efficacy of phytochemicals and micronutrients: an update, A. Goc and M. Rath, 2016, Therapeutic Advances in Infectious Disease, 3(3-4):75-82
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2019/05/micronutrient-synergies-to-combat-lyme-disease/
Publicat cu permisiune