Sportivii de elită iau suplimente cu vitamina D pentru îmbunătățirea performanței

Un articol recent publicat în Wall Street Journal arată că sportivii profesioniști și echipele sportive de la colegii au descoperit avantaje deosebite ale unuia dintre cele mai importante elemente nutritive: vitamina D. Cum cercetările științifice au demonstrat deja că un aport optim de vitamina D este un factor crucial pentru sănătatea noastră și se cunoaște că există un deficit al acestei vitamine în rândul populației, lumea sportivă susține acum ”vitamina soarelui”, urmând sfatul experților care recomandă suplimentarea cu această vitamină în vederea susținerii metabolismului celular.

După cum arată articolul publicat în Wall Street Journal, în cazul echipelor sportive de elită unde sunt în joc milioane de dolari, sănătatea jucătorilor este monitorizată cu mai multă atenție ca oricând. În lumea sportului profesionist, câștigarea trofeelor este dependentă direct de maximizarea performanței jucătorilor și asigurarea lor împotriva accidentelor. De aceea, în vederea realizării acestui obiectiv, este semnificativ faptul că în toate ligile sportive majore americane, în departamentele sportive de la colegii, ca și în rândul echipelor de fotbal masculin și feminin din SUA se urmărește nivelul vitaminei D și aportul acesteia în rândul sportivilor din componența acestor echipe.

Oricine poate beneficia de suplimente cu vitamina D

Nu trebuie însă să fii sportiv de performanță ca să beneficiezi de vitamina D. Un studiu pilot desfășurat recentîn Scoția a arătat că până și în rândul oamenilor obișnuiți suplimentele cu vitamina D ajută la îmbunătățirea performanței în cazul exercițiilor fizice și scade tensiunea arterială. Desfășurat de către cercetătorii de la Universitatea Queen Margaret din Edinburgh și prezentat la conferința anuală a Societății de Endocrinologie în 2015, studiul specifică faptul că voluntarii care au luat 2000 UI de vitamina D în forma cea mai biodisponibilă a vitaminei D3 – colecalciferol, timp de două săptămâni, au făcut ciclism o perioadă mai lungă cu efort mai mic decât cei care au primit placebo. Comentând rezultatele, Dr. Raquel Revuelta Iniesta afirmă că ”administrarea suplimentelor cu vitamina D îmbunătățește forma fizică și scade factorii de risc cardiovascular precum tensiunea arterială”.

Dovezile științifice arată că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, suplimentarea cu vitamina D devine din ce în ce mai importantă. Așa cum mulți oameni în vârstă au aflat de-a lungul timpului de la medicii lor, medicina convențională vede pierderea musculară care apare odată cu înaintarea în vârstă ca netratabilă și inevitabilă. După vârsta de 30 de ani, oamenii pierd în medie 3-8 procente de masă musculară la fiecare deceniu. Cu timpul acest lucru duce la scăderea forței musculare, creșterea riscului de căderi și a mortalității. Însă un studiu recent asupra femeilor la menopauză din Brazilia a arătat că administrarea suplimentelor cu vitamina D3 poate crește semnificativ forța musculară, proteja împotriva pierderii masei musculare și reduce riscul de căderi. Cercetătorii au fost impresionați să constate aceste beneficii la femei aflate la peste 12 ani de la instalarea menopauzei.

old-people-dancing

Un studiu efectuat anul trecut în rândul bărbaților, de către cercetătorii de la Facultatea de Medicină din Carolina de Sud a ajuns la concluzia că suplimentele cu vitamina D pot încetini sau chiar determina regresia tumorilor incipiente de cancer de prostată. Cum prognoza actuală este că unul din șase bărbați se va îmbolnăvi de cancer de prostată în cursul vieții sale, acest studiu sporește numărul dovezilor că abordările naturale sunt eficiente în controlul acestei boli.

Deficitul de vitamina D este foarte răspândit

În pofida importanței incontestabile și a beneficiilor dovedite ale vitaminei D, deficitul acesteia este o problemă globală. în SUA și Canada de exemplu, deficitul de vitamina D este cunoscut și răspândit. în Europa, nivelurile vitaminei D în sânge sunt scăzute la 50-70% din populație. Femeile arabe însărcinate au o ”prevalență extraordinar de mare” a deficitului de vitamina D iar în India se constată o epidemie din ce în ce mai mare a acestuia. Chiar și în Australia unde populația are un stil de viață care implică activități în aer liber și lumină solară, se constată o incidență a deficitului vitaminei D care atinge niveluri de criză.

Datorită numeroaselor sale beneficii dovedite și probabilității destul de mari de deficit al acestei vitamine, indiferent în ce colț al lumii am trăi este important să luăm măsuri pentru a ne asigura că avem un aport optim de vitamina D, în sprijinul unei sănătăți optime.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2016/01/elite-athletes-take-vitamin-d-supplements-to-maximize-performance/

Publicat cu permisiune