Stresul şi consecinţele sale biologice

Faptul că stresul are un impact direct asupra sănătății noastre nu mai este un secret. Este normal să experimentăm stres pe perioade scurte de timp, iar corpul este proiectat astfel încât să îi facă față. În urmă cu mii de ani, când strămoșii noștri trăiau din vânătoarea de animale, nivelul cortizolului (un hormon al stresului care ne face să fim alerți și să reacționăm rapid) în organismul lor era maxim pentru scurte perioade de timp, după care reveneau la normal. Dar în lumea stresantă în care trăim astăzi lucrurile sunt mult diferite. Când nivelul cortizolului rămâne ridicat pentru o perioadă prea lungă de timp, acest lucru poate deveni deosebit de dăunător pentru sănătatea noastră.

În zilele noastre, genurile de stres cu care au de a face oamenii în activitatea lor de zi cu zi și în viața de familie determină creșteri astronomice ale nivelului cortizolului. Acest lucru contribuie la dezvoltarea a tot felul de probleme de sănătate inclusiv tulburări de somn, hipertensiune arterială și chiar cancer.

Pericolele dependenței de stres

Este posibil să devii chiar ”dependent” de nivelurile crescute de cortizol. De îndată ce corpul tău se obișnuiește cu doza zilnică din acest hormon puternic, o caută în mod constant. Corpul rămâne atunci blocat constant în ”modul supraviețuire” și uită cum este să trăiască o viață liniștită și relaxată. E posibil chiar să cauţi în mod deliberat motive de stres, chiar dacă știi că îţi face rău.

Milioane de ”workaholici” (persoane dependente de muncă)  trăiesc astfel. Și totuși dau vina pe stresul situațiilor în care trăiesc, nu pe ei înșiși. Dacă te recunoști în această descriere, ar trebui să regândești modul în care abordezi viața. Altfel riști să te consumi până la epuizare și să te îmbolnăvești.

Creierul tău produce o mulțime de substanțe biologic active. Fiecare gând pe care îl emiți are consecințe fizice. S-a dovedit că stresul extrem, atât mental cât și fizic, acționează ca un imunosupresor.

Membranele care înconjoară celulele sistemului nostru imunitar conțin receptori pentru diferitele substanțe neurochimice produse de creier. Când suntem fericiți, creierul nostru produce substanțe neurochimice care întăresc sistemul imunitar. Dar când suntem foarte stresați sau deprimați, creierul produce substanțe diferite, care pot slăbi sistemul imunitar.

Gândirea negativă deprimă activitatea celulelor sistemului imunitar

Stresul emoțional epuizează nivelurile microelementelor nutritive din corp și produce substanțe chimice toxice. Acest lucru are ca rezultat faptul că organismul intră simultan în starea de deficit nutrițional și de toxicitate chimică. Aceste probleme împreună constituie cauzele principale ale bolilor. Stresul diminuează în mod dramatic abilitatea celulelor de a produce energie. Îar energia scăzută duce la reducerea abilității organismului de a se detoxiia și de a-și îndeplini funcțiile fiziologice normale.

Mulți dintre noi ne stresăm inutil despre probleme zilnice asupra cărora nu avem niciun control. Procedând astfel nu facem decât să ne facem rău nouă înșine, Dar nu așa a trebui să ne trăim viața.

Nu lăsa dezamăgirile să îți conducă emoțiile

La mijlocul anilor 70, Hans Selye MD a fost primul care a demonstrat că animalele supuse stresului mental au experimentat o scădere a imunității, hipertensiune arterială, nivel crescut al trigliceridelor și ulcere gastrice. De atunci, mii de studii științifice au demonstrat legătura directă dintre stres și boală. Dar poți rupe această legătură. Aminteşte-ți că ești singurul stăpân al minții tale. Poți alege ce îți permiți să gândești și ce alegi să ignori.

Adesea punem semnul egal între stresul mental și provocările exterioare: bani, loc de muncă, relații, sănătate, pierderea celor dragi etc. Totuși, cea mai frecventă formă de stres pe termen lung și care deteriorează sănătatea vine din convingerile autodefensive și din atitudinile negative pe care le ducem cu noi, din experiențele trecutului. Când permitem vechilor frici și dezamăgiri să ne conducă emoțiile și să ne traseze modul în care experimentăm prezentul, vom sfârși trăind și retrăind, din nou și din nou, aceleași traume emoționale. Nu cădeți în această capcană. Este important să învățăm din greșeli dar și să lăsăm în urmă lucrurile care deja s-au întâmplat.

Gândurile pozitive întăresc imunitatea, gândurile negative au efect opus

Numeroase experimente științifice au demonstrat că atenția și intenția îți pot schimba lumea fizică. Schimbarea cea mai reușită este atunci când intri într-o stare calmă, meditativă și te concentrezi pe ceea ce vrei cu adevărat. Starea de meditație este aceea în care gândirea normală este suspendată și intri pe tărâmul conștientizării pure. A învăța cum să meditezi este o investiție utilă în viitorul tău. Deși sunt multe cărți din care poți învăâa cum să o faci, în final nu contează ce tip anume de meditație vei alege. Ca să începi de undeva, poți participa la cursuri de yoga care să te ajute să îți calmezi mintea interioară. De asemenea, gândurile pozitive de iubire, compasiune, bucurie și umor vor ajuta la susținerea sistemului tău imunitar și îmbunătățirea sănătății tale.

Așa cum ești ceea ce mănânci, tot la fel ești și ceea ce gândești. Deci dacă ești bolnav, trebuie să schimbi ceea ce mănânci ȘI ceea ce gândești! După cum arată povestirea lui Heather, acești factori sunt complementari.

Heather, în vârstă de 45 de ani, descrie calea ei spre sănătate: Când corpul meu era în proces de deteriorare progresivă în perioadele cele mai grele ale bolii mele de insuficiență hepatică, sindrom autoimun, oboseală cronică li aritmie, am început să înțeleg că pentru a supraviețui nu trebuia să îmi implic doar corpul ci și mintea. Am început să îmi liniștesc mintea și să îmi spun din nou și din nou că sunt din ce în ce mai bine și mai puternică în fiecare clipă. Am continuat să repet asta în fiecare zi, de mai multe ori, ca pe o mantră, și chiar simțeam cum puterea îmi intră în corp. La început, mintea mea s-a opus spunând: asta e o minciună, te simți mai rău decât ieri. Apoi am realizat că gândirea mea negativă nega afirmațiile mele pozitive, așa că am început să răspund minții mele spunând «Știu că azi mă simt mai rău, dar îți dau ție instrucțiuni!» Și de îndată ce m-am obișnuit să dau instrucțiuni corpului meu, propriile mele obiecții au început să dispară și corpul meu a început să răspundă. Și cu ajutorul unei alimentații de detoxifiere și bogată în elemente nutritive, în trei luni eram complet vindecată!

Dorința de a trăi joacă un rol important în atingerea stării de sănătate. O schimbare radicală a gândurilor tale poate aduce o schimbare  radicală a acțiunilor tale, și astfel și a sănătății tale. Și dacă nu poți evita stresul exterior din când în când, cel puțin practică un sport care să te ajute să îl echilibrezi. Alergarea, echitația, dansul și tenisul sunt minunate pentru eliberarea stresului.

Un studiu din  New England Journal of Medicine a dat la iveală faptul că activitățile recreative precum dansul scad considerabil riscul demenței Alzheimer. Dansul reduce în mod semnificativ nivelul de cortizol din sânge. De aceea este interesant și faptul că unii dansatori spun despre sportul lor că este o ”meditație în mișcare”.

Unii oameni preferă muzica, poezia sau desenul pentru a se relaxa și a reduce stresul. Dar indiferent ce activitate ai alege, asigură-te că ai grijă de starea ta mentală. Și dacă merge mână în mână cu detoxifierea și cu suplimentarea cu microelemente nutritive în combinație sinergică, corpul și mintea ta vor fi perfect sincronizate!

Prima victorie pe care trebuie să o obținem este în mintea noastră. Dacă tu nu crezi că organismul tău poate fi vindecat, nu va fi niciodată”
– Joel Osteen, autor al cărţii ‘Your Best Life Now’

Articol de Mirja Holtrop

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/11/the-mind-controls-the-body-and-you-control-the-mind-stress-and-its-biological-consequences/

Publicat cu permisiune