00071 200717 web 853x480 1

Sulfatul de condroitin, mai eficient pentru osteoartrita genunchiului decât medicamentele antiinflamatorii de miliarde de dolari

Studiile demonstrează că sulfatul de condroitin este mai eficient pentru osteoartrita genunchiului decât medicamentele antiinflamatorii de miliarde de dolari

Rezultatele prezentate la recenta întâlnire anuală a Academiei Americane de Reumatologie au arătat că sulfatul de condroitin, o substanță naturală care formează o componentă importantă a cartilajelor, este semnificativ mai eficient decât celecoxib, un medicament antiinflamator de miliarde de dolari, în diminuarea evoluției osteoartitei genunchiului, pe termen lung. Efectuat de cercetători din Canada pe o perioadă de doi ani, studiul a descoperit că, spre deosebire de celecoxib, sulfatul de condroitin a reușit să încetinească progresul osteoartritei prin reducerea pierderii de cartilaj. Observând că aceasta este prima oară când s-a demonstrat superioritatea sulfatului de condroitin față de celecoxib, cercetătorii au concluzionat că descoperirea lor are implicații importante în ceea ce privește utilitatea administrării de suplimente, pentru gestionarea pe termen lung a osteoartritei genunchiului, și impactul acesteia asupra bolii.

Studiul a fost dublu-orb controlat aleator, ceea ce înseamnă că pacienții au fost introduși aleator în grupurile cu suplimente și respectiv cu medicamente și că în timpul studiului nici pacienții nici cercetătorii nu au știut cine în ce grup este. Timp de peste 2 ani, 194 de pacienți cu osteoartrită la genunchi de la diferite centre de tratament au primit fie 1200 mg sulfat de condroitin fie 200 mg celecoxib. Rezultatele scanărilor au confirmat că progresul bolii a fost semnificativ mai lent la pacienții care au luat sulfat de condroitin.

De aceea, important nu este doar faptul că suplimentele cu sulfat de condroitin sunt superioare celecoxibului în controlul osteoartritei, ci și faptul că sunt absolut sigure. Pe de altă parte, Celecoxib este departe de a fi sigur și are un mare număr de efecte secundare grave printre care: probleme cu ficatul, sângerări la nivelul stomacului sau intestinelor, risc crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, reacții alergice, probleme de respirație, afecțiuni ale pielii, scaune cu sânge sau negre, probleme urinare, dureri în piept, dispnee, tuse cu sânge, probleme de ritm cardiac, greață, vărsături, pierderea apetitului, dureri stomacale, slăbiciune sau amorțeală în brațe, picioare sau o parte a corpului, dureri de gambe, dureri de cap bruște sau severe, amețeli, probleme de vedere, vorbire sau mers, umflarea încheieturilor mâinii, gleznelor sau picioarelor și multe altele.

S-ar putea să vă întrebați câți pacienți cu osteoartrită ar fi de acord să ia celecoxib dacă medicii lor, înainte de a le scrie rețeta, ar fi obligați legal să le citească întreaga listă a posibilelor efecte secundare? Fără îndoială, răspunsul ar fi ”nu prea mulți”.

În pofida efectelor adverse grave pe care le cauzează, adevărul este că medicamentele periculoase precum celecoxib aduc profituri masive industriei farmaceutice. Și nu doar direct din vânzările pe care le produc, ci și indirect, datorită medicației adiționale aproape inevitabil necesară pentru tratarea problemelor pe care medicamentul în sine le cauzează. Creșterea incidenței problemelor de sănătate ale oamenilor este un fenomen extrem de profitabil pentru companiile farmaceutice, motiv pentru care acestea se concentrează pe crearea de medicamente brevetate care se adresează doar simptomelor și evită vindecarea bolilor.

Contrar acestei abordări mercenare a bolilor, prin recunoașterea faptului că la originea majorității bolilor cronice ale zilelor noastre, inclusiv a osteoartritei, stă un deficit cronic de vitamine, minerale, aminoacizi și alte substanțe naturale din alimentația noastră, medicina celulară și nutrițională formează baza științifică a unei abordări cu adevărat preventive care poate îmbunătăți sigur și eficient sănătatea umană, salva vieți și reduce dramatic costurile asistenței medicale la nivel național. Confruntată cu o amenințare atât de clară la adresa propriei sale existențe, industria multitrilionară încearcă să împiedice oamenii să aibă acces la terapii naturale, nebrevetabile, precum sulfatul de condroitin. Misiunea noastră, și a dumneavoastră prin răspândirea acestei informații, este să ne asigurăm că nu vor reuși.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2015/11/study-proves-chondroitin-sulphate-better-for-knee-osteoarthritis-than-multi-billion-dollar-anti-inflammatory-drug/

Publicat cu permisiune