Piața globală de suplimente nutritive se ridică la 82 miliarde $ anual, dintre care 37 miliarde $ reprezintă contribuția industriei din SUA. Consumatorii cheltuiesc miliarde pe suplimente nutritive și au încredere în efectele benefice ale acestora. Totuși, confruntați cu nenumărate opțiuni și o piață globală, alegerea suplimentelor potrivite poate fi copleșitoare. Rareori consumatorilor li se oferă suficientă informație științifică pe care să își bazeze decizia de cumpărare; de obicei ei văd doar materiale publicitare de marketing ale companiei producătoare. Institutul de Cercetare Dr.Rath desfășoară cercetări academice în domeniul sănătății naturale și oferă o bază științifică pentru dezvoltarea de combinații de microelemente nutritive pe baza principiului sinergiei.
Cele mai populare suplimente conțin fie componente individuale – ca vitamina C, vitamina D, calciu sau extracte individuale din plante – sau combinații aleatoare de microelemente nutritive. Majoritatea formulelor care conțin multiple elemente nutritive și extracte din plante nu specifică în mod clar criteriile de selecție a ingredientelor. Se acordă prea puțină atenție combinațiilor acestora în diferite doze, dacă aceste combinații chiar funcționează împreună sau dacă nu cumva anumite ingrediente pot inhiba acțiunea altora în organism. Dacă există precizări despre eficiența acestora, acestea sunt adesea susținute de declarații generale din cercetări publice conduse de alții și se referă mai degrabă la elementele individuale decât la combinații. Focusul principal este pe încasările venite de la consumatori decât pe sănătatea acestora.
De aceea, am decis să testăm și să comparăm eficiența diferitelor suplimente nutriționale, examinând modul în care acestea funcționează la nivel celular, nivelul de bază la care se decide sănătatea organismului nostru și capacitatea sa de a lupta împotriva infecțiilor. Unele dintre combinațiile de microelemente nutritive testate au fost identificate la Institutul nostru. Altele au fost combinații foarte populare disponibile în Europa și SUA¹. Cum aceste combinații conțin componente antioxidante și unele dintre ele pretind a avea proprietăți antioxidante, am folosit diferite metode pentru a testa cât de eficiente sunt acestea în protejarea celulelor împotriva deteriorărilor oxidative. Deteriorarea oxidativă poate duce la multe boli cronice inclusiv accelerarea procesului de îmbătrânire, artrită, boli inflamatorii, boli de inimă, boala Alzheimer și cancer.
Am descoperit că unele dintre combinațiile comercializate, care conțineau cantități mari de vitamina C și alte componente antioxidante, nu aveau proprietăți antioxidante semnificative și nu puteau oferi o protecție eficientă celulelor, în cazul expunerii la deteriorările cauzate de radicalii liberi. Acest lucru poate fi datorat fie dozelor prea scăzute recomandate de producător, fie calității slabe a materiilor prime sau chiar reacțiilor dintre ingredientele folosite în formulă.
În schimb, combinațiile de microelemente nutritive identificate de noi au demonsrat puternice proprietăți antioxidante și de protecție celulară. Aceste combinații de microelemente nutritive cu bază sinergică au asigurat protecție mai înaltă împotriva diferitelor tipuri de celule umane împotriva toxicității H2O2, ceea ce a dus la celule mult mai viabile și cu putere de recuperare metabolică. O evaluare comparativă a arătat capacitatea combinațiilor sinergice de microelemente nutritive de a stimula eficient creșterea celulară cu 40-50% în timp ce alte combinații au avut ca efect o creștere celulară mai lentă.
Încurajăm toți consumatorii de suplimente nutritive să solicite producătorilor dovezile științifice ale eficienței suplimentelor pe care le comercializează. Consumatorii trebuie să poată lua decizii informate numai după ce vor fi citit astfel de dovezi științifice și vor fi înțeles eficiența suplimentelor pe care le aleg în beneficiul sănătății și stării lor de bine.
Citește și Vitaminele: nocive sau benefice? (descărcare GRATUITĂ)