O nouă meta-analiză publicată în revista Frontiers in Aging Neuroscience examinează relația dintre boala Alzheimer și nivelurile plasmatice ale vitaminei C. Autorii lucrării, cercetători din Statele Unite și Pakistan, constată că deficitul de vitamina C este implicat în progresul bolii. Prin urmare, în mod crucial, cercetătorii concluzionează că suplimentarea cu vitamina C este o strategie plauzibilă pentru prevenirea și tratamentul acesteia.
Tulburare neurodegenerativă progresivă cu un timp mediu de supraviețuire de mai puțin de zece ani de la diagnosticare, boala Alzheimer are ca rezultat pierderea memoriei, tulburări funcționale și o serie de simptome psihiatrice precum apatie, agitație, psihoză și depresie. Cea mai mare cauză de mortalitate la adulții cu vârsta de 65 de ani și peste, peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc acum cu această afecțiune. Medicina convențională nu oferă nici un tratament pentru Alzheimer; în cel mai bun caz, medicamentele sale nu pot decât să întârzie agravarea deficitului cognitiv.
Dovezi ale deficitului multiplu de vitamine în Alzheimer
Noua meta-analiză examinează un total de 12 studii care au fost publicate pe o perioadă de 21 de ani (2000-2021). Acestea au implicat un total de 1.100 de pacienti; dintre care 431 aveau Alzheimer și 669 care erau sănătoși și funcționau ca lot de control. Analiza dă la iveală faptul că, în comparaţie cu persoanele sănătoase, nivelurile de vitamina C la pacienții cu Alzheimer sunt semnificativ mai scăzute. Remarcând, prin urmare, că, spre deosebire de majoritatea mamiferelor, oamenii nu sunt capabili să sintetizeze vitamina C în corpul lor, cercetătorii descriu modul în care menținerea echilibrului oxidativ delicat al creierului depinde de o varietate de antioxidanți, dintre care vitamina C are cea mai mare concentrație.
În mod uluitor, unul dintre cele 12 studii examinate în această meta-analiză a evaluat o varietate de factori nutriționali asociați cu demența cu debut tardiv de tip Alzheimer și a concluzionat că nivelurile scăzute ale mai multor elemente nutritive – printre care nu doar vitamina C, ci și vitaminele B1, B6, B12 și E – pot contribui la dezvoltarea afecţiunii.
Un alt studiu citat în mod similar a remarcat o scădere a antioxidanților din plasmă și a vitaminelor C, A și E la pacienții cu Alzheimer, precum și niveluri mai scăzute de carotenoide, precum luteina, alfa-carotenul, beta-carotenul și licopenul. Astfel de constatări sunt în mod clar în concordanță cu Medicina Celulară revoluţionară a Dr. Matthias Rath care a descoperit că deficitul de vitamine și alte microelemente nutritive este cauza principală a celor mai frecvente boli cronice de astăzi.
O revoluție în practica medicinii neurologice
Dovezile descoperite în această meta-analiză au fost atât de convingătoare încât cercetătorii propun folosirea consumului de vitamina C ca măsură de sănătate publică pentru a reduce debutul și progresul bolii Alzheimer. În concluzie, analiza lor este în concordanță cu alte studii recente care demonstrează rolul unei varietăți de microelemente nutritive în prevenirea și controlul afecţiunii.
Cercetările anterioare au arătat că la persoanele cu niveluri ridicate de acizi grași omega-3, suplimentarea cu o combinație de vitamine B poate preveni contracția creierului, un semn distinctiv al bolii Alzheimer. O recenzie sistematică recentă sugerează în mod similar că vitaminele B, în special acidul folic, pot avea un efect pozitiv asupra amânării și prevenirii riscului de declin cognitiv.
Alte cercetări recente au descris cum se acumulează dovezi că, profitându-se de efectele lor sinergice, combinațiile de antioxidanți pot fi eficiente nu numai în prevenirea bolii Alzheimer, ci și în determinarea regresiei acesteia. Ca rezultat, nu doar că efectele benefice ale nutriției pentru îmbunătățirea funcției cognitive și a demenței devin rapid clare, dar şi pacienții cu Alzheimer, familiile lor și medicii au acum la dispoziție opțiuni de terapie mai eficiente decât își pot da seama mulți în prezent. Pe măsură ce vestea despre această dezvoltare care schimbă jocul începe să se răspândească, o revoluție în practica medicinei neurologice pare să se zărească la orizont.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune