Suplimentele cu acizi grași Omega-3 ajută la reducerea inflamației în bolile renale cronice

Într-un nou studiu publicat în Clinical Nutrition journal, oamenii de știință australieni arată că suplimentele cu acizi grași pot ajuta la reducerea inflamației în cazul oamenilor care suferă de boli cronice de rinichi. Explicând că prin administrarea de suplimente cu acizi grași acestor pacienți, poate crește capacitatea organismului de a sintetiza factorii din sânge care ajută la diminuarea inflamației, cercetătorii trag concluzia că acest lucru poate avea implicații importante pentru limitarea problemelor inflamatorii în cazul bolilor cronice de rinichi.

Constând dintr-un studiu dublu-orb control-placebo desfășurat pe o perioadă de 8 săptămâni, procesul a implicat 85 de pacienți cu vârste între 25 și 75 de ani, care sufereau de insuficiență renală cronică. Pacienții au primit aleator 4g acizi grași omega-3 pe zi, 200 mg coenzima Q10, ambele din suplimente, sau placebo conținând 4g ulei de măsline. La sfârșitul perioadei de studiu, când s-a examinat grupul de factori din sânge cunoscuți sub denumirea Specialised Pro-resolving Lipid Mediators (SPMs) derivați din acizi grași omega-3 și cunoscuți ca factori de rezolvare a inflamației, cercetătorii au descoperit că pacienții care au primit suplimentele cu acizi grași au avut o sinteză crescută de SPM. De aceea ei sugerează că suplimentarea pe termen lung cu acizi grași omega-3 este o potențială terapie pentru limitarea inflamației ușoare care se asociază cu și amplifică evoluția insuficienței renale cronice.

Totuși, inflamația nu apare numai în insuficiența renală; ea apare în mod natural ca răspuns la vătămarea corpului și este asociată și cu boli precum arterioscleroza și boala cardiovasculară, artrita, cancerul și infecțiile. Dar în toate aceste cazuri medicina convențională doar gestionează simptomele inflamatorii, în general prin utilizarea de steroizi sau analgezice precum medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (NSAID). De aceea este semnificativ faptul că aceste abordări nu doar eșuează în eliminarea cauzei reale a inflamației, ci sunt și asociate cu efecte adverse severe – care uneori pun chiar viața în pericol – printre care amintim sângerările gastrointestinale sau infarctele miocardice fatale.

Deși unele elemente nutritive individuale precum cele din suplimentele cu omega-3 utilizate în studiul australian pot avea anumite efecte antiinflamatorii, utilizarea combinațiilor specifice de microelemente nutritive care acționează în sinergie biologică este de departe cea mai bună abordare pentru a controla această problemă de sănătate. În acest sens, cercetările de pionierat care se desfășoară la Institutul de Cercetare Dr.Rath arată că o combinație de microelemente nutritive selectate care conțin vitamina C, quercetină, extract de ceai verde, L-lizină, L-prolină, L-arginină și N-acetil cisteină este eficientă în producerea unei scăderi semnificative a diferiților mediatori inflamatorii și citocine implicate în inflamația sistemică.

Această combinație de elemente nutritive are un efect suplimentar important prin faptul că poate suprima și COX-2, o enzimă pro-inflamatorie, cu până la 90%. Acest lucru este deosebit de semnificativ deparece ibuprofenul, un NSAID utilizat frecvent, nu este eficient împotriva enzimei COX-2.

De aceea, ca și în cazul altor probleme de sănătate, profitând de avantajele beneficiilor sinergiei microelementelor nutritive și de noua înțelegere că sănătatea și boala sunt determinate la nivelul celulelor, este posibil controlul procesului inflamator din organism și ameliorarea simptomelor asociate acestuia. În sistemul de asistență medicală al viitorului, această abordare trebuie să devină normală și să elimine în final utilizarea medicamentelor periculoase.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2015/06/omega-3-fatty-acid-supplements-help-reduce-inflammation-in-chronic-kidney-disease/

Publicat cu permisiune