Suplimentele cu magneziu, o alternativă la medicamentele antidepresive

Un studiu clinic recent desfăşurat în SUA a descoperit că suplimentele cu magneziu sunt eficiente în tratamentul depresiei uşoare şi moderate. Studiul a fost publicat în revista PLoS şi în cadrul acestuia cercetătorii au arătat că suplimentarea zilnică cu magneziu duce la o diminuare semnificativă a simptomelor de anxietate şi despresie indiferent de vârsta şi sexul pacientului, de gravitatea depresiei de referinţă sau utilizarea medicamentelor antidepresive. Observând faptul că magneziul acţionează rapid şi este bine tolerat, studiul a concluzionat că ar putea fi o alternativă sigură şi fără reţetă la medicamentele farmaceutice.

 Desfăşurat pe o perioadă de 12 săptămâni, studiul a implicat 126 de pacienţi cu vârsta medie de 52 ani. Fiecare pacient a fost atribuit aleator unui grup. Primul grup a primit suplimente cu magneziu pe o perioadă de 6 săptămâni, în timp ce celălalt grup nu a primit niciun tratament. În următoarele 6 săptămâni, rolurile grupurilor au fost inversate, cel de-al doilea grup fiind cel care a beneficiat de suplimentare.

În perioada de 6 săptămâni a studiului magneziul a fost administrat pacienţilor în doze de 248 mg / zi. Impresionant este faptul că cercetătorii au descoperit o ameliorare evidentă a simptomelor după doar 2 săptămâni şi aceasta s-a păstrat pe toată durata tratamentului. De aceea, merită remarcat că, pe baza experienţelor lor din timpul studiului, majoritatea pacienţilor au spus că vor utiliza şi pe viitor suplimente cu magneziu.

Tot mai multe dovezi că abordările naturale sunt eficiente împotriva depresiei

Publicarea acestui studiu se adaugă dovezilor în continuă creştere cu privire la faptul că abordările nutriţionale sunt eficiente în controlul depresiei. De exemplu, de curând, o descoperire în concordanţă cu principiul cheie al medicinei celulare conform căruia deficitul pe termen lung al microelementelor nutritive stă la originea bolilor cronice, din cadrul unei recenzii ştiinţifice a observat că nivelul scăzut al vitaminelor B este o trăsătură comună a pacienţilor cu depresie şi că suplimentarea cu acest microelement nutritiv ameliorează depresia.

În mod similar, o meta-analiză publicată în 2016 a dat la iveală faptul că acizii graşi omega 3 pot diminua simptomele depresiei majore. Examinând 13 studii randomizate control-placebo care au inclus 1233 participanţi care sufereau de această afecţiune, cercetărtorii au ajuns la concluzia că dozele mărite de acid eicosapentaenoic (EPA) au fost deosebit de benefice.

Suntem ceea ce mâncăm

După cum arată cercetătorii în cadrul studiului despre magneziu, depresia afectează în prezent un număr impresionant de 350 milioane oameni din întreaga lume. Cum această afecţiune mintală este preconizat să devină o cauză principală a poverii cauzate de boli până în 2030, medicamentele nu doar că au o eficienţă variabilă şi imprevizibilă în controlul acesteia, dar au şi o serie de efecte adverse şi sunt asociate cu tulburări pe termeb lung, precum diabetul. Deosebit de îngrijorătoare este descoperirea că una dintre cele mai larg utilizate clase de medicamente antidepresive, inhibitorii de serotonină (selective serotonin reuptake inhibitors, SSRI) sunt asociate cu omucideri şi alte manifestări violente.

Deşi fără îndoială industria farmaceutică cu profituri de trilioane de dolari ar prefera ca oamenii să creadă că nutriţia nu este eficientă în tratamentul bolilor mintale, studiile arată clar că starea de bine psihologică este strâns legată cu ceea ce consumăm în alimentaţia noastră zilnică. În studiile randomizate controlate s-a demonstrat că îmbunătăţirile aduse alimentaţiei sunt eficiente în gestionarea depresiei majore, de exemplu, în timp ce consumul alimentelor de tip fast food şi a celor procesate  industrial a fost asociat cu creşterea riscului de depresie.

Calea spre fericire nu este furnizată de industria farmaceutică sub forma unor substanţe chimice toxice, ci, conform aşa cum dovezile ştiinţifice arată din ce în ce mai mult, vechea zicală „suntem ceea ce mâncăm” se aplică şi sănătăţii mintale, nu doar celei fizice. În consecinţă, se poate spune că „afacerea cu boala” a industriei farmaceutice nu este doar cea mai mare barieră în calea sănătăţii, ci în tandem cu industria multinaţională de alimente procesate este şi cel mai mare obstacol în calea unei lumi mai fericite.

 

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/clinical-trial-shows-magnesium-supplements-may-be-an-alternative-to-antidepressant-drugs/

Publicat cu permisiune