Suplimentele cu vitamina D pot scădea tensiunea arterială și mări performanța în exercițiile fizice

Un nou studiu pilot desfășurat în Scoția arată că administrarea de vitamina D poate scădea tensiunea arterială și mări performanțele în exercițiile fizice. Efectuat de cercetătorii de la Universitatea Queen Margaret din Edinburgh și prezentat la ediția din acest an a conferinței anuale a Societății de Endocrinologie, studiul a concluzionat că voluntarii cărora li s-au administrat suplimente timp de două săptămâni au făcut ciclism pentru o perioadă mai îndelungată cu mai puțin efort decât cei care au primit pastile placebo. Comentând rezultatele studiului, Dr Raquel Revuelta Iniesta a rezumat concluziile cercetătorilor astfel ”administrarea de suplimente cu vitamina D poate îmbunătăți nivelurile activităților de fitness și diminua factorii de risc cardiovascular precum tensiunea arterială”.

Studiul a urmărit 13 adulți sănătoși aleși pe criteriul vârstei și al greutății, fiecare dintre aceștia primind zilnic fie 50 micrograme (2000 UI) vitamina D, fie placebo.Cercetătorii au descoperit că aceia care au luat suplimente cu vitamina D au avut tensiune arterială mai scăzută decât cei care au luat placebo și de asemenea niveluri mai scăzute de cortizol, hormonul stresului, în urină. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la creșterea tensiunii arteriale prin îngustarea vaselor de sânge și stimularea rinichilor să rețină apă.

În testul de fitness, cercetătorii au observat că grupul care a luat suplimente cu vitamina D au reușit să parcurgă cu bicicleta 6,5 km în 20 minute comparativ cu începutul experimentului când parcurgeau doar 5 km. De aceea, este semnificativ faptul că, în ciuda parcurgerii a unei distanțe cu 30% mai mari în aceeași perioadă de timp, grupul care a luat suplimente cu vitamina D a avut și semne diminuate de efort fizic.

Medicamentele tratează doar simptomele hipertensiunii arteriale

În întreaga lume se estimează că există aproximativ 1 miliard de oameni care suferă de hipertensiune arterială ce nu poate fi ținută sub control. Hipertensiunea, termenul medical pentru tensiune arterială crescută, este diagnosticată atunci când valorile tensiunii arteriale sunt în mod constant peste 140/90 mm Hg. Din păcate însă, așa cum milioane de pacienți au aflat cu prețul sănătății lor, medicina convențională orientată pe medicamente se limitează doar la a trata simptomele acestei boli. Beta-blocantele, diureticele și alte clase de medicamente scad în mod artificial tensiunea arterială, fără a corecta cauza primară care stă la originea acestei boli. În plus, aceste medicamente pot genera efecte secundare precum diminuarea fluxului sanguin, amețeli și alte probleme de sănătate.

Cercetările medicinei celulare țintesc cauzele hipertensiunii arteriale

vit D2

Spre deosebire de drumurile fără ieșire ale medicinei convenționale, abordarea medicinei celulare fondate de Dr.Rath a stabilit în mod clar că principala cauză a hipertensiunii arteriale este un deficit cronic de elemente nutritive esențiale în milioane de celule ale pereților arteriali. Aceste celule sunt reponsabile, printre altele, de disponibilitatea ”factorilor de relaxare” care scad tensiunea peretelui vascular și păstrează tensiunea arterială în limite normale. Microelementele nutritive precum aminoacidul argină, vitamina C, magneziul și altele contribuie la disponibilitatea optimă a acestor factori de relaxare a peretelui arterial. Un deficit cronic al acestor elemente nutritive esențiale poate duce la spasme și la îngroșarea pereților arteriali, ceea ce poate avea ca și consecință creșterea tensiunii arteriale.

Înarmați cu aceste cunoștințe, cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dr.Rath au desfășurat un studiu clinic pilot pentru a evalua efectele suplimentării cu microelemente nutritive în combinație sinergică la pacienți cu vârste între 32-60 ani. De aceea, este semnificativ faptul că, spre deosebire de participanții la studiul scoțian despre vitamina D, pacienții din acest studiu fuseseră în prealabil diagnosticați cu hipertensiune arterială. La sfârșitul celor 6 luni de studiu, tensiunea lor arterială scăzuse cu 15-16%, cu valori medii la sfârșitul studiului de 138/83 mm Hg – mai scăzute decât valorile definite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru hipertensiune.

Cum OMS raportează că hipertensiunea arterială cauzează aproximativ 7,5 milioane de decese pe an, ceea ce reprezintă aproximativ 12,8 % din numărul total de decese, iar medicina farmaceutică nu se adresează cauzelor acestei boli, a sosit timpul ca oamenii lumii să ia problema în propriile mâini. Medicina celulară și nutrițională oferă o opțiune sigură și eficientă pentru eradicarea naturală a hipertensiunii arteriale. Singurii factori limitativi pentru implementarea acestei abordări la nivel global depind de cât de repede și cât de amplu este distribuită această informație – iar aceste lucruri depind numai de noi.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2015/11/new-research-shows-vitamin-d-supplements-can-lower-blood-pressure-and-improve-exercise-performance/

Publicat cu permisiune