Suplimentele cu vitamina D3 îmbunătăţesc tensiunea arterială şi sensibilitatea la insulină în cazul copiilor

Un nou studiu a descoperit că suplimentarea cu vitamina D3 îmbunătăţeşte tensiunea arterială şi sensibilitatea la insulină în cazul copiilor. Tipul de vitamina D pe care îl produce corpul uman atunci când pielea este expusă la lumină solară, vitamina D3, este considerată în general a fi cea mai biodisponibilă formă a acestei vitamine. Publicat în American Journal of Clinical Nutrition de către cercetători din SUA, studiul a inclus copii supraponderali şi obezi cu vârste între 10-18 ani care aveau deficit de vitamina D. După o perioadă de 6 luni, cercetătorii au descoperit că acei copii care luau doze mai mari de vitamina D3 aveau tensiune arterială mai scăzută şi o mai bună sensibilitate la insulină comparativ  cu cei care luau doze mai mici. Studiul a concluzionat că optimizarea stadiului vitaminei D a copiilor le poate îmbunătăţi sănătatea cardiovasculară.

La începutul studiului, cei 225 de copii incluşi în acesta au fost distribuiţi aleator în 3 grupuri. Fiecare grup a primit pastile cu aspect identic dar care conţineau diferite cantităţi de vitamina D3. un grup primea 600 UI pe zi, în timp ce celorlalte li se dădeau 1000 UI şi respectiv 2000 UI. În timpul studiului nici copiii nici cercetătorii nu ştiau ce doză primeşte fiecare participant la studiu.

După 6 luni, cercetătorii au descoperit că acei copii care luau 2000 UI de vitamina D3 pe zi aveau un nivel redus al glucozei şi sensibilitate mai bună la insulină, Aceste descoperiri indică o predispoziţie scăzută la diabet şi o sănătate cardiovasculară mai bună. După cum arată Dr.Rath în cartea sa De ce animalele nu fac infarct… dar oamenii, da!, boala cardiovasculară este o complicaţie cheie pentru pacienţii diabetici.

Copiii care au luat 1000 UI de vitamina D3 pe zi în timpul studiului au avut tensiune arterială mai scăzută. Importanţa acestei descoperiri este reflectată în faptul că, dintre toate afecţiunile cardiovasculare, hipertensiunea arterială constituie cea mai mare epidemie.

Semnificativ a fost faptul că cercetătorii au descoperit că alţi indicatori ai sănătăţii cardiovasculare, precum rigiditatea arterială şi markerii inflamatori, nu au prezentat îmbunătăţiri în urma suplimentării cu vitamina D3. Acest lucru ilustrează faptul că, aşa cum arată şi studiile efectuate la Institutul de Cercetare Dr.Rath, rezultatele optime de sănătate nu depind doar de suplimentarea cu un singur microelement nutritiv, ci de utilizarea unor combinaţii sinergice de microelemente nutritive, alese cu atenţie.

De aceea, oricât de importantă ar fi vitamina D, cea mai eficientă protecţie împotriva hipertensiunii arteriale şi a complicaţiilor diabetului poate veni doar prin suplimentare cu combinaţiile potrivite de microelemente nutritive. Prin urmarea recomandărilor Dr.Rath pentru sănătate celulară şi adăgarea microelementelor nutritive necesare pentru protecţie împotriva hipertensiunii arteriale şi diabetului, atât adulţii cât şi copiii îşi pot mări şansele de a trăi o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă. Având în vedere că s-a demonstrat că formarea depozitelor pe artere  începe chiar din al doilea deceniu de viaţă, este deosebit de important ca toţi copiii să beneficieze de suplimentare corespunzătoare, bazată pe studii ştiinţifice, cât mai devreme posibil. Totuşi, indiferent de vârstă, pentru oricine, tânăr sau bătrân, cu cât mai repede se începe programul de suplimentare, cu atât mai mulţi ani se vor adăuga vieţii.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2020/01/study-finds-vitamin-d3-supplementation-improves-blood-pressure-and-insulin-sensitivity-in-children/

Publicat cu permisiune