00077 200717 web 853x480 1

Suplimentele nutriţionale, utilizate pentru tratarea problemelor de gestionare a furiei la deţinuţi

Într-un experiment de ultimă oră, cercetătorii din Olanda se pregătesc să înceapă un studiu major în care deținuților cu probleme de gestionare a furiei li se vor oferi suplimente alimentare pentru a stabili dacă îmbunătățirea stării nutriționale poate reduce comportamentul agresiv și antisocial. Pe baza lucrărilor anterioare în acest domeniu, deținuților din 5 închisori olandeze și 2 centre de detenție pentru tineri li se vor oferi vitamine, minerale și ulei de pește de la începutul anului viitor. Dacă abordarea se dovedește a fi reușită, ministerul justiției din țară intenționează să extindă programul și să ofere suplimente pentru deţinuţii cu tendințe violente.

În ultimii ani, cercetările efectuate independent în mai multe țări au generat dovezi convingătoare că o alimentaţie deficitară, care conține un aport redus de microelemente nutritive, poate fi un factor cauzal în comportamentul antisocial. Deschiderea posibilității unei abordări fundamental noi de reducere a comportamentului violent și agresiv în societățile noastre, sugerează că, prin corectarea deficitului de microelemente nutritive, o astfel de conduită poate fi îmbunătățită.

Un studiu din Marea Britanie publicat în 2002 este una dintre cercetările importante în acest domeniu, găsind dovezi clare ale unei legături între aportul alimentar și comportamentul violent într-un studiu bine conceput, în cadrul căruia au fost oferite  suplimente alimentare deţinuţilor. În timpul studiului, subiecții care au primit microelemente nutritive au comis cu 37% mai puține infracțiuni violente și cu 26% mai puține infracțiuni în general, în timp ce ratele incidentelor disciplinare au rămas substanțial neschimbate pentru cei care au primit placebo. Studiu randomizat dublu orb, controlat cu placebo, cercetarea a atras un răspuns extrem de favorabil din partea comunității academice pentru standardul ridicat al metodologiei sale. Ca urmare a acestei lucrări și a lucrărilor ulterioare, faptul că rolul suplimentelor alimentare poate juca potențial în modelarea comportamentului social – atât în închisori, cât și în comunitate în general – devine din ce în ce mai evident.

Ideea care stă la baza acestui domeniu de cercetare este în esență una simplă; și anume că şi creierul trebuie să fie hrănit, la fel ca toate celelalte organe ale corpului, și că, prin urmare, este vital să considerăm nevoile nutriționale ale creierului ca un factor cheie în guvernarea comportamentului. Interesant este că nici măcar această ipoteză nu este una nouă. Când Archibald Sinclair, în calitate de secretar de stat pentru aer, a convins guvernul britanic din timpul războiului în 1942 să completeze alimentaţia copiilor din țară cu ulei de ficat de cod și suc de portocale, el a speculat că alimentaţia deficitară ar putea duce, printre altele, la comportament antisocial.

Un sprijin suplimentar pentru această teorie provine din lucrările desfășurate în Statele Unite, care au arătat că elevii care primeau zilnic un supliment care conținea doar 50% din DZR pentru o perioadă de 4 luni au avut rate mai mici de amenințări și lupte, vandalism, lipsă de respect, comportament dezordonat, sfidare, obscenități, refuzul de a lucra sau de a servi, punerea în pericol a celorlalți și alte infracțiuni.

Având în vedere că agresivitatea este trăsătură comună a vieții în închisoare în multe țări, iar legăturile dintre alimentaţie, nutriție și comportament devin din ce în ce mai bine înțelese, se poate dovedi că o hrană mai bună – spre deosebire de o pedeapsă pur și simplu mai dură – poate contribui semnificativ la crearea unei lumi paşnice şi armonioase.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2015/09/dutch-researchers-plan-major-study-using-supplements-to-treat-anger-management-problems-in-prisoners/

Publicat cu permisiune