O nouă analiză asupra a peste 3000 de studii publicate în reviste medicale importante a identificat că aproximativ 400 de practici medicale comune sunt ineficiente. Aceasta a fost publicată în revista eLife şi a ajuns la concluzia că domeniul bolilor cardiovasculare este cel în care s-au descoperit cele mai multe practici medicale ineficiente. Medicamentele date pacienţilor au fost printre cele mai comune intervenţii medicale ineficiente. Cercetătorii spun că renunţarea la practicile ineficiente va duce la scăderea costurilor şi îmbunătăţirea asistenţei medicale. Descoperirile lor aduc dovezi suplimentare asupra nevoii urgente de reformare a sistemelor sanitare în sensul folosirii abordărilor preventive cu baze ştiinţifice.
Studiile analizate în lucrarea din eLife au fost publicate în 3 reviste medicale importante: Journal of the American Medical Association (JAMA), The Lancet, şi New England Journal of Medicine. În analiză au fost incluse 3017 studii. Efectuate între 2003-2017, studiile au cuprins practici din toate disciplinele asistenţei medicale.
Pe lângă bolile cardiovascualre, alte domenii medicale în care s-au găsit practici comune ineficiente au cuprins domeniul sănătăţii publice, medicina de urgenţă, neurologia, asistenţa medicală în cancer, bolid pulmonare, boli gastrointestinale şi de ficat, diabet, psihiatrie, boli de rinichi şi boli infecţioase. Peste o treime dintre intervenţiile specifice descoperite a fi ineficiente se referă la medicamentele utilizate. Alte intervenţii ineficiente includ utilizarea dispozitivelor medicale, terapia comportamentală şi radiaţiile. Deşi cercetătorii încearcă să critice şi intervenţiile care presupun administrarea vitaminelor şi suplimentelor nutritive, studiile citate sunt în principal bazate pe utilizarea elementelor nutritive individuale. În ultimele 2 decenii, studiile desfăşurate la Institutul de Cercetare Dr.Rath au arătat în repetate rânduri că cea mai eficientă formă de suplimentare nu se bazează pe elemente nutritive individuale ci pe combinaţii sinergice alese cu grijă. Departe de a fi o parte din problemă, abordările bazate pe medicina celulară şi nutriţională sunt deja considerate a fi soluţia crizei globale din sistemul de asistenţă medicală.
Schimbarea focusului asistenţei medicale, către prevenţie
Abordările medicinei convenţionale sunt în mare parte bazate pe intervenţii aplicate atunci când procesele specifice bolilor au fost deja diagnosticate. În cea mai mare parte, acest lucru se întâmplă deoarece prevenirea şi eliminarea cauzelor care stau la originea bolilor ameninţă interesele financiare ale afacerii de investiţii farmaceutice care este dependentă de perpetuarea acestora. Piaţa globală de medicamente farmaceutice a atins o cifră uluitoare de 1,2 trilioane $ în 2018 și se așteaptă să ajungă la 1,5 trilioane $ până în 2023. Ca o analogie, dacă industria farmaceutică ar fi o țară, un venit de 1,2 trilioane $ ar fi face-o să fie a 15-a țară din lume, în ordinea bogăției.
Bazată pe mai bine de 100 de studii științifice pe care Dr.Rath, Dr.Niedzwiecki și echipa lor de cercetători le-au publicat pe site-ul PubMed al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, abordarea sănătății din perspectiva medicinei celulare ne arată că la originea celor mai comune boli ale zilelor noastre stă un deficit cronic de vitamine, minerale, aminoacizi și alte elemente nutritive esențiale. De îndată ce acest lucru este înțeles, este ușor de apreciat de ce literalmente sute de practici medicale sunt atât de ineficiente. Dacă sistemele noastre de asistență medicală nu se orientează către abordarea directă a cauzei bolilor, nu pot spera la prevenirea sau eradicarea acestora.
De aceea, în ultimă instanță, așa cum a explicat Dr.Rath în Declarația de la Barletta din 2014, scopul asigurării sănătății pentru toți oamenii lumii poate fi atins numai dacă focusul asistenței medicale se mută de la intervenție la prevenție, adică spre depistarea și corectarea disfuncțiilor organismului înainte ca acestea să se transforme în boli. Asta înseamnă asigurarea accesului tuturor locuitorilor planetei noastre la un aport zilnic optim al tuturor elementelor nutritive necesare pentru păstrarea sănătății și prevenirea bolilor.
Interesele pacienților, pe primul loc
Autorii revistei eLife au observat că ”de îndată ce o practică medicală ineficientă a fost stabilită, este greu să mai convingi medicii să renunțe la utilizarea ei”. Ei mai adaugă și că eliminarea acestor practici ”se produce încet și întâmpină rezistență”. Deși acest lucru este cu siguranță adevărat, înlocuirea practicilor ineficiente cu altele eficiente este fără îndoială cel mai dificil lucru.
Istoria ne învață că toare transformările istorice din știință și medicină întâmpină invariabil rezistență din partea susținătorilor situației existente. În secolul XVIII, când James Lind a descoperit beneficiile citricelor în prevenirea scorbutului în cazul călătoriilor lungi pe mare, a durat 40 de ani până când recomandările lui au fost în final adoptate de amiralitatea britanică. La fel, în secolul XIX, Ignaz Semmelweis a fost ridiculizat de instituțiile medicale pentru a fi descoperit că febra puerperală la copii era o consecință a faptului că medicii nu se spălau pe mâini după ce ieșeau din laboratorul de patologie și înainte de a intra în maternitate. Întârzierea luării de măsuri în baza acestor descoperiri a avut ca și consecință pierderea a nenumărate vieți.
Astăzi, știința se află în poziția de a putea aborda cauzele care stau la originea bolilor cronice prin intermediul medicinei celulare și nutriționale cu baze științifice. Este deci momentul ca profesioniștii în domeniul sănătății din întreaga lume să supună practicile medicale curente unei evaluări critice riguroase. În lumina transformărilor istorice din trecut, înlocuirea practicilor medicale ineficiente de astăzi cu abordările medicinei celulare și nutriționale are potențialul de a salva nenumărate vieți. În lumea de astăzi, din ce în ce mai conștientă din punct de vedere social, punerea intereselor pacienților mai presus de cele ale instituțiilor medicale și industriei farmaceutice este pur și simplu soluția corectă.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune