În zilele noastre, femeile sunt conștiente de riscul ca 1 din 8 să dezvolte cancer mamar. În fiecare an sunt lansate multe campanii care se focalizează pe identificarea factorilor de risc, screening anual, diagnosticare precoce și tratament corespunzător pentru cancerul mamar. Multe femei sunt supuse mamografiilor efectuate în cadrul screeningului anual cu scopul de a detecta cancerul mamar în stadii incipiente. Totuși, după mulți ani de utilizare repetată a acestor tehnologii asupra unui număr mare de femei, se discută noi linii directoare și se scot în evidență noi riscuri. Este la latitudinea fiecărei femei și a medicului său să determine utilitatea unei mamografii de rutină, totuși mulți experți sunt critici la adresa efectuării mamografiilor tuturor femeilor trecute de 40 de ani.
Un studiu1 recent publicat în British Medical Journal raportează că în urma monitorizării a 90.000 de femei pe o perioadă de 25 de ani cu mamografii de rutină nu s-a constatat o reducere semnificativă a deceselor cauzate de cancerul mamar. 22% dintre cancerele mamare din grupul mamografiilor au fost inutil diagnosticate și supra-tratate. Adică, femei sănătoase au fost supuse în mod repetat mamografiilor, biopsiilor, operațiilor și altor tratamente agresive pentru un cancer mamar care nu era periculos. Pe lângă cancerul mamar, mamografiie de rutină, scanările CT și alte proceduri de screening radiografic al cancerului pulmonar sau al tiroidei sunt de asemenea subiecte controversate cu linii directoare neclare. Aceste programe de screening au eșuat în a oferi rezultatele așteptate în vederea reducerii numărului deceselor ocazionate de cancerul în stadii avansate. Pe de altă parte, a existat o creștere disproporționată a diagnosticului și tratamentului cancerului în stadii incipiente sau a condițiilor precanceroase, în special în domeniul cancerului mamar, de prostată și de tiroidă.
Există mai mulți factori care determină utilitatea unei mamografii la o femeie. Recomandarea generică pentru o mamografie pe an pentru fiecare femeie trecută de 40 de ani comportă riscul sever al expunerii repetate la radiații. Sânii, tiroida, măduva osoasă, sistemul digestiv și organele de reproducere sunt mult mai sensibile la deteriorările produse de radiații din cauza activității continue de creștere celulară care are loc în aceste țesuturi. Expunerea la radiații poate varia la fiecare mamografie în funcție de aparatele folosite și de persoana care execută procedura. Uneori radiațiile cauzate de o singură mamografie pot fi echivalente cu cele acumulate din 75 de radiografii ale pieptului. Am rezumat pericolele expunerii la radiații și modurile în care elementele nutritive pot proteja organismul, într-un articol de sinteză.2 Microelementele nutritive precum extractul de ceai verde, quercetina, resveratrolul și multe altele oferă protecție celulelor cu diviziune rapidă și protejează structurile celulare precum ADN-ul, cromozomii și mitocondriile. Curcuminul nu doar protejează organele sensibile la radiații, ci chiar mărește activitatea genelor responsabile de moartea celulelor canceroase. Vitaminele C, E și N-acetil-cisteina protejează celulele chiar și atunci când sunt luate imediat după expunerea la radiații.
Condițiile precanceroase precum cancerul ductal in situ (ductal carcinoma in situ, DCIS) sunt din ce în ce mai mult diagnosticate și tratate ca și cancer mamar pentru că pot fi detectate numai prin mamografii. DCIS este o acumulare de celule anormale prezente numai în canalele galactofore, fără nici o tumoare palpabilă. Acest diagnostic era inexistent înainte să apară mamografiile de rutină. Totuși, astăzi DCIS constituie 20% din toate tipurile de cancer mamar. O discuție deschisă cu medicul este, pentru fiecare femeie, cheia deciziei de a se supune unei mamografii, reducând în același timp la minimum riscurile acestor teste radio-diagnostice asupra sănătății. În plus, este foarte important să se asigure un aport zilnic optim de elemente nutritive antioxidante și acesta să fie chiar mărit, după necesități.
Bibliografie:
1. Miller AB, et al., BMJ. 2014 Feb 11;348:g366.
2. How to use diagnostic technologies wisely and for the benefit of your health.
Bilwa Bhanap, MD, Aleksandra Niedzwiecki, PhD. February 2011.
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/diagnostic-technologies-benefits-and-risks/
Publicat cu permisiune