Termenul ”țesut conjunctiv” este frecvent utilizat în asociere cu problemele pielii și ale articulațiilor. Totuși, mulți oameni nu sunt conștienți de importanța acestuia în alte boli cronice precum bolile cardiovasculare și cancerul.
Peste 90% din decesele cauzate de cancer se datorează răspândirii extensive a cancerului (metastază). Celulele canceroase formează metastaze prin ruperea barierei de țesut conjunctiv care le înconjoară. Forța și stabilitatea țesutului conjunctiv este dependentă de o producție optimă de fibre de colagen și de prevenirea distrugerii necontrolate a țesuturilor. Disponibilitatea în cantități suficiente a mai multor microelemente nutritive, în special vitamina C și aminoacizii lizină și prolină, este esențială pentru această funcție. Spre deosebire de majoritatea animalelor, oamenii nu pot produce vitamina C în organismul lor. Mai mult, oamenii, precum majoritatea speciilor de animale nu produc nici aminoacidul lizină. Totuși, majoritatea cercetărilor se fac pe modele de șoareci care produc vitamina C. Pentru a
depăși această barieră, institutul nostru folosește un tip special de șoareci al căror metabolism este similar cu cel uman din punct de vedere al lipsei producției de vitamina C endogenă.
Am studiat dacă prezența sau absența vitaminei C în alimentația acestor șoareci poate afecta dezvoltarea și răspândirea cancerului1. Rezultatele au arătat că suplimentarea alimentației doar cu vitamina C poate limita semnificativ creșterea tumorilor, care erau cu 64% mai mici decât cele dezvoltate de șoarecii care nu au luat vitamina C. Mai important chiar, tumorile animalelor cu alimentația suplimentată cu vitamina C erau înconjurate de o bordură formată din fibre puternice de colagen (vezi figura). Acest lucru face ca migrarea și răspândirea celulelor canceroase în țesuturi să fie mult mai dificilă. În schimb, bariera de colagen lipsea la tumorile animalelor cu deficit de vitamina C în alimentație, ceea ce permitea
celulelor canceroase să se miște liber și să se răspândească. Rezultatul impresionant înlătură orice dubiu cu privire la rolul critic al vitaminei C în cazul cancerului.
Chiar mai mult, prin combinarea vitaminei C cu alte microelemente nutritive care susțin colagenul, printre care lizină, prolină și altele, formarea de metastaze în plămâni, ficat și rinichi poate fi limitată cu aproape o treime2. Acest lucru confirmă eficiența crescută a sinergiei microelementelor nutritive comparativ cu utilizarea separată microelementelor nutritive. În plus față de efectul direct al vitaminei C asupra dezvoltării tumorilor, am observat că șoarecii care au primit suplimentar acest element nutritiv au avut markerii inflamatorii reduși cu aproape 90%. Acest efect al vitaminei C este foarte important
pentru că inflamația de grad scăzut este comună la pacienții cu cancer și este unul din motivele pierderii în greutate și al unei sănătăți precare.
La mai bine de 40 de ani de la declararea ”războiului contra cancerului”, această boală rămâne pe locul secund în ierarhia cauzelor mortalității și nici o soluție farmaceutică nu se întrevede la orizont. Pe acest fundal, cercetările noastre aduc o mai bună înțelegere asupra valorii microelementelor nutritive în apărarea împotriva cancerului și aduce speranță milioanelor de pacienți care suferă de această boală.
Bibliografie:
1. J. Cha, et al., Experimental Oncology 2011, 33(4):1-5
2. J. Cha, et al., Proceedings of the 104th Annual Meeting of the AACR, Vol 54,
Abstract #2822, page 691
Publicat cu permisiune