Tot mai multe dovezi că suplimentele cu vitamine previn demenţa

Tot mai multe dovezi că suplimentele cu vitamine previn demenţa

Cum peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume  suferă acum de demență, aproximativ 10 milioane de cazuri noi  aparând în fiecare an, găsirea unor modalități eficiente de prevenire și tratare a declinului cognitiv devine o problemă globală de asistență medicală din ce în ce mai dificilă. Deși firmele farmaceutice au cheltuit miliarde de dolari în acest domeniu, cercetarea în domeniul medicamentelor nu a reușit să găsească soluții eficiente. Prin urmare, în mod semnificativ, deși sunt în esență ignorate de mass-media, un număr tot mai mare de dovezi sugerează că vitaminele joacă un rol în prevenirea declinului cognitiv. Un nou studiu din China se adaugă la aceste dovezi confirmând o prevalență mai scăzută a tulburărilor cognitive la adulții care iau zilnic suplimente cu vitamine.

Publicat în revista Nutrients, studiul chinezesc a evaluat starea cognitivă a 892 de adulți în perioada iulie 2019 – ianuarie 2022. Toți cu vârsta peste 50 de ani, participanții au fost împărțiți în patru grupuri separate în funcție de gradul lor de afectare cognitivă: un grup normal de control, un un grup subiectiv de declin cognitiv, un grup cu deficiențe cognitive ușoare și un grup cu boala Alzheimer.

Cercetătorii au descoperit un risc mai scăzut de apariție a bolii Alzheimer la participanții cu deficiențe cognitive ușoare care au luat vitamina D zilnic. Ei au observat, de asemenea, un risc mai mic de afectare cognitivă la cei cu cogniție normală care au consumat zilnic vitamina D, acid folic sau CoQ10 și un risc mai scăzut de afectare cognitivă la participanții cu performanțe cognitive normale care au luat suplimente de vitamina B zilnic sau din când în când.

Pe baza acestor constatări, cercetătorii recomandă suplimentarea zilnică cu vitamine – în special vitaminele B – ca o potențială măsură preventivă pentru a încetini declinul cognitiv și neurodegenerarea la vârstnici. Pentru cei care suferă deja de tulburări cognitive, ei ajung la concluzia că suplimentarea cu vitamina D poate fi, de asemenea, benefică.

Profitaţi de sinergia microelementelor nutritive

Descoperirile studiului chinezesc se bazează pe un număr tot mai mare de dovezi că abordările bazate pe microelemente nutritive sunt utile în prevenirea și controlul deficiențelor cognitive. Acesta este mai ales cazul vitaminelor B, pentru care acum există dovezi convingătoare că ajută la prevenirea demenței.

O recenzie publicată în revista Nutrients în 2022 a constatat că fie administrată singură, fie în combinație cu alte vitamine B, cea mai eficientă vitamină împotriva demenței este acidul folic. Această analiză a sugerat, de asemenea, că utilizarea combinată a acidului folic și a vitaminei B12 poate fi legată de un risc mai scăzut de declin cognitiv. De fapt, cercetătorii au afirmat direct că s-au văzut rezultate foarte promițătoare în majoritatea studiilor în care aceste două vitamine au fost administrate concomitent.

Acești cercetători au descoperit, de asemenea, că vitamina B1 nu numai că a avut un impact pozitiv asupra performanței cognitive atunci când este administrată singură, ci și atunci când este administrată în combinație cu acid folic. Suplimentarea acidului folic împreună cu acidul docosahexaenoic (DHA), un acid gras omega-3, s-a dovedit, de asemenea, că îmbunătățește semnificativ funcția cognitivă.

Alte cercetări susțin în mod similar efectele sinergice ale vitaminelor B și acizilor grași omega-3. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition în 2015 a constatat că aceste microelemente nutritive pot opri dezvoltarea bolii Alzheimer. Realizat pe o perioadă de doi ani de oamenii de știință de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a urmărit 168 de persoane în vârstă și a arătat că, pentru participanții cu niveluri ridicate de acizi grași omega-3, o combinație de vitamine B a prevenit contracția creierului, un semnal distinctiv al stării de degradare.

Reflectând abordarea sinergiei microelementelor nutritive inițiate de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Dr. Rath, există o utilizare din ce în ce mai mare a combinațiilor de microelemente nutritive în studiile bolii Alzheimer. Spre deosebire de utilizarea exclusivă a microelementelor nutritive individuale, aceasta ajută la maximizarea efectului lor biologic.

Ilustrând acest principiu, o recenzie publicată în revista Open Biology în 2020 a examinat rolul antioxidanţilor precum astaxantina, vitamina C şi vitamina E în prevenirea şi tratamentul bolii Alzheimer. Scris de cercetători de la Universitatea din Australia de Vest, lucrarea descrie cum se acumulează dovezi că, profitându-se de efectele lor sinergice, combinațiile de antioxidanți pot fi eficiente nu numai în prevenirea bolii Alzheimer, ci și în determinarea regresiei acesteia. Recomandând combinarea suplimentelor antioxidante cu o alimentaţie bogată în elemente nutritive, cercetătorii spun că o astfel de abordare poate fi eficienta şi împotriva altor boli neurodegenerative.

Deficitul de vitamine este frecvent la pacienții cu Alzheimer

De asemenea, studiile recunosc din ce în ce mai mult importanța vitaminei C în lupta împotriva Alzheimer. Ilustrând acest lucru, o meta-analiză publicată în revista Frontiers in Aging Neuroscience în 2022 a examinat un total de 12 studii care au fost publicate pe o perioadă de 21 de ani (2000-2021). Analiza a arătat că, în comparație cu oamenii sănătoși, nivelurile de vitamina C la pacienții cu Alzheimer sunt semnificativ mai scăzute. Prin urmare, în mod semnificativ, cercetătorii au concluzionat că suplimentarea cu vitamina C este o strategie plauzibilă pentru prevenirea și tratamentul bolii.

În mod uluitor, unul dintre cele 12 studii examinate în această meta-analiză a evaluat o varietate de factori nutriționali asociați cu demența cu debut tardiv de tip Alzheimer și a concluzionat că nivelurile scăzute ale mai multor elemente nutritive – printre care nu doar vitamina C, ci și vitaminele B1, B6, B12 și E – pot contribui la dezvoltarea afecţiunii.

Un alt studiu citat în mod similar a remarcat o scădere a antioxidanților din plasmă și a vitaminelor C, A și E la pacienții cu Alzheimer, precum și niveluri mai scăzute de carotenoide, precum luteina, alfa-carotenul, beta-carotenul și licopenul. Astfel de constatări sunt în mod clar în concordanță cu Medicina Celulară revoluţionară a Dr. Matthias Rath care a descoperit că deficitul de vitamine și alte microelemente nutritive este cauza principală a celor mai frecvente boli cronice de astăzi.

Un imperativ social și financiar

În condițiile în care beneficiile nutriţiei în ameliorarea declinului cognitiv și a demenței devin din ce în ce mai clare, există o nevoie urgentă ca terapiile bazate pe microelemente nutritive să fie implementate în practica neurologică clinică. În loc să spere cu disperare că medicina bazată pe medicamente va veni în cele din urmă cu un „leac miraculos”, pacienții, familiile lor și medicii merită să știe că opțiunile eficiente, sigure și naturale sunt deja disponibile.

O problemă cheie, desigur, este că nu este în interesul financiar al industriei farmaceutice multinaționale să prevină sau să vindece demența. Societățile îmbătrânite și  afecţiunile care decurg pe cale de consecinţă au devenit o mină de aur pentru firmele producătoare de medicamente. Acesta este motivul pentru care medicamentele aprobate în prezent pentru demență nu vindecă și nici nu opresc declinul cognitiv; în cel mai bun caz, pur și simplu întârzie agravarea deficitului cognitiv.

Drept urmare, costul anual global al demenței depășește acum 1,3 trilioane de dolari. Punând o presiune uriașă asupra sistemelor de sănătate și familiilor deopotrivă, se aşteaptă ca acest cost să atingă 2 trilioane de dolari până în 2030. Această criză poate fi evitată, dar timpul este esențial. Pentru factorii de decizie în domeniul sănătății de pretutindeni, implementarea unor soluții naturale accesibile, bazate pe știință, trebuie văzută ca un imperativ social și financiar.

 

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2023/03/the-mounting-evidence-that-vitamin-supplements-prevent-cognitive-decline/

Publicat cu permisiune