Cu peste 55 de milioane de oameni care suferă de această afecţiune în întreaga lume și cu aproape 10 milioane de cazuri noi care apar în fiecare an, demența este acum a șaptea principală cauză de deces la nivel global. În ciuda acestui fapt și a investițiilor de miliarde de dolari în industria farmaceutică în ultimele decenii, medicina convențională continuă să nu aibă mijloace eficiente de prevenire sau eradicare a sindromului. Indicând calea către o nouă abordare, o recenzie sistematică recentă sugerează că suplimentarea cu vitamine B, în special acid folic, poate avea un efect pozitiv asupra amânării și prevenirii riscului de declin cognitiv.
Publicată în revista revizuită de experţi Nutrients de către cercetători din Germania și Spania, recenzia examinează un total de 27 de articole științifice care testează efectele vitaminelor B, C, D și E asupra demenței. 14 din cele 27 de studii au analizat efectele vitaminelor B. Dintre aceste studii, două au analizat vitamina B12, unul vitamina B1, 5 acidul folic și 6 utilizarea concomitentă a diferitelor vitamine din complexul B.
În studiile cu vitamina B au fost utilizate diferite doze. În studiile care au implicat vitamina B12, dozele au variat de la 10 mcg la 1 mg pe zi. Pentru vitamina B1, au fost utilizate doze de până la 300 mg administrate de două ori pe zi. Doza de acid folic a variat de la 400 mcg la 30 mg pe zi. Alte vitamine din Complexul B examinate au inclus vitamina B2 și vitamina B6, fiecare dintre acestea fiind suplimentată la o doză de 10 mg pe zi.
Cercetătorii au descoperit că unele dintre studii au arătat rezultate foarte promițătoare pentru suplimentele cu vitamine din Complexul B. În general, fie administrată singură, fie în combinație cu alte vitamine B, cea mai eficientă vitamină împotriva demenței s-a dovedit a fi acidul folic. Cercetătorii spun că toate studiile incluse în recenzia lor care au comparat suplimentarea cu acid folic fie cu placebo, fie cu tratamentul convențional s-au dovedit a avea rezultate mai bune la testele cognitive decât grupurile lor de control.
Recenzia sugerează, de asemenea, că utilizarea combinată a acidului folic și a vitaminei B12 poate fi legată de un risc mai scăzut de declin cognitiv. De fapt, cercetătorii afirmă în mod categoric că au fost demonstrate rezultate foarte promițătoare în majoritatea studiilor în care aceste două vitamine au fost administrate concomitent. În mod similar, vitamina B1 nu numai că a avut un impact pozitiv asupra performanței cognitive atunci când este administrată singură, ci și atunci când este administrată în combinație cu acid folic. Suplimentarea acidului folic împreună cu acidul docosahexaenoic (DHA), un acid gras omega-3, s-a dovedit, de asemenea, că îmbunătățește semnificativ funcția cognitivă.
În ceea ce privește celelalte vitamine studiate, cercetătorii spun că o combinație de vitamina C în doză mică și vitamina E nu a fost asociată cu o îmbunătățire a funcției cognitive. Cu toate acestea, atunci când este administrată la o doză zilnică de 2000 UI, vitamina E părea să fie asociată cu un declin cognitiv mai lent, în timp ce s-a constatat că o doză de 500 mg pe zi de vitamina C contribuie la o performanță cognitivă semnificativ mai bună.
Pentru vitamina D, cercetătorii au descoperit că rezultatele studiului au variat foarte mult. Ei observă totuși că regimul de dozare particular utilizat poate juca un rol important în determinarea eficienţei unei intervenții.
Având în vedere că alți cercetători au confirmat deja efectele benefice ale elementelor nutritive și fitoelementelor nutritive asupra funcției cognitive și studii suplimentare care sugerează că unele combinații sinergice de antioxidanți pot preveni și chiar determina regresul bolii Alzheimer, este timpul ca aceste abordări sigure și accesibile pentru sănătatea naturală să fie folosite în practica clinică. . Cercetările publicate în The Lancet sugerează că până în 2016 costurile economice globale totale ale demenței au ajuns la 948 de miliarde de dolari. În această situație, să refuzi în continuare persoanelor care suferă și familiilor acestora tratamentele dovedite pe bază de elemente nutritive este atât nesustenabil din punct de vedere economic, cât și o crimă împotriva umanității.
Articol de Paul Anthony Taylor
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2022/03/the-growing-evidence-that-b-vitamins-prevent-dementia/
Publicat cu permisiune