Tot mai multe dovezi despre rolul nutriţiei în schizofrenie şi psihoză

O recenzie ştiinţifică şi meta-analiză recentă cuprinzând 28 de studii a dat la iveală faptul că psihoza este asociată cu deficienţele nutriţionale.  Publicate în revista Schizophrenia Bulletin de către cercetători din Marea Britanie, Australia şi Belgia, datele arată că, spre deosebire de indivizii fără afecţiuni psihiatrice, pacienţii diagnosticaţi recent cu psihoză au niveluri semnificativ scăzute de folat, vitamina D şi vitamina C. Un fapt semnificativ constatat de cercetători a fost şi că pacienţii cu niveluri scăzute ale acestor microelemente nutritive au avut cea mai rea stare de sănătate mintală.

Studiile examinate în lucrare cuprind 1221 pacienţi diagnosticaţi cu primul lor episod de psihoză, ca şi 1391 invizi fără afecţiuni psihice. Este semnificativ faptul că mulţi dintre pacienţii care experimentează episoade de psihoză au fost găsiţi cu deficienţe nutriţionale periculoase, cea mai puternică dovadă fiind legată de lipsa vitaminei D.

Comentând concluziile în Sydney Morning Herald, autorul principal Dr. Joseph Firth a subliniat că „Imediat, de îndată ce au apărut episoade psihotice, înseamnă că au un nivel scăzut de folat- care este extrem de important pentru sănătatea creierului – şi un nivel scăzut al vitaminei D care este de asemenea un element nutritiv neuroprotector”. El a adăugat şi că aceste elemente nutritive sunt „factori cheie în ceea ce priveşte dispoziţiile şi nivelul de energie ale oamenilor”. In concluzia acestei lucrări ştiinţifice, Dr.Firth şi colegii săi declară că există o necesitate clară ca studiile clinice să evalueze utilizarea de suplimente alimentare şi nutritive la pacienţii care suferă primele lor episoade de psihoză.

Medicamentele antipsihotice nu sunt răspunsul

Recenzia din Schizophrenia Bulletin se adaugă descoperirilor unei meta-analize efectuate anterior de Dr.Firth şi colegii săi, care au analizat utilizarea dozelor mari de vitamine B în schizofrenie şi au descoperit că acestea pot reduce semnificativ simptomele bolii, mult mai mult decât tratamentele cu medicamente antipsihotice standard, utilizate individual. Publicat în Psychological Medicine, una dintre cele mai mari reviste de psihologie din lume,  tratamentele cu vitamine B în doze mari sau în combinaţii cu alte vitamine au fost în mod constant găsite eficiente în reducerea simptomelor psihiatrice. În schimb, dozele scăzute s-au dovedit ineficiente.

După cum arată Dr.Firth în Sydney Morning Herald, mulţi dintre pacienţii cu schizofrenie experimentează şi alte probleme precum retragere socială, motivaţie scăzută şi funcţie cognitivă deficitară. El spune că medicamentele antipsihotice nu fac nimic pentru a ameliora aceste simptome. În loc să mărească abilitatea pacienţilor de a trăi o viaţă care să îi împlinească, astfel de medicamentre pot cauza efecte secundare neplăcute su chiar periculoase care adesea doar înrăutăţesc lucrurile. De aceea este clar că noi abordări sunt urgent necesare în acest domeniu medical important.

Totuşi, ca şi în alte zone ale medicinei, principala barieră în calea revoluţionării tratamentelor pentru afecţiuni mintale este multinaţionala industrie farmaceutică ale cărei cifre de vânzări pentru medicamentele din această categorie s-au ridicat la peste 34 miliarde dolari pe plan global, la nivelul anului 2015. Acest lucru a făcut ca această clasă de medicamente să fie pe a 8-a poziţie în anul respectiv. Ca şi în cazul problemelor de sănătate fizică, companiile farmaceutice văd abordările naturale nebrevetabile pentru controlul sănătăţii mintale ca pe o ameninţare la adresa profiturilor din afacerile lor.

În condiţiile din ce în ce mai multor dovezi privind rolul nutriţiei în prevenirea şi controlarea problemelor de sănătate mintală, psihiatria nutriţională este considerată din ce în ce mai mult o speranţă pentru viitor. După cum mulţi medici şi cercetători cu deschidere lucrează în această zonă de pionierat a medicinei recunosc acum, cu cât vom putea controla mai bine problemele de sănătate mintală cu ajutorul abordărilor naturale sigure şi eficiente, cu atât mai repede vom progresa spre o lume mai sănătoasă şi mai fericită.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/04/growing-evidence-for-the-role-of-nutrition-in-psychosis-and-schizophrenia/

Publicat cu permisiune