Tot mai multe dovezi privind legătura dintre vitaminele B şi depresie

Concluziile unei noi recenzii ştiinţifice s-au adăugat numărului din ce în ce mai mare de dovezi în sprijinul legăturii dintre vitaminele B şi depresie. Aceasta a fost publicată în Maturitas, publicaţia oficială a Societăţii Europene pentru Menopauză şi Andropauză şi cercetătorii observă faptul că nivelurile scăzute ale vitaminei B sunt un element comun în rândul pacienţilor cu depresie iar suplimentarea acestor microelemente nutritive a îmbunătăţit rezultatele. Conform principiului cheie al medicinei celulare, şi anume că la baza celor mai comune boli cronice ale timpurilor noastre stă un deficit pe termen lung de vitamine şi alte elemente nutritive specifice, recenzia arată calea către utilizarea abordărilor naturale sigure, pentru controlul acestei probleme răspândite de sănătate mintală.

Pentru a-şi desfăşura analiza, cercetătorii au căutat studii asupra vitaminei B1 (tiamină), vitaminei B2 (riboflavină), vitaminei B3 (niacină), vitaminei B5 (acid pantotenic), vitaminei B6 (piridoxină), vitaminei B9 (folat/acid folic) şi vitaminei B12 (cobalamină). Folosind PubMed, ei s-au focalizat pe cercetările care investigau legătura dintre viaminele B, sistemul imunitar şi depresie. Observând că există o legătură clară între aceste 3 lucruri, ca şi între un profil pro-inflamator şi depresie, ei sugerează că „o mai bună cunoaştere a modului în care se modifică celulele sistemului imunitar în prezenţa vitaminelor B şi a derivatelor acestora ar putea duce la o mai bună înţelegere a corelaţiei dintre sistemul imunitar şi depresie”.

Vitaminele B nu sunt singurele elemente nutritive pentru lupta împotriva depresiei

Vitaminele B nu sunt însă nici pe departe singurele elemente nutritive despre care s-a demonstrat că sunt utile în cazul depresiei. O meta-analiză publicată în 2016 a dat la iveală faptul că acizii graşi omega-3 pot reduce simptomele depresiei majore. Examinând 13 studii randomizate control-placebo care au inclus 1233 participanţi care sufereau de această boală, cercetătorii au observat că dozele mărite de acid eicosapentaenoic (EPA) au fost deosebit de benefice.

La fel, un studiu publicatîn 2014 a oferit dovezi clinice despre curcumin, ca fiind cel mai răspândit fenol natural prezent în turmeric şi care poate fi folosit ca tratament sigur şi eficient pentru pacienţii cu tulburare depresivă majoră.

Alte cercetări au descoperit că dacă se corectează deficitul de vitamina D la pacienţii cu depresie, se poate obţine o ameliorare a stării lor. Într-un studiu publicatîn 2013, cercetătorii iranieni au descoperit în cazul unui studiu clinic randomizat,că o singură injecţie cu 300,000 UI de vitamina D s-a dovedit sigură şi eficientă în îmbunătăţirea depresiei în cazul pacienţilor cu deficit de vitamina D.

Alte exemple de elemente nutritive care s-au dovedit eficiente în lupta împotriva depresiei sunt vitamina C şi l-acetil-carnitina

„Afacerea cu sănătatea mintală” a industriei farmaceutice

Dovezile din ce în ce mai multe ale legăturii dintre vitamina B şi depresie întăresc în mod clar descoperirea Dr.Rath care consideră cauza celor mai comune boli cronice ale zilelor noastre este deficitul pe termen lung al vitaminelor şi altor elemente nutritive specifice. Ca şi în cazul bolilor fizice, industria farmaceutică de trilioane de dolari pe an va vedea în mod inevitabil abordările naturale în ameliorarea bolilor mintale, ca pe o ameninţare la adresa medicamentelor brevetate pe care le comercializează pentru tratarea acestor boli.

Medicamentele pentru sănătatea mintală au adus aproape 35 miliarde $ industriei farmaceutice în 2015. Acest lucru le-a făcut să fie pe locul 8 în topul categoriilor terapeutice din acel an. Pentru a pune această cifră uluitoare în context, cifrele Băncii Mondiale arată că jumătate din ţările lumii au avut un PIB mai mic de 35 miliarde $ în 2016.

Odată cu creşterea conştientizării publice privind utilizarea terapiilor naturale pentru controlul depresiei, acţionarii industriei farmaceutice vor încerca să organizeze campanii globale de PR cu scopul discreditării şi chiar interzicerii prin lege a acestor abordări. În vederea construirii unei lumi mai sănătoase şi mai fericite, este clar în interesul nostru, al tuturor, să ne asigurăm că nu vor reuşi.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/08/new-scientific-review-adds-to-mounting-evidence-linking-deficiency-of-b-vitamins-with-depression/

Publicat cu permisiune