Tulburările din clasa imunodeficiențelor reprezintă un grup de afecțiuni în cadrul cărora sistemul imunitar al organismului este fie extrem de slăbit, fie complet nefuncțional. În unele cazuri pacienții se nasc cu imunodeficiență. În alte cazuri, precum SIDA și anumite tipuri de cancer, afecțiunea este contractată mai târziu în viață. Imunodeficiența dobândită este cea mai răspândită.
Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar constituie apărarea organismului împotriva agenților patogeni și altor influențe dăunătoare din mediul înconjurător. Acesta constă în primul rând din amigdale, ganglioni limfatici, timus, splină și măduvă osoasă.
Principalele sarcini ale sistemului imunitar sunt recunoașterea invadatorilor (virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziți), neutralizarea acestora și apoi eliminarea lor din organism. De asemenea, sistemul imunitar are sarcina de a recunoaște și neutraliza substanțele toxice din mediul înconjurător și de a lupta chiar împotriva propriilor celule atunci când acestea devin o amenințare pentru organism, ca în cazul cancerului.
Simptomele imunodeficienței
Printre simptomele de imunodeficiență se numără:
- pneumonie recurentă, bronșită, sinuzită, infecții ale urechilor, meningită sau alte infecții
- inflamația sau infecții ale organelor interne
- afecțiuni ale sângelui precum număr scăzut de trombocite sau anemie
- boli autoimune precum lupus sau artrită reumatoidă
Diagnosticarea imunodeficienței
Dacă medicul tău suspectă o afecțiune bazată pe imunodeficiență, îți va face o serie de analize de laborator. Acestea pot fi numărătoarea celulelor sângelui, ale celulelor T și a nivelului de imunoglobulină.
Tratamentul convențional al imunodeficienței
Tratamentul convențional al tulburărilor manifestate prin imunodeficiență depinde de simptomele specifice. De obicei medicii prescriu medicamente precum antibioticele și terapiile cu imunoglobuline, agenți antivirali precum amantadine sau aciclovir sau o proteină numită interferon. Totuși, ca în cazul oricăror medicamente farmaceutice, și aceste tratamente cauzează, inevitabil, efecte secundare.
În ce, mai rău caz, dacă măduva osoară nu produce suficiente celule albe, medicul ar putea sugera chiar un transplant de măduvă. Totuși, pentru a corecta eficient imunodeficiența, niciuna dintre aceste abordări nu oferă răspunsul. Pentru a trata cu succes problema, doar abordarea simptomelor nu este suficientă.
Abordarea medicinei celulare pentru întărirea sistemului imunitar – apărarea naturală a corpului tău
Abordarea imunodeficienței din perspectiva medicinei celulare se orientează pe întărirea sistemului imunitar prin asigurarea unui aport optim de microelemente nutritive specifice. În plus față de recomandările de bază ale Dr.Rath pentru sănătate celulară, următoarele microelemente nutritive în doze mărite sunt deosebit de eficiente,
VITAMINA C – Vitamina C are efecte benefice dovedite asupra funcționării sistemului imunitar
VITAMINA A – Studiile au arătat că un aport suficient de vitamina A este esențial pentru imunitate
VITAMINA E – Vitamina E este un microelement nutritiv important în susținerea sistemului imunitar
VITAMINA B6 – S-a demonstrat că Vitamina B6 amplifică răspunsul imun chiar și la pacienții în stare critică
VITAMINA B12 – Vitamina B12 joacă un rol cheie în imunitatea celulară
ACIDUL FOLIC – S-a demonstrat că acidul folic asistă funcționarea normală a celulelor sistemului imunitar
FIER – Lipsa fierului afectează negativ răspunsul imun
CALCIU – Un aport echilibrat de calciu este crucial pentru buna funcționare a sistemului imunitar
MAGNEZIU – Cercetările arată că magneziul participă în diferite feluri la răspunsul imun
Sfaturi generale pentru îmbunătățirea imunității
Abordați o alimentație echilibrată, bazată pe alimente integrale, bogată în legume cu frunze verzi, fructe, nuci, semințe și boabe, și asigurați-vă că faceți exerciții fizice în mod regulat. Este demonstrat că o alimentație bogată în vitamine și o viață activă au beneficii asupra sistemului imunitar al organismului.
Și nu uitați să dormiți suficient. Un program sănătos de somn este esențial pentru un sistem imunitar puternic. Încercați să evitați stresul excesiv. În perioadele stresante, organismul emite cortizol, adrenalină și alți hormoni. Dacă deveniți stresați cronic, producția mare a acestor substanțe poate fi dăunătoare pentru sistemul imunitar.
Articol de Mirja Holltrop
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/07/natural-treatment-of-immunodeficiency-disorders/
Publicat cu permisiune