Sindromul Hiperactivității și Deficitului de Atenție (Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) este o afecțiune a creierului caracterizată de un model constant de neatenție și/sau hiperactivitate, ceea ce interacționează serios cu funcționarea și dezvoltarea pacientului. Conform Centrului Național de Resurse pentru Educație din SUA, se estimează că 129 milioane de copii din toată lumea suferă de ADHD. Asociația pentru ADHD din Germania estimează că și 4,4% dintre adulți suferă de această afecțiune deși majoritatea cazurilor nu sunt diagnosticate.
Simptomele ADHD |
Neatenție: Atenția pacientului este fluctuantă, nu are persistență, are dificultăți în a menține concentrarea și este dezorganizat. |
Hiperactivitate: Pacientul se mișcă tot timpul, chiar și în momente în care acest lucru este nepotrivit. Se foiește excesiv, bate din picior sau vorbește fără pauză. Pacienții adulți pot deveni extrem de agitați și îi pot obosi pe ceilalți cu activitatea lor constantă. |
Impulsivitate: Pacienții acționează în grabă fără să se gândească în prealabil la consecințele acțiunilor lor. Dorința de răsplată imediată sau imposibilitatea de a amâna primirea acesteia pot fi de asemenea simptome. |
La copii, simptomele de ADHD pot fi adesea confundate cu probleme emoționale sau disciplinare. La copiii liniștiți și care în mod normal se poartă bine, diagnosticul este adesea ratat. Adulții cu ADHD nediagnosticat pot avea performanțe academice slabe, probleme la locul de muncă sau multiple relații eșuate.
Cauzele ADHD
ADHD apare mai frecvent la bărbați decât la femei. Femeile care suferă de ADHD sunt predispuse la probleme de neatenție, pe când bărbații sunt predispuși la hiperactivitate.
Ca și în cazul multor altor boli, sunt mai mulți factori care pot contribui la instalarea ADHD, printre care:
Componenta genetică: S-a demonstrat că ADHD apare adesea în familie. Se presupune că ar putea deriva din obiceiuri alimentare similare și expunerea la aceleași toxine din mediul înconjurător, în rândul membrilor familiei.
Toxinele din mediul înconjurător: În timpul sarcinii, se consideră că toxinele din mediul înconjurător pot afecta dezvoltarea creierului copilului. La bebeluși și copiii mici nivelurile ridicate de plumb constituie o amenințare serioasă pentru celulele nervoase.
Tratamentul convențional pentru ADHD
Terapia comportamentală este utilizată adesea în tratarea ADHD și implică asistență practică precum ajutorul în organizarea sarcinilor sau finalizarea temelor de școală. Învață pacientul cum să își monitorizeze propriul comportament și cum să se prețuiască pe sine însuși pentru a fi acționat în modul dorit, adică prin controlul furiei și/sau impulsivității.
Cel mai comun tratament pentru ADHD implică utilizarea medicamentelor pe bază de rețetă precum Ritalin și Adderall. Ambele au fost asociate cu tendințe suicidare și modificări de personalitate. Ritalin este un stimulent al sistemului nervos central și are efecte adverse precum nervozitate, agitație, anxietate, insomnie, greață, tahicardie, hipertensiune și chiar psihoză.
Adderall este o amfetamină pe bază de rețetă care generează dependență în cazul administrării prelungite. Efectele sale adverse includ tremurături, halucinații, crampe musculare, hipertensiune, tahicardie sau aritmie, modificări de personalitate și schimbări extreme de dispoziție.
Filmul documentar din 2015 Prescription Thugs’ oferă dovezi șocante privind pericolele ocazionate de aceste medicamente și cu siguranță merită văzut.
Tratamentul natural pentru ADHD
Având în vedere efectele adverse ale medicamentelor pe bază de rețetă, este clar de ce un număr din ce în ce mai mare de pacienți caută remedii naturale pentru ADHD. Efectele benefice ale microelementelor nutritive în ADHD au fost dovedite științific. Cea mai bună abordare de tratament este în primul rând excluderea anumitor alimente din dieta zilnică și apoi suplimentarea cu microelemente nutritive.
Cele mai importante substanțe pe care pacienții cu ADHD trebuie să le excludă din alimentație sunt zahărul și glutenul. Zahărul este o mare problemă pentru că poate cauza pusee de creștere a nivelurilor de zahăr în sânge ceea ce se poate traduce printr-o pierdere a concentrării atunci când nivelurile zahărului scad.
În afară de excluderea zahărului și glutenului, este util să se evide produsele lactate, coloranții alimentari artificiali, aditivii alimentari precum monoglutamatul de sodiu, proteinele vegetale hidrolizate, nitrații, cafeina, soia, aspartamul și alți îndulcitori artificiali. Fiți conștienți de otrăvurile din mediul înconjurător și cumpărați alimente organice, când se poate.
Microelemente nutritive eficiente în ADHD |
Acizii grași omega-3 |
Suplimentele cu omega 3 sunt foarte benefice pentru pacienții cu ADHD. Acizii grași esențiali sunt cruciali pentru funcționarea creierului și servesc ca un antinflamator puternic. S-a demonstrat că asigurarea unui aport suficient al acestora reduce semnificativ simptomele și îmbunătățește procesul de învățare. |
Vitaminele B |
Copiii cu ADHD au nevoie de mai multe vitamine B – în special vitamina B6 – pentru a ajuta la formarea serotoninei (un neurotransmițător important). Cercetările arată că nivelurile scăzute ale vitaminelor B2, B6 și acidului folic sunt asociate cu diagnosticul de ADHD, iar deficitul de B2 și B6 sunt asociate cu severitatea sindromului. |
Zinc, magneziu și fier |
Zincul, magneziul și fierul joacă roluri importante în relaxarea sistemului nervos. Deficitul oricăruia dintre aceste minerale poate exacerba simptomele. Cercetările arată că în cazul copiilor cu ADHD aceste minerale au niveluri cu mult mai scăzute. |
Probiotice |
ADHD este strâns legat de sistemul digestiv. Administrarea zilnică a unui probiotic bun va ajuta la menținerea sănătății intestinale. Cercetările arată că suplimentarea probiotică începută de timpuriu în viață poate reduce riscurile afecțiunilor neuropsihiatrice mai târziu, în copilărie. |
VitaminaD |
”Vitamina soarelui” este foarte utilă în ADHD. Conform unui studiu din 2018, suplimentarea cu vitamina D în cazul copiilor cu ADHD poate îmbunătăți funcția cognitivă |
Cercetările arată clar legătura dintre microelementele nutritive și dezvoltarea ADHD. Deficitul de microelemente nutritive este frecvent în ADHD și aproape universal în cazul copiilor autiști.
Articol de Mirja Holtrop
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/06/treating-adhd-naturally/
Publicat cu permisiune