Tratat asupra scorbutului

James Lind (1716-1794)a fost un medic scoțian. Astăzi este cunoscut pentru studiile sale asupra cauzei și remediului bolii marinarilor, scorbutul.

Dr.Lind a intrat în marină în 1739 iar în 1747 a fost chirurg pe HMS Salisbury, un vas din Golful Biscaya. Acolo el a dovedit beneficiile citricelor asupra sănătății, în cazul scorbutului. În cadrul unui experiment, el a tratat 6 grupe diferite de marinari cu diferite suplimente alimentare printre care oțet, apă sărată și condimente. Dar numai grupul de marinari care a primit lămâi și portocale s-a vindecat.

În 1753 el și-a sumarizat descoperirile în cartea ”Tratat asupra scorbutului”. Totuși cartea a fost ignorată iar recomandările simple ale Dr.Lind pentru salvarea vieților marinarilor au fost neglijate.
 

În mod surprinzător, a fost nevoie să mai treacă încă 40 de ani până când recomandările Dr.Lind să fie în final adoptate de amiralitatea engleză și sucul de lămâie și portocală să fie distribuit tuturor marinarilor.

Imaginați-vă numai câte mii de marinari au mai trebuit să moară dintr-un motiv simplu: rezistența susținătorilor situației existente la noi descoperiri și puterea de obstrucționare a vechilor dogme.

 

James Lind (1716-1794)

Scorbutul a afectat viața a mii de marinari la vremea respectivă. Astăzi, bolile cronice ucid milioane de oameni în fiecare an. Numărul de decese din zilele noastre sunt exponențial mai mari decât cele generate de scorbut – și la fel este responsabilitatea celor care acum blochează posibilitatea de control al bolilor cronice prin utilizarea pe scară largă a vitaminelor și microelementelor nutritive.

Sursa:https://www.dr-rath-foundation.org/2014/07/a-treatise-on-the-scurvy/

Publicat cu permisiune