Utilizarea excesivă a produselor cu ecran de protecție solară mărește deficitul de vitamina D

Un nou studiu clinic publicat în The Journal of the American Osteopathic Association (JAOA) arată că utilizarea excesivă a produselor cu factor de protecție solară a generat o creștere dramatică a numărului de persoane cu deficit sau nivel insuficient al vitaminei D. Arătând cum anumite boli cronice inhibă dramatic capacitatea organismului de a metaboliza vitamina D din alimente, lucrarea atrage atenția asupra faptului că aproape  un miliard de oameni din întreaga lume au niveluri insuficiente ale acestui microelement nutritiv esențial.

Comentând rezultatele, Dr. Kim Pfotenhauer, DO, profesor asistent la Universitatea Touro și cercetător participant la studiu, a explicat: ”Oamenii petrec mai puțin timp în aer liber, iar când o fac, folosesc produse cu ecran de protecție solară care, în esență, anulează capacitatea organismului de a produce vitamina D”

Microelement nutritiv cu numeroase funcții importante, vitamina D este produsă în mod natural de organism atunci când pielea este expusă la lumina solară. Din cauza creșterii numărului de cazuri de cancer al pielii, la nivel mondial și, pe cale de consecință, al sfaturilor din partea autorităților guvernamentale în domeniul sănătății de a utiliza produse cu factor de protecție solară ca măsură de apărare împotriva razelor ultraviolete (UV), factor cunoscut de risc pentru cancerul de piele, rezultatele acestui studiu clinic aduc un puternic argument în favoarea suplimentării cu vitamina D.

Abordarea cauzelor primare ale bolilor cronice

Studiul JAOA aduce dovezi în plus despre faptul că deficitul de vitamina D este acum o problemă serioasă de sănătate, la nivel global. Chiar și în Australia, țară în care populația are un stil de viață cu precădere în aer liber, bucurându-se de lumina soarelui, deficitul a ajuns la niveluri de criză. În SUA și Canada problema este generalizată. În Europa, nivelurile vitaminei D în sânge sunt scăzute la 50-70% din populație. Femeile arabe însărcinate au o ”prevalență extraordinar de mare” în acest deficit, iar în India este o epidemie în continuă creștere.

Microelementele nutritive își manifestă efectele benefice acționând împreună la nivel celular și participând la procesele metabolice complexe care ne mențin în viață și sănătoși. Imagine preluată din aplicația gratuită ”Educație Celulară: Sistemul cardiovascular” disponibilă pentru Android și iOS.

Dar deși mărirea conștientizării la nivel mondial asupra deficitului de vitamina D și recomandarea suplimentării cu acest microelement nutritiv sunt în mod cert progrese, nu trebuie să ne lăsăm induși în eroare, considerând că deficitul altor microelemente nutritive este rar întâlnit. Dimpotrivă, așa cum arată conceptul revoluționar al medicinei celulare dezvoltat de Dr.Rath, deficitul de vitamine, minerale, aminoacizi și alte microelemente nutritive esențiale nu sunt doar frecvente, ci sunt și cauza celor mai răspândite boli cronice ale zilelor noastre. Pe baza muncii de pionierat desfășurate la Institutul de Cercetare Dr.Rath, această informație a dat naștere descoperiririi revoluționare conform căreia anumite combinații de microelemente nutritive pot fi utilizate pentru prevenirea și controlul bolilor.

Deci, deși asigurarea unui aport optim zilnic de vitamina D este foarte importantă, nu ar trebui să pierdem din vedere faptul că niciun element nutritiv luat individual nu ne poate da cheia sănătății. Vitaminele, mineralele, aminoacizii și alte microelemente nutritive esențiale sunt necesar pentru funcționarea normală a organismului. Ele își aduc efectele benefice funcționând împreună la nivel celular și participând la numeroase procese metabolice complexe care ne mențin în viață și sănătoși.

Utilizând suplimente care conțin combinațiile corecte în cantități bine echilibrate – o metodă științifică cunoscută sub denumirea de sinergia microelementelor nutritive – pot fi atinse în mod benefic multiple ținte biologice în organism. Cu alte cuvinte, spre deosebire de abordarea ”glonțului magic” al unui singur element nutritiv și filozofia ”mega-dozei”, dacă profităm de efectele sinergice ale combinațiilor de microelemente nutritive alese cu grijă putem avea acces la mijloacele care ne asigură o sănătate optimă.

 

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/05/new-clinical-review-finds-sunscreen-use-causing-widespread-vitamin-d-deficiency/

Publicat cu permisiune