O nouă analiză efectuată de redactorul senior al British Medical Journal, Peter Doshi și colegii săi, arată că vaccinurile Pfizer și Moderna ARNm COVID-19 sunt statistic mai probabil să provoace evenimente adverse grave decât să prevină spitalizarea. Publicat în formă preliminară, lucrarea examinează evenimentele adverse grave raportate în studiile clinice randomizate de fază III, controlate cu placebo, ale vaccinurilor. Analiza a constatat că, deşi vaccinul Pfizer a redus riscul de spitalizare din cauza COVID-19 cu 2,3 la 10.000 de participanți față de grupul placebo, iar vaccinul Moderna cu 6,4 la 10.000 de participanți, împreună aceste vaccinuri au fost asociate cu o creștere a evenimentelor adverse grave. de 12,5 la 10.000 de participanți.
Lucrarea descrie modul în care în 2020, înainte de lansarea vaccinului împotriva COVID-19, Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei și Brighton Collaboration au creat o listă de priorități, aprobată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a potențialelor evenimente adverse relevante pentru vaccinurile împotriva COVID-19. Doshi și colegii săi au folosit această listă pentru a evalua „evenimentele adverse grave de interes special” observate în studiile randomizate de fază III ale vaccinurilor Pfizer și Moderna.
Un „eveniment advers grav” este definit în lucrare ca un eveniment care a dus la oricare dintre următoarele:
- Deces
- Un eveniment care punea viața în pericol în momentul în care a avut loc.
- Internarea pacientului internat sau prelungirea unei spitalizări existente.
- Dizabilitate/incapacitate persistentă sau semnificativă.
- O anomalie congenitală/defect congenital.
- Un eveniment important din punct de vedere medical, bazat pe judecata medicală.
Analiza a constatat că vaccinul Pfizer mRNA COVID-19 a fost asociat cu un risc crescut de evenimente adverse grave de interes special, cu o creștere a riscului absolut de 10,1 evenimente la 10.000 de persoane vaccinate. Pentru vaccinul Moderna creșterea a fost de 15,1 la 10.000 de persoane vaccinate. Împreună, vaccinurile au fost asociate cu o creștere de 12,5 evenimente la 10.000 de participanți vaccinați. Doshi și colegii săi notează că, în ambele studii, riscul de apariție a evenimentelor adverse grave de interes special depășește reducerea riscului de spitalizare COVID-19 în comparație cu grupurile placebo.
Posibilitatea cercetărilor penale
Noua analiză vine într-un moment în care există o preocupare crescândă cu privire la riscurile pentru sănătate ale vaccinurilor COVID-19. Cercetările recente au confirmat acum că formele de ARNm ale injecțiilor pot provoca leziuni hepatice severe, de exemplu. Alte reacții adverse cunoscute includ număr foarte scăzut de trombocite (trombocitopenie); rate ridicate de reacții alergice severe, care pot pune viața în pericol (anafilaxie); inflamație a mușchiului inimii (miocardită); cheaguri de sânge (tromboză); și chiar deces.
Pe baza numărului tot mai mare de dovezi științifice care atestă aceste pericole, în noiembrie 2021, dr. Matthias Rath a emis un apel de urgență pentru suspendarea imediată a vaccinurilor COVID-19 pe bază de ARN și ADN. Cerând ca o investigație internațională să fie lansată asupra efectelor secundare ale acestora, el a subliniat importanța ca aceasta să fie efectuată independent de producătorii de vaccinuri. Având în vedere că unele dintre datele folosite în procesele Pfizer sunt acum falsificate în mod public, nu doar că necesitatea unei astfel de investigații a devenit o chestiune de urgență, ci posibilitatea ca aceasta să ducă în cele din urmă la anchete penale nu este deloc exclusă.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune