Într-un comunicat de presă de pe 1 noiembrie 2016, Pfizer, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, anunța că își scoate de pe piață medicamentul experimental pentru reducerea colesterolului bococizumab. Citând studii care arătau efecte adverse și ineficiență chimică, producătorul de medicamente a concluzionat că produsul ”era probabil să nu ofere valoare pacienților, medicilor sau acționarilor”. Cu alte cuvinte nu funcționează iar investitorii nu pot face bani de pe urma lui. Cum vânzările globale de statine și alte așa-numite ”reglatoare de lipide” au scăzut cu peste 32% în ultimii 5 ani, anunțul oferă dovezi suplimentare asupra faptului că ”bula colesterolului” industriei farmaceutice multimiliardare a explodat.
Doar cu câțiva ani în urmă, totul în ”grădina colesterolului” era roz pentru Cartelul Farmaceutic. Până în 2011, vânzările globale de statine și alte reglatoare de lipide atinseseră nivelul amețitor de 39,1 miliarde dolari pe an. La acel moment când statinele erau o ”mină de aur” pentru industria farmaceutică, medicamentul Lipitor al companiei Pfizer era cel mai bine vândut medicament din lume, înregistrând vânzări de peste 12 milioane $.
Au fost intentate procese împotriva Pfizer după ce s-a aflat că Lipitor poate mări riscul de instalare a diabetului, a durerilor musculare severe și a altor probleme de sănătate. AstraZeneca, producătorul Crestor, o altă statină, s-a confruntat la rândul său cu procese din partea pacienților care au suferit efecte secundare. De la vârful global atins în 2011, vânzările de statine și alte reglatoare de lipide au căzut an după an. La nivelul anului 2015 ajunseseră la 26,5 miliarde dolari, adică o scădere de peste 32%. Odată cu expirarea brevetelor medicamentelor și o conștientizare crescândă la nivel mondial asupra pericolelor statinelor, această tendință descendentă pare menită să continue.
Statinele NU sunt răspunsul pentru boala cardiovasculară
Vânzările de statine și alte medicamente ”reglatoare de lipide”sunt construite pe o combinație profund cinică de frică și minciuni – frica de faptul că infarctele miocardice ar fi cauzate de colesterol și minciuna că statinele sunt răspunsul. Departe de a fi o substanță indezirabilă, colesterolul este esențial pentru organismele noastre. Element constitutiv structural al pereților miliardelor de celule, colesterolul este un precursor al unor molecule biologice importante precum vitamina D și hormonii estrogen și testosteron.
Mai mult, atâta vreme cât pereții vaselor de sânge sunt intacți din punct de vedere structural, nu există dovezi științifice că nivelurile moderate ale colesterolului ar cauza plachete aterosclerotice și infarcte miocardice. Pentru a avea efecte dăunătoare asupra unor vase de sânge intacte, la animalele de test, nivelurile colesterolului au trebuit mărite artificial până la valori niciodată observate la oameni.
De aceea, este semnificativ faptul că, în condițiile în care scepticismul la adresa teoriei colesterului este în creștere chiar și în rândul cardiologilor convențoonali, cercetătorii par a fi fost ”uimiți” anul acesta de vestea că Evacetrapib, un nou medicament pentru scăderea colesterolului produs de Eli Lilly, nu a redus riscul de infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale și decese.
După cum eșecurile medicamentelor pentru colesterol continuă să ne reamintească, pentru a controla cu succes boala cardiovasculară este esențial să identificăm corect cauza acesteia.
Sfârșitul bolilor cardiovasculare este acum posibil
În aprilie 2015, oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Dr.Rath din California au publicat un studiu revoluționar în American Journal of Cardiovascular Disease în care demonstrau că boala cardiovasculară este o formă incipientă a scorbutului, boala deficitului de vitamina C. Bazată pe o descoperire făcută de Dr.Rath la începutul anilor 1990, publicarea acestui studiu a dat o lovitură majoră teoriei colesterolului ca și cauză a bolilor cardiovasculare și vânzărilor cartelului farmaceutic pe piața medicamentelor pentru scăderea colesterolului.
După cum arată cercetarea Dr.Rath, boala coronariană apare din exact aceleași motive ca și stadiul incipient al scorbutului – deficitul de vitamina C în celulele care alcătuiesc pereţii arteriali. Spre deosebire de animale, oamenii dezvoltă această boală pentru că organismul lor nu poate produce vitamina C. Deși alimentația umană obișnuită conține suficientă vitamina C pentru a preveni instalarea scorbutului, cantitatea acesteia nu este suficientă pentru a garanta stabilitatea pereților arteriali. Ca o consecință a aportului insuficient de vitamina C, se formează milioane de mici fisuri și leziuni în pereții arteriali. Ca urmare, colesterolul, lipoproteinele și alți factori de risc intră în scenă pentru a repara stricăciunile.
Dintre toți acești factori de risc, de departe cel mai important este molecula numită lipoproteina(a). Existentă doar la oameni și primatele sub-umane, lipoproteina(a) funcționează ca moleculă de reparare care compensează deteriorarea structurală a peretelui vascular. În general, animalele care produc vitamina C în corpul lor nu produc lipoproteina(a). La ființele umane, în cazul unui deficit cronic de vitamina C, procesul de reparare arterială devine continuu. În decursul multor ani, depozitele aterosclerotice se dezvoltă, ceea ce duce la apariția infarctelor miocardice și a accidentelor vasculare cerebrale.
Cu aproape un sfert de secol în urmă, Dr.Rath împreună cu dublul laureat al Premiului Nobel Dr.Linus Pauling au lansat istoricul lor ”Apel la un efort internațional pentru abolirea bolilor cardiovasculare”. Astăzi decine din ce în ce mai clar faptul că posibilitatea de eradicare a bolilor cardiovasculare ca și cauză majoră a deceselor și invalidății este mai aproape ca oricând. Cu cât mai mulți dintre noi ne angajăm în vederea atingerii acestui scop răspândind aceste informații pe scară cât mai largă, cu atât mai repede acest scop va fi atins.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune