Vitamina C: calitățile sale unice și sinergiile diferitelor sale forme

Vitamina C este un element nutritiv vital pentru sănătatea și viața umană. Nu numai că este un puternic antioxidant și susținător al sistemului imunitar, dar susține și colagenul, formarea țesutului conjunctiv și construcția matricii extracelulare – ”liantul” care leagă toate celulele corpului.  Este importantă și pentru vindecarea mai rapidă a rănilor și prevenirea multor boli cronice. Cantitățile optime de vitamina C protejează efectiv organismul și sistemul cardiovascular împotriva ruginirii biologice.

În plus, vitamina C are multe alte funcții importante. Este co-factor pentru o serie de enzime biologice importante în metabolismul îmbunătățit al colesterolului, trigliceridelor și altor factori de risc pentru boala cardiovasculară. Este și o moleculă energetică importantă necesară pentru reîncărcarea transportatorilor de energie în interiorul celulelor. Vitamina C este esențială pentru producția de carnitină, molecula care transportă acizii grași în mitocondrie pentru producția de energie. Participă la reciclarea biologică a vitaminei E, glutationei și multor altor molecule care protejează celula. Când este luată împreună cu calciul, mărește absorbția acestuia din urmă. Vitamina C neutralizează diferite toxine din organism și protejează celulele sănătoase de substanțele dăunătoare, inclusiv de efectele multor medicamente farmaceutice.

Cum oamenii nu produc vitamina C în organismul lor, aceasta trebuie obținută din alimente și suplimente nutritive. Suplimentele cu vitamina C au mai multe forme, printre care acid ascorbic, ascorbat de calciu, ascorbat de magneziu și altele. Totuși, majoritatea suplimentelor cu vitamina C de pe piață conțin o singură formă de vitamina C, de obicei acid ascorbic. Acidul ascorbic simplu este un compus solubil în apă, deci nu rămâne în organism prea mult timp și este excretat cu ușurință. Deci dacp nu există un aport constant de acid ascorbic, este dificil de obținut toate beneficiile vitaminei C doar din acesta.

Sărurile minerale ale acidului ascorbic precum ascorbatul de calciu și ascorbatul de magneziu sunt absorbite cu ușurință și metabolizate bine de celulele organismului. Combinarea vitaminei C cu calciul sau magneziul în acest mod neutralizează efectele acide ale acidului ascorbic aducând un efect de ”tamponare” ceea ce o face mai blândă pentru mucoasa stomacului.

Calciul este important pentru contractarea corespunzătoare a celulelor musculare inclusiv celulele mușchiului cardiac și este necesar pentru conducerea impulsului nervos. Acest mineral este esențial și pentru întărirea și stabilitatea oaselor și dinților. Magneziul este antagonistul natural de calciu: beneficiile sale pentru sistemul cardiovascular sunt similare cu ale medicamentelor din clasa blocantelor canalelor de calciu, cu deosebirea că magneziul este natural. Există studii clinice care au arătat că magneziul este deosebit de important pentru normalizare în cazurile de hipertensiune arterială și aritmie.

Există o concepție greșită conform căreia ascorbatul de calciu ar mări probabilitatea dezvoltării de calculi renali. Totuși, majoritatea calculilor renali sunt formați din oxalați de calciu care se găsesc în alimente precum apa minerală, cafeaua, ciocolata, spanacul și sfecla. Aportul inadecvat de apă este de asemenea responsabil de formarea calculilor renali. Studii clinice bine controlate nu au putut evidenția o legătură între suplimentele cu vitamina C și dezvoltarea calculilor renali.

O altă formă unică a vitaminei C este ascorbil palmitatul, o formă solubilă în grăsimi a acestui microelement nutritiv. Această formă este mai bine absorbită de organism decât acidul ascorbic singur. Membranele celulare îmbogățite cu ascorbil palmitat sunt mai rezistente la deteriorarea oxidativă, adică sunt mai bine protejate împotriva bolilor și îmbătrânirii. Ascorbil palmitatul este un eficient antioxidant și un bun curățător de radicali liberi.

Unul dintre avantajele administrării de suplimente alimentare care conțin ascorbil palmitat este acela că această formă a vitaminei C poate ajunge în zone ale corpului unde acidul ascorbic singur nu ajunge. În plus, efectele sale durează mai mult. Un supliment nutritiv bine echilibrat ar trebui să conțină 25% din conținutul de vitamina C în această formă, de ascorbil palmitat, solubil în grăsimi. Totuși majoritatea suplimentelor conțin prea puțin sau deloc ascorbil palmitat.  Suplimentarea optimă cu un supliment cu vitamina C formulat sinergic poate aduce o mare diferență pentru protejarea sănătății tale!

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2019/05/vitamin-c-the-unique-qualities-and-synergies-of-its-different-forms/

Publicat cu permisiune