Vitamina C: elementul nutritiv cheie în pandemia Covid-19

Vitamina C este un element nutritiv vital pentru sănătatea și viața umană. Este bine cunoscut faptul că organismul uman nu produce acest element nutritiv și prin urmare acesta trebuie obținut din alimente și suplimente alimentare. Totuși,  deficitul clinic semnificativ de vitamina C este cea de-a 4-a în ierarhia deficitului de elemente nutritive, în SUA

Recent, datorită proprietăţilor sale imunomodulatoare, vitamina C a câştigat o importanţă recunoscută în cadrul pandemiei COVID-19. Deşi nu a fost aprobată ca tratament pentru COVID-19, administrarea de vitamina C pe cale intravenoasă a fost una dintre primele opţiuni utilizate cu succes în spitalele din New York, China, Italia şi alte zone, în punctul culminant al pandemiei. O recenzie ce acoperă 18 studii clinice şi peste 2000 de pacienţi a analizat efectul vitaminei C în unităţile de terapie intensivă ICU (=intensive care unit). Autorii au declarat că, în cel puţin 6 dintre aceste studii clinice, chiar şi vitamina C administrată oral în cantitate de 1-3 g / zi a fost suficientă pentru a scurta cu 8,6% timpul de şedere în unităţile ICU.

Proprietăţile antioxidante ale vitaminei C sunt cruciale în perioada stresului oxidativ care apare atunci când organismul luptă împotriva unei infecţii. Acest aspect a fost deosebit de important la pacienţii COVID-19 în timpul stadiilor de septicemie şi multi-insuficienţa organelor. Ca antioxidant eficient şi amplificator al imunităţii, vitamina C măreşte mobilitatea şi eficienţa celulelor albe ale sângelui (neutrofile sau „celule poliţist” ale organismului) şui susţine distrugerea virusurilor şi bacteriilor. De asemenea, stimulează activitatea limfocitelor (un alt tip de celule albe ale sângelui) şi măreşte producţia de anticorpi. În plus, vitamina C susţine formara ţesutului conjunctiv din colagen, construieşte matricea extracelulară („lipiciul” care leagă celulele organismului la un loc) şi previne distrugerea ţesuturilor atunci când infecţia se răspândeşte în organism. De asemenea este important pentru vindecare mai rapidă a rănilor şi prevenirea multor altor boli cronice.

În plus, vitamina C este un co-factor al mai multor reacţii enzimatice. Ea participă în reciclarea biologică a vitaminei E, glutationei şi multor altor molecule de protecţie celulară. Când este luată împreună cu calciu măreşte absorbţia acestuia. De asemenea vitamina C neutralizează toxinele din organism şi protejează celulele împotriva substanţelor dăunătoare inclusiv efectele adverse ale multor medicamente.

Suplimentele cu vitamina C sunt disponibile în diferite forme. Printre acestea se numără acidul ascorbit, ascorbatul de calciu şi ascorbatul de magneziu. Totuşi majoritatea suplimentelor cu vitamina C de pe piaţă conţin doar o singură formă, de obicei acid ascorbic. Acidul ascorbic este un compus solubil în apă şi este excretat prin urină. Dacă nu este realimentat frecvent, este greu sî se obţină beneficiile vitaminei C doar din acidul ascorbic.

Sărurile minerale ale acidului ascorbic, precum ascorbatul de calciu şi ascorbatul de magneziu, sunt uşor absorbite şi bine metabolizate de celulele organismului. Combinarea vitaminei C cu calciu sau magneziu în acest mod neutralizează efectul acidului ascorbic şi contribuie la un efect de „tamponare” făcându-l astfel mai blând pentru mucoasa stomacului.

Există o concepţie eronată conform căreia ascorbatul de calciu ar putea mări probabilitatea dezvoltării de pietre la rinichi. Totuşi, majoritatea calculilor renali sunt formaţi din oxalaţi de calciu care sunt prezenţi în alimente precum apa minerală, cafeaua, ciocolata, spanacul şi sfecla. Aportul necorespunzător de apă este un alt factor care contribuie major la formarea calculilor renali. Mai multe studii clinice nu au reuşit să stabilească o corelaţie puternică între suplimentele cu vitamina C şi dezvoltarea de calculi renali.

O altă formă unică de vitamina C este ascorbil-palmitatul, o formă solubilă în grăsimi a acestui element nutritiv. Această formă este mai bine absorbită de celule decât acidul ascorbic singur. Membranele celulare îmbogăţite cu ascorbil palmitat sunt mai rezistente la stres oxidativ, ceea ce înseamnă că sunt mai bine protejate împotriva bolilor şi îmbătrânirii. Ascorbil palmitatul este de asemenea un antioxidant eficient.

Unul dintre avantajele administrării unui supliment alimentar care conţine ascorbil palmitat este acela că această formă de vitamina C poate ajunge în zone ale organismului în care formele solubile nu pot ajunge. Mai mult, efectele acestuia durează şi mai mult. Un supliment  cu vitamina C sau cu multiple elemente nutritive ar trebui să conţină minim 25 % din cantitatea de vitamina C în forma sa de ascorbil-palmitat. Totuşi, cele mai multe suplimente cu vitamina C de pe piaţă nu conţin deloc ascorbil palmitat. Suplimentarea optimă cu un supliment cu vitamina C cu formulă sinergică poate face toată diferenţa în protejarea sănătăţii tale!

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2020/09/vitamin-c-the-critical-nutrient-in-the-covid-19-pandemic/

Publicat cu permisiune