O nouă recenzie publicată în Journal of Experimental & Clinical Cancer Research descrie faptul că există din ce în ce mai multe dovezi care confirmă că vitamina C are potențialul de a fi un agent anticancer puternic atunci când este administrată intravenos în doze mari. Autorul cercetătorilor de la Departamentul de Oncologie Medicală a Centrului Medical Universitar din Amsterdam, Țările de Jos, notează că studiile clinice au confirmat siguranța și au indicat eficacitatea vitaminei C intravenoase (IVC) în eradicarea celulelor tumorale de diferite tipuri. Afirmând că implementarea unei doze mari de vitamina C poate fi o descoperire în tratamentul pacienților cu cancer cu prognostic prost și cu puține opțiuni de tratament disponibile, cercetătorii concluzionează că o examinare clinică ulterioară a acestei modalități promițătoare și netoxice nu este doar justificată, dar de asemenea foarte necesară.
Recenzia analizează studiile preclinice și clinice care utilizează IVC în doze mari ca agent anti-cancer. Procedând astfel, subliniază că, spre deosebire de majoritatea altor animale, oamenii nu sunt capabili să sintetizeze vitamina C în corpul lor și, prin urmare, sunt dependenți de consumul oral al acestui microelement nutritiv crucial. Recunoscând că conceptul de utilizare a vitaminei C ca agent terapeutic pentru tratamentul cancerului a fost introdus pentru prima dată de chimistul Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel, și de medicul Ewan Cameron în urmă cu aproape 50 de ani, cercetătorii descriu modul în care IVC cu doze mari a reapărut ca un puternic puternic. agent anti-cancer în ultimele două decenii, cu mai multe studii clinice raportând tolerabilitate și siguranță ridicate, cu semne promițătoare de eficacitate.
Citând exemple, cercetătorii spun că studiile arată că dozele mari de vitamina C afectează atât creșterea tumorii, cât și metastazele într-un număr mare de tipuri diferite de cancer. În mod semnificativ, ei adaugă că o serie de rapoarte de caz promițătoare au arătat un timp de supraviețuire neașteptat de lung, în unele cazuri chiar și regresia completă a tumorii a bolii avansate sau metastatice.
Pacienţii cu cancer au adesea deficit de vitamina C
Abordând răspunsul limitat observat în unele studii, cercetătorii subliniază că terapia generală cu doze mari de vitamina C nu a fost evaluată clinic la pacienții care nu au primit anterior tratament sistemic intens și care nu sunt deja bolnavi în stadiu terminal. La fel ca mulți alți cercetători înaintea lor, ei sugerează că acest lucru poate explica răspunsurile limitate în astfel de cazuri.
Cu toate acestea, recenzia subliniază și modul în care în îngrijirea paliativă, vitamina C în doze mari câștigă teren în prezent datorită profilului său extrem de sigur și tolerabil. Nu numai că se știe că dozele mari ameliorează durerea la pacienții cu cancer, spun cercetătorii, dar dovezile clinice extinse sugerează că acestea au un impact pozitiv semnificativ asupra bunăstării pacienților. Lucrarea suferează că acest deficit se poate datora hipovitaminozei frecvente și a vitaminei C la pacienții cu cancer, care sunt de obicei agravate de tratamentele medicamentoase.
Totuși, din perspectiva medicinei celulare, cea mai interesantă dintre toate lucrările citate este o selecție de studii preclinice în care vitamina C a fost administrată în combinație cu alte terapii non-farmaceutice. Cercetătorii descriu modul în care mai multe studii au raportat o sinergie a efectelor anticancer atunci când vitamina K3 a fost combinată cu vitamina C. Un studiu a constatat că din combinația acestor două vitamine a rezultat o diminuare a evoluţiei tumorii și metastazei tumorii în cancerul pulmonar Lewis.
Viaţa în vremuri de schimbare
După cum demonstrează un articol publicat de Institutul Național al Cancerului (NCI) al Statelor Unite în ianuarie 2020, se pare că următoarea etapă a lungii călătorii a vitaminei C către curentul general al cancerului poate implica cuplarea acesteia cu tratamente convenționale, cum ar fi chimioterapia și radiațiile. În ceea ce va fi văzut în mod clar de industria farmaceutică ca o amenințare majoră la adresa afacerii sale de miliarde de dolari cu medicamente pentru cancer, autorii articolului NCI au evaluat terapia IVC cu doze mari și au concluzionat că „având în vedere costul financiar ridicat actual al noilor medicamente pentru cancer, se pare că rațional să îmbunătățească eficacitatea terapiilor actuale prin studierea interacțiunilor lor clinice cu vitamina C.” Ei au prezis că „implementarea acestei paradigme de tratament ar putea oferi beneficii multor pacienți cu cancer”.
Folosirea unor doze mari de vitamina C împreună cu tratamentele convenționale împotriva cancerului va fi, în cele din urmă, doar o piatră de temelie. Studii de ultimă oră efectuate la Institutul de Cercetare Dr.Rath au demonstrat deja că o combinaţie de vitamina C cu un grup de alte microelemente nutritive specifice permite blocarea tuturor mecanismelor cheie care fac din cancer o boală mortală. După cum este descris în cartea „Victorie asupra cancerului”, scrisă de Dr. Rath și Dr. Aleksandra Niedzwiecki, aceasta include blocarea secreției enzimelor de digerare a colagenului produse de celulele canceroase, inhibarea invaziei și metastazele celulelor canceroase, blocarea creșterii tumorilor și formarea de noi vase de sânge pentru a le hrăni și inducerea morții naturale a celulelor canceroase. Nu există nici măcar un singur medicament pentru cancer sau alt tratament convențional care să poată realiza toate aceste lucruri în mod eficient și în siguranță.
Lucrarea din Journal of Experimental & Clinical Cancer Research este un memento că trăim vremuri în schimbare. Încet, dar sigur, abordările nutriționale și ale medicinei celulare bazate pe știință construiesc o lume în care cancerul va deveni o boală gestionabilă. Acum nu se mai pune problema dacă se va întâmpla acest lucru, ci când.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune