citrus

Vitamina C în doze mari tratează oboseala post-virală şi „COVID-ul prelungit”

O nouă analiză sistematică publicată în revista Nutrients ia în considerare fezabilitatea utilizării dozelor mari de vitamina C intravenoasă (IV) în tratamentul oboselii post-virale și a așa-numitului „COVID prelungit”. În urma analizării a 9 studii clinice care au implicat un total de 720 de participanți, autorii au descoperit că tratamentul cu vitamina C a dus la o reducere semnificativă a oboselii. Alte simptome, cum ar fi tulburările de somn, lipsa de concentrare, depresia și durerea au fost, de asemenea, ameliorate frecvent. Observând că deficitul de vitamina C a fost demonstrat în cazul COVID-19 și în alte infecții acute acute, autorii sugerează că administrarea  acestui nutrient vital în doze mari  IV poate fi o opțiune de tratament adecvată pentru pacienții afectați de aceste afecțiuni.

Recenzia descrie modul în care oboseala apare adesea ca simptom al bolilor precum cancerul și bolile autoimune. În mod similar, oboseala post-virală este asociată cu o varietate de boli infecțioase și ajunge din ce în ce mai mult în centrul atenţiei în asociere cu „COVID-ul prelungit”.Deşi majoritatea persoanelor care contractă coronavirusul se pot aștepta, în general, la recuperarea completă, unele simptome persistă săptămâni sau luni de la dispariția infecției inițiale. Oboseala extremă este deosebit de frecventă în cazul COVID-ului prelungit. Cum acest simptom este dificil de tratat folosind abordările medicinei convenționale, autorii revistei spun că există o nevoie urgentă de opțiuni de tratament eficiente.

Eficienţa impresionantă a vitaminei C împotriva oboselii

Autorii recenziei au ales să se concentreze asupra studiilor care utilizează vitamina C IV, spre deosebire de suplimentele orale, deoarece această abordare ajută la asigurarea nivelurilor mai ridicate de elemente nutritive. 3 din cele 9 studii pe care le-au examinat au folosit vitamina C IV în doze mai mari de 50 de grame pe zi, 2 studii au folosit 10 grame pe zi, 3 au folosit 7,5 grame pe zi și unul a folosit aproximativ 3,5 grame pe zi. Bolile axate pe studii au inclus cancerul, infecția cu herpes zoster, alergiile și altele.

În ciuda diferitelor boli preexistente, vitamina C a obținut o reducere semnificativă a oboselii în aproape toate studiile examinate. Probleme precum disfuncția fizică și cognitivă, dificultăți de respirație, insomnie și durere au fost, de asemenea, ameliorate frecvent. În special, oboseala a fost chiar redusă semnificativ în studiile care utilizează cele mai mici doze IV. Autorii recenziei spun că acest lucru înseamnă că dozele foarte mari nu par a fi necesare pentru îmbunătățirea calității vieții.

Cu toate acestea, pe lângă demonstrarea eficienței impresionante a vitaminei C în tratarea oboselii, studiile examinate în această recenzie mărturisesc și siguranța remarcabilă a elementelor nutritive. În 2 dintre studii, doza IV a fost calculată pe baza greutății corporale și a variat între 0,8 și 3,0 grame pe kilogram. Pentru o persoană care cântărește 75 de kilograme, aceasta se traduce printr-o doză cuprinsă între 60 și 225 de grame pe perfuzie. Pentru a pune acest lucru în context, o doză de 225 de grame este echivalentă cu o uimitoare 250.000 la sută din 90 miligrame tipice pe zi alocația dietetică recomandată de guvern (DZR) pentru vitamina C. Faptul că o astfel de doză poate fi administrată prin perfuzie IV dovedește vitamina C este un element nutritiv incredibil de sigur.

Cum un sondaj din Marea Britanie sugerează că aproximativ 1 din 5 persoane prezintă simptome de COVID prelungit la 5 săptămâni după o infecție inițială cu coronavirus și 1 din 7 după 12 săptămâni, este clar că este nevoie de opțiuni de tratament eficiente și sigure. Dacă este utilizată alături de o combinație științifică de microelemente nutritive care actioneaza sinergic, doza mare de vitamina C are un potențial remarcabil de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2021/04/high-dose-vitamin-c-may-treat-post-viral-fatigue-and-long-covid/

Publicat cu permisiune