Vitamina C reduce tensiunea arterială şi glicemia diabeticilor

Vitamina C reduce tensiunea arterială şi glicemia diabeticilor

Un studiu recent aduce confirmări suplimentare asupra faptului că vitamina C scade tensiunea arterială și nivelul zahărului în sânge la pacienții cu diabet tip 2 (insulinoindependent). Publicat în revita Diabetes, Obesity and Metabolism de către cercetători din Olanda și Australia, studiul a descoperit că participanții cărora li s-a administrat vitamina C suplimentar au avut reduceri semnificative ale acestor doi parametri cheie. Cercetătorii au ajuns la concluzia că descoperirile lor oferă dovezi ştiinţifice în sprijinul utilizării vitaminei C ca terapie adjuvantă în cazurile de diabet insulinoindependent.

Studiul a inclus 31 de pacienţi, 26 bărbaţi şi 5 femei. Toţi sufereau de diabet insulinoindependent. Cercetătorii i-au împărţit în două grupuri. Un grup a primit 500 mg de vitamina C de 2 ori pe zi iar celălalt grup a primit pastile placebo. După 4 luni cercetătorii au analizat rezultatele şi au descoperit că pacienţii care au luat vitamina C au avut o scădere a glicemiei cu 36% după mese. Acest lucru  avut ca rezultat faptul că au petrecut cu aproximativ 3 ore mai puţin pe zi, în stare de hiperglicemie.

La fel de impresionant, la sfârşitul studiului, a fost şi faptul că jumătate din pacienţii din grupul care a beneficiat de suplimentare cu vitamina C şi care anterior avuseseră hipertensiune, şi-au normalizat nivelul tensiunii ateriale. Acesta a fost un rezultat semnificativ deoarece bolile cardiovasculare şi complicaţiile acestora sunt frecvente în cazul diabetului, chiar şi la pacienţii ale căror niveluri ale glicemiei sunt controlate cu succes. Comentând rezultatele, profesorul asociat Glenn Wadley care a condus studiul a  spus că aceste descoperiri pot ajuta milioane de oameni care suferă în prezent de această afecţiune.

Reducerea cerinţei zilnice de insulină cu ajutorul vitaminei C

Studiul se bazează pe cercetări anterioare care demonstrau beneficiile vitaminei C în diabet. În capitolul 7 al cărţii De ce animalele nu fac infarct… dar oamenii, da! Dr.Rath rezumă un studiu clinic care ilustrează modul în care pacienţii diabetici îşi pot reduce semnificativ necesităţile de insulină prin creşterea aportului zilnic de vitamina C. Insulina este un hormon produs de pancreas iar în diabetul insulinoindependent organismul fie nu produsce fie nu foloseşte bine insulina. Studiul a fost desfăşurat la Universitatea Stanford din California iar autorul principal al acestui studiu clinic. Dr. J.F.Dice a fost la rândul său unul din pacienţii diabetici urmăriţi în cadrul studiului.

La începutul studiului, Dr.Dice îşi injecta singur 32 de unităţi de insulină zilnic. În următoarele 3 săptămâni, a crescut treptat aportul de vitamina C până când, în ziua 23, a ajuns la 11 g / zi. Până la acel moment necesarul zilnic de insulină al Dr.Dice s-a redus de la 32 unităţi la 5 unităţi. Deci, pentru fiecare gram suplimentar de vitamina C adăugat, el a descoperit că putea economisi 2,5 unităţi de insulină.

Alte studii au făcut descoperiri similare arătând că diabetul poate fi controlat prin tratament cu vitamina C. Însă pentru prevenirea şi controlul optim al acestei afecţiuni este necesară şi adăugarea altpr microelemente nutritive.

Abordarea diabetului din perspectiva medicinei celulare

Deşi este un fapt încă necunoscut multor medici, cercetările de medicină celulară ale Dr.Rath au dezvăluit cauza primară a diabetului insulinoindependent ca fiind deficitul cronic al microelementelor nutritive specifice în celulele pancreasului, vaselor de sânge, ficatului şi altor organe din corp. Această descoperire importantă oferă deschidere spre emoţionanta posibilitate ca prin suplimentare cu microelementele nutritive potrivite această boală să poată fi prevenită şi controlată. Pe lângă vitamina C, recomandările Dr.Rath pentru pacienţii diabetici includ suplimentarea cu vitamina E, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B12, acid folic şi biotină, inositol şi colină şi cu mineralele magneziu şi crom.

În vedera unei demonstraţii ştiinţifice a eficienţei acestei combinaţii de microelemente nutritive în cazul diabetului insulinoindependent, cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dr.Rath au desfăşurat un studiu clinic pilot care a inclus 10 pacienţi suferind de această boală. După o perioadă de 6 luni în care pacienţii au primit suplimentare cu microelemente nutritive, nivelul glicemiei acestora s-a redus de la valori medii de 155 ml/dl la valori de 120 mg/dl. De asemenea, şi alte valori cheie ale parametrilor sângelui care au legătură cu diabetul, au fost îmbunătăţite.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în jur de 422 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet. Acest număr a crescut rapid în ultimii ani, boala prevalând în rândul adulţilor cu vârste peste 18 ani, cu o creştere de la 4,7% în 1980 la 8,5%în 2014. Această creştere este un semn clar al faptului că medicina convenţională a eşuat în înţelegerea cauzei primare a acestei afecţiuni. Dar după cum arată cercetările Dr.Rath şi un număr din ce în ce mai mare de studii, eradicarea diabetului insulinoindependent şi a complicaţiilor cardiovasculare devastatoare ale acestuia este acum posibilă.