Vitamina D creşte şansele de a merge din nou, după o fractură de şold

Vârstnicii care nu au deficit de vitamina D au şanse mai mari de a merge din nou, după operaţia suferită în urma unei fracturi de şold, conform unui nou studiu.

COMENTARIU

O idee greşită vehiculată frecvent este aceea că vitamina D şi calciul sunt singurele elemente nutritive necesare pentru oase sănătoase. Totuşi acest lucru scapă din vedere faptul că structura osului, pe care se depune calciul şi celelalte minerale, este formată dintr-o proteină – colagenul. Fără un colagen sănătos, osul nu se poate forma şi funcţiona corespunzător. Formarea oaselor sănătoase nu depinde doar de cantităţi suficiente de calciu şi vitamina D, ci, mai important chiar, de un aport corespunzător de vitamina C, lizină şi prolină şi alte microelemente nutritive care susţin formarea colagenului.

Într-un studiu clinic dublu-randomizat control-placebo care a inclus 131 pacienţi cu fractură de tibie, cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dr.Rath au evaluat efectele suplimentării cu microelemente nutritive de construcţie a colagenului asupra timpului de vindecare a fracturilor. Vârstele participanţilor la studiu variau între 15-75 ani.

Cercetătorii au observat că grupul de pacienţi care au luat suplimente nutritive care conţineau vitamina C, lizină, prolină şi vitamina B6, au experimentat perioade mai scurte de vindecare a fracturilor. La aceşti pacienţi, fracturile s-au vindecat în 14 săptămâni. În schimb, pacienţilor care au primit tratamentul placebo (o pastilă de zahăr) le-a trebuit cu 3 săptămâni mai mult pentru a ajunge la aceeaşi vindecare. În plus la aproximativ 25% dintre pacienţii din grupul care a beneficiat de suplimentare, fracturile osoase s-au vindecat într-o perioadă de până la 10 săptămâni; acest lucru a fost observat la doar 14% dintre pacienţii din grupul de control.

Află cum să previi şi să controlezi osteoporoza în mod natural, fără medicamente, citind acest articol de pe site-ul nostru.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2020/03/vitamin-d-boosts-chances-of-walking-after-hip-fracture/

Publicat cu permisiune