Vitamina D poate scădea riscul de formare a calculilor biliari

Nivelurile ridicate ale vitaminei E în sânge pot avea legătură cu un risc scăzut al dezvoltării de calculi biliari, conform unui recent studiu publicat în revista Nutrients.

COMENTARIU

Vezica biliară este un organ mic situat în partea dreaptă a abdomenului. Ea joacă un rol important în digestie întrucât depozitează bila, un fluid produs de ficat care ajută la descompunerea alimentelor grase. Întrucât calculii biliari pot bloca fluxul bilei cauzând dureri intense, intervențiile chirurgicale de extirpare a acestui organ sunt foarte frecvente.

De aceea, este semnificativă concluzia acestui studiu recent, care se adaugă multor altor dovezi asupra fatpului că nivelurile ridicate ale anumitor microelemente în sânge au proprietatea de a proteja împotriva formării de calculi biliari. În afară de vitamina E, alte elemente nutritive legate de un risc redus de calculi biliari sunt vitamina C, vitamina D și magneziul (S-a demonstrat că și exercițiile fizice sunt benefice în acest sens)

Află mai multe despre beneficiile microelementelor nutritive asupra sănătății digestive citind acest articol pe site-ul nostru.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/02/vitamin-e-may-be-linked-to-lower-risk-of-gallstones/

Publicat cu permisiune