Vitamina D3: mult mai mult decât oase sănătoase

Vitamina D este o vitamină liposolubilă care este adesea numită „vitamina soarelui”, deoarece razele ultraviolete (UV) de la soare inițiază producția sa în piele. Este un tip de „prohormon” (un precursor al unui hormon), produs atunci când colesterolul din piele este expus razelor UV. Procesarea ulterioară a ficatului și a rinichilor are ca rezultat producerea de calcitriol, forma activă a vitaminei D. Cele două forme principale ale vitaminei D sunt D2 (ergocalciferol), prezent în produsele pe bază de plante precum ciupercile și D3 (colecalciferol), prezent în produsele de origine animală și peștele gras. S-a constatat că forma D3 este de două ori mai eficientă decât D2 în creșterea nivelului de vitamina D din sânge.

Mai mult de jumătate din populația SUA, inclusiv sugari, femei tinere și adulți în vârstă, este deficitară în această vitamină esențială. Până la 80% dintre afro-americani sunt în mod constant deficienți din cauza conținutului mai ridicat de melanină din pielea lor, care blochează razele UV. Utilizarea excesivă a produselor de protecție solară – în special a celor cu un factor de protecție solară mai mare (SPF), vremea înnorată și poluarea aerului sunt factori suplimentari care inhibă producția de vitamina D în piele. Regimurile alimentare cu conținut scăzut de grăsimi și bolile sistemului digestiv, ficatului și rinichilor sunt factori secundari care contribuie în continuare la agravarea deficitului.

În ciuda faptului că este necesară pentru multe funcții critice în organism, vitamina D este asociată în mod obișnuit numai cu oase sănătoase datorită rolului său în promovarea absorbției calciului din sistemul digestiv și menținerea unui raport optim calciu-fosfor. Cu toate acestea, această vitamină importantă are și multe beneficii suplimentare pentru sănătate. Acestea includ asigurarea unui răspuns imun sănătos, funcții cognitive adecvate și metabolismul normal al glucozei, precum și reducerea inflamației. Vitamina D ajută, de asemenea, la protejarea împotriva sindromului metabolic, a bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer precum cancerul mamar, colorectal, pancreatic și de prostată.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dr. Rath au efectuat mai multe studii științifice pentru a dovedi beneficiile vitaminei D3. Într-unul dintre aceste studii, au testat efectele anticancerigene ale vitaminei D asupra celulelor de cancer mamar. Vitamina D a fost evaluată atât singură, cât și în combinație cu un grup de microelemente nutritive în combinaţie sinergică. Când a fost testată individual, a inhibat cu 17% creșterea celulelor de cancer mamar. În combinaţie cu extract de ceai verde, acesta a inhibat creșterea celulelor canceroase cu 62%. Combinarea acesteia cu microelemente nutritive suplimentare în combinaţie sinergică a dus la o inhibare semnificativ mai pronunțată a creșterii celulelor canceroase. Odată cu creșterea dozelor crescute din combinația sinergică de microelemente nutritive și cu menținerea dozei constante de vitamina D, creșterea celulelor cancerului mamar a fost inhibată cu până la 94%.

Într-un alt studiu, efectele cardiovasculare ale vitaminei D3, atât individual, cât și în combinație cu vitamina C, au fost testate pe depunerea colagenului și a altor proteine de către celulele musculare netede aortice umane. Rezultatele au indicat faptul că vitamina D3 a amplificat depunerea moleculelor de colagen, indicând astfel pereți mai puternici ai vaselor de sânge și reducând astfel posibilitatea aterosclerozei. Un studiu suplimentar a confirmat interacțiunea sinergică dintre vitamina D3 și vitamina C. Acest studiu a arătat că o combinare a acestor două vitamine ar putea reduce multe dintre evenimentele care duc la ateroscleroză și că rezultatele ar putea fi obținute la o doză mai mică decât atunci când microelementele nutritive au fost administrate individual.

Pentru a evalua efectele antibacteriene ale vitaminei D3, cercetătorii institutului au studiat eficacitatea vitaminei D3 și a vitaminei C, împreună cu un antibiotic utilizat în mod obișnuit, doxiciclina, asupra Borreliei, bacteriile care cauzează boala Lyme. Rezultatele au arătat că doxiciclina, în combinație cu vitamina D3 și vitamina C, a avut acțiuni antibacteriene semnificative asupra Borreliei și a redus formele sale active și latente ale acesteia.

Studiile efectuate la Institutul de Cercetare Dr. Rath demonstrează multiplele faţete  ale acţiunilor vitaminei D3 și arată că beneficiile sale impresionante pentru sănătate reprezintă mult mai mult decât doar oase sănătoase. Pentru o sănătate optimă, luaţi zilnic vitamina D !

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2021/08/vitamin-d3-far-more-than-just-healthy-bones/

Publicat cu permisiune