headarticle

Vitaminele: instrumente puternice de susţinere a sănătăţii în lupta împotriva COVID-19

Un studiu recent din Iran examinează efectul suplimentelor cu vitamine asupra severității bolii și a răspunsurilor inflamatorii la pacienții din secțiile de terapie intensivă (ATI) care suferă de COVID-19. Studiul clinic a fost randomizat asupra unui total de 30 de pacienți au primit o combinație de vitamine A, C, D, E și complex B. Alți 30 de pacienți au funcționat ca grup de control și nu au primit nici vitamine, nici placebo. La sfârșitul studiului, după ce au evaluat rezultatele și au observat că niciun participant dintre cei cărora li s-au administrat vitaminele nu a murit, cercetătorii au confirmat că suplimentarea cu vitamine ar putea îmbunătăți răspunsul inflamator și ar putea scădea severitatea bolii la pacienții din ATI, afectați de COVID-19. Studiul se adaugă la volumul deja impresionant și în creștere de dovezi că vitaminele sunt instrumente puternice de susţinere a sănătății în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Desfășurat la Spitalul Imam Khomeini din Teheran, scopul declarat al studiului a fost de a evalua dacă suplimentarea cu multivitamine ar putea îmbunătăți rezultatele de laborator și clinice ale pacienților cu COVID-19 internați în spital la terapie intensivă. Toți pacienții care au luat parte la studiu au fost informați despre acest obiectiv și au semnat formulare care indică consimțământul lor de a participa. Studiul este publicat în revista medicală cu acces deschis, revizuită de experiţi, Trials.

Salvarea de vieţi şi reducerea duratei internărilor

Observând efectul sinergic al vitaminelor în întărirea funcției sistemului imunitar, cercetătorii au dat pacienților din grupul de intervenție următoarele doze de supliment în timpul perioadei de studiu de 7 zile:

 

Vitamina A: 25,000 UI / zi

Vitamina D: 600,000 UI o singură dată pe parcursul studiului

Vitamina E: 300 UI de două ori / zi

Vitamina C: 500 mg 4/zi (plus 113 mg ascorbat de sodiu / zi, corespunzător a 100 g vitamina C)

Nitrat de tiamină (vitamina B1): 3.1 mg / zi

Fosfat de sodiu riboflavină: 4.9 mg / zi (corespunzător la 3.6 mg de vitamina B2)

Nicotinamidă (vitamina B3): 40 mg / zi

Clorhidrat de piridoxină: 4.9 mg / zi (corespunzător la 4.0 mg de vitamina B6)

Pantotenat de sodiu: 16.5 mg / zi (corespunzător la 15 mg acid pantotenic/vitamina B5)

Biotină: 60 mcg / zi

Acid folic: 400 mcg / zi

Cyanocobalamină (vitamina B12): 5 mcg / zi

Rezultatele arată că, în timp ce niciunul dintre cei 30 de pacienți cărora li s-au administrat vitamine nu a murit în perioada studiului, 4 din cei 30 de pacienți din grupul de control au murit. Mai mult, în timp ce doar 4 pacienți din grupul de vitamine au avut o spitalizare de peste 7 zile, din grupul de control 16 pacienţi au mai avut o durată de internare atât de lungă. În plus, în comparație cu grupul de control, pacienții din grupul de vitamine s-au dovedit a avea niveluri serice semnificativ scăzute ale markerilor inflamatori. Nu au fost detectate complicații sau efecte secundare în urma tratamentului cu vitamine.

E timpul ca vitaminele să ajungă în centrul preocupărilor medicale

Studiul iranian se adaugă la volumul tot mai mare de dovezi că vitaminele sunt instrumente puternice de susţinere a sănătății în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Încă din martie 2020, o echipă medicală chineză raportase deja tratamentul de succes al pacienților cu coronavirus cu doze mari de vitamina C. Confirmând în continuare statutul vitaminei C ca element nutritiv crucial în pandemie, studiile ulterioare au confirmat că acesta reduce foarte mult mortalitatea la pacienții aflați în stadii de COVID-19 care pun viața în pericol. Folosind abordarea sinergiei microelementelor nutritive, oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Dr. Rath au demonstrat că o combinaţie de vitamina C cu alți compuși naturali blochează mecanismele cheie ale infecției cu coronavirus.

Cum şi o echipă de medici spanioli a demonstrat în continuare că dozele mari de vitamina D reduc cu 60% riscul de deces cuzat de virus, iar cercetătorii din Singapore au dovedit că dozele zilnice de vitamina D, vitamina B12 și magneziu reduc severitatea COVID-19 la persoanele în vârstă, este timpul ca vitaminele să treacă în curentul medical principal al prevenirii și tratamentului COVID-19. La doi ani de pandemie, dacă medicina farmaceutică ar fi avut o soluție eficientă și sigură la problemă, cu siguranță am fi văzut-o până acum.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2022/01/vitamins-powerful-health-promoting-tools-in-the-fight-against-covid-19/

Publicat cu permisiune