Faptele nu sunt binevenite pe Wikipedia atunci când ele amenință interesele industriei multimiliardare în dolari a medicamentelor
Între februarie 2008 și aprilie 2009, cu ajutorul unor asistenți voluntari, am încercat să corectăm câteva dintre erorile factuale cheie și declarațiile zgomotoase și tendențioase din articolul Wikipedia despre Dr. Rath. Această experiență ne-a deschis ochii. În multe ocazii, eforturile noastre au fost întoarse pe dos în decurs de ore – și uneori chiar minute. Acesta a fost cazul chiar și când textele noastre au fost complet în acord cu regulile de bază ale Wikipedia, cum ar fi cele de a fi bazate pe surse demne de încredere, publicate de terțe părți care au reputația verificării faptelor și a acurateței. |
De exemplu, încercarea noastră de a echilibra incorectitudinile faptice majore și afirmațiile evident tendențioase din introducerea articolului – prin includerea mențiunii asupra faptului că pacienții din programul Silondoloze Vitamin din Khayelitsha, care au primit vitamine gratuite de la fundația noastră, au oferit mărturii publice asupra utilizării acestora – a fost înlăturată de Mastocit aproape imediat, în pofida faptului că citasem un proieminent ziar sud-african, Cape Argus, ca sursă.
În mod similar, încercarea noastră de a menționa decizia unui Tribunal German de District – care interzicea în mod explicit unui ziar german să declare/pretindă că Dr.Rath a vândut în Africa vitamine împotriva SIDA – a fost înlăturată de Keepcalmandcarryon în doar câteva ore, în pofida faptului că am oferit ca dovadă un link către procesul respectiv .
De asemenea, contravenind în mod clar regulilor Wikipedia asupra utilizării de surse demne de încredere , încercarea noastră de a include o mențiune despre un articol de știri publicat de către Agenția Națională de Știri din Malaezia – care îl descria pe Dr. Rath ca un ”renumit medic și cercetător științific în domeniul medicinei naturale la nivel mondial” – a fost respinsă de un editor cunoscut sub numele de ‘Ronz’, care susținea că Agenția este o ”sursă slabă”. Încercarea noastră de a reabilita acel material , pe baza faptului că citarea ca sursă a Agenției Naționale de Știri din Malaezia este în clară conformitate cu regulile Wikipedia în ce privește sursele demne de încredere, a fost din nou respinsă, de această dată de un editor cunoscut sub numele de ‘Verbal’, în decurs de doar câteva ore.
În urma acestpr experiențe, am tras concluzia că un grup elitist și secretos de editori de înalt nivel este acum răspunzător de controlul conținutului Wikipedia și mai mult, că editările făcute de persoane din afara acestui grup sunt din ce în ce mai susceptibile de a fi respinse.
Astfel, este semnificativ faptul că cercetările recente independente desfășurate de Ed H Chi, un om de știință care lucrează la Centrul de Cercetări din Palo Alto, California, ne confirmă concluziile.
Dar asta nu e totul. Ca și cum cele de mai sus nu ar fi fost destul de rele, noile reguli ale Wikipedia aparent solicită ca un editor ”experimentat” să aprobe toate modificările articolelor despre persoane în viață, înainte ca acestea să apară online. Cu alte cuvinte, numeroasele erori faptice și declarații zgomotos tendențioase din articolul Wikipedia despre Dr. Rath vor fi acum ”protejate” în mod oficial după bunul plac al MastCell și Keepcalmandcarryon care, printre alții, vor fi literalmente capabili să dețină control complet asupra conținutului articolului.
Între timp, Jimmy Wales, figura publică din conducerea Wikipedia și liderul său spiritual auto-proclamat, continuă să facă tot ce poate pentru a convinge lumea că enciclopedia sa online este un copil independent al erei internetului, condus de o mică armată de voluntari care s-au angajat să distribuie informații adevărate și independente.
Dar de ce consideră el că toată lumea ar trebui să-l creadă, ne depășește.
Pentru început, pe internet abundă reclamații asupra faptului că Wales s-a întâlnit cu starul pop Bono – un personaj cunoscut în întreaga lume pentru promovarea medicamentelor ARV – și a discutat disponibilizarea editorilor voluntari ai Wikipedia și angajarea de editori profesioniști în locul acestora.
Și apoi mai este și o mică problemă legată de administratorii de top ai site-ului care folosesc chipurile o listă de distribuție internă secretă pentru a reprima amenințările percepute la adresa puterii lor.
Având deci în vedere toate aceste lucruri, pentru un site web care se pretinde transparent și profund interesat de calitatea prestației sale, viziunea sa autoproclamată – a unei lumi în care orice ființă umană poate participa liber la suma tuturor cunoștințelor – este fără îndoială total neconformă cu realitatea.
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/10/wikipedia-and-its-article-on-dr-matthias-rath/
Publicat cu permisiune