Oricât de stânjenit ar fi Jimmy Wales când ar fi întrebat despre încercările sale controversate de a rescrie trecutul şi a se prezenta ca singurul fondator al Wikipedia, acest lucru trebuie să pălească, cu siguranţă, comparativ cu umilirea publică pe care a suferit-o în 2008 în urma ruperii legăturii sale cu Rachel Marsden de la Fox News. |
După ce a folosit Wikipedia pentru a-şi anunţa despărţirea de Marsden, reputaţia lui Wales pentru probitate financiară a fost pusă la îndoială în mod public prin articole de blog scrise de fostul angajat al Fundaţiei Wikimedia Danny Wool şi alţii care au presupus că Wales a folosit în mod impropriu fondurile organizaţiei pentru distracţiile sale lascive.
Aparent, în timp ce donatorii binevoitori ai Fundaţiei Wikimedia erau lăsaţi să creadă că banii lor câştigaţi din greu erau cheltuiţi pe servere, găzduire şi lăţime de bandă, Wales, potrivit surselor, înainta deconturi de cheltuieli care includeau şi vizite la un salon de masaj de la Moscova şi 650$ cheltuiţi pe două sticle de vin în Florida.
Deloc străină de controversă la rândul său, Rachel Marsden a fost descrisă de antreprenorul în tehnologie Ian Bell ca fiind „doar puţin diferită de Hitler”. Canadiană de origine, Marsden a devenit celebră pentru lăudăroşenia de a fi participat la întâlniri şi a fi asigurat feedback strategic lui Karl Rove, fostul consilier al lui George W.Bush – un om care, alături de alţi jucători cheie din administraţia Bush, s-a făcut responsabil de suferinţa şi moartea maselor în Irak şi Afghanistan, de tortură, suprimarea libertăţilor civile şi multe altele.
Să sperăm, deci, că nu politica acestei doamne a fost ceea ce l-a atras pe Wales spre ea.
Dar divagăm.
Într-un email revelator citat în martie 2008 în ziarul USA Today, Florence Nibart-Devouard, la acea dată preşedinta Consiliului de Administraţie al Fundaţiei Wikimedia, l-a descris pe Wales ca fiind „cineva care încearcă în mod constant să rescrie trecutul”
Deşi considerăm că probabil Florence nu s-a înşelaet, suspectăm că poate a uitat să menţioneze şi alte lucruri pe care se pare că Wales le-a rescris.
De exemplu, în timpul relaţiei sale cu Marsden, potrivit surselor, Wales i-a spus acesteia că „se va baza pe un comitet Wikipedia pentru a ajusta articolul despre ea, după dorinţa ei”
Dar oare nu contravine acest lucru regulilor Wikipedia despre conflictele de interese şi abordarea unui punct de vedere neutru?
Sau regulile Wikipedia nu se aplică şi lui Jimmy Wales? Având în vedere tot mai multele dovezi că faptele nu sunt binevenite pe Wikipedia, putem presupune că nu.
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/10/wikipedia-introducing-mastcell/
Publicat cu permisiune