Wikipedia: Să facem cunoştinţă cu „Mastocitul”

În majoritatea enciclopediilor normale, articolele sunt scrise de oameni care sunt experţi pe subiectele respective. Cu alte cuvinte, nu te-ai aştepta să găseşti articole despre medicina alternativă, megaterapia cu vitamine, medicina naturopată şi medicina ortomoleculară scrise de medici convenţionali şi care propun medicina alternativă. Totuşi, pe Wikipedia, cu foarte mici excepţii, literalmente oricine intră pe site poate să editeze orice articol. Ca atare, articolele despre formele non-farmaceutice de medicină tind să fie scrise dintr-un punct de vedere sceptic şi sunt supuse „poliţiei” editorilor care afişează o puternică şi făţişă părtinire contra medicinei farmaceutice.

Un  exemplu al unui astfel de editor este administratorul Wikipedia, cunoscut și ca ”Mastocitul” care, încă de la primele sale editări, din august 2006, a demonstrat imediat că interesul său primar și baza de cunoștințe – și probabil chiar cariera sa – gravitează în jurul practicării medicinei cu bază farmaceutică.

Ca membru al Wikipedia’s WikiProject Medicine, primul articol editat de Mastocit a fost despre examinarea măduvei osoase . Ulterior, a început să contribuie la articole despre medicamente precum DasatinibVinblastineDoxorubicinBleomycin și Dacarbazine; și la articole de specialitate medicală printre care despre măduva osoasăhipernatremiecitometrie în flux;anatomie patologică;  istoria chimioterapiei în cancerchimioterapietransfuzii de sânge și reacția la transfuziilimfomul Hodgkinboala hemolitică a nou-născuțilorsiclemiepurpura trombotică trombocitopenicălimfomul non-Hodgkin melanomleucemie mieloidă acutăsindrom mielodisplasticsarcomul granulociticleucemia cronică mielogenăreacția leucemoidăneutrofiliamieloperoxidasea; colita ischemică; transplantul de celule stem hematopoietice și varicele esofagiene, printre altele.

Contribuțiile anterioare ale Mastocitului la Wikipedia au inclus crearea unei pagini despre transfuzia de schimb (tratamentul medical în cadrul căruia celulele roșii sau trombocitele din sângele unui pacient sunt înlăturate și înlocuite cu produse de transfuzie de sânge) cu adăugarea logo-ului la articolul despre Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson; și editarea articolului despre marketingul farmaceutic. Luând în considerare toate aceste lucruri, este greu de imaginat o persoană mai nepotrivită pentru a edita articolul despre Dr. Rath publicat pe Wikipedia.

Mastocitul a început editarea articolului despre  Dr. Rath la  31 august 2006, când, printre altele, l-a acuzat pe Dr.Rath că ar nega existența SIDA. Aceasta a fost, desigur, o acuzație absurdă întrucât  Dr. Rath nu a negat niciodată existența virusului imunodeficienței umane (HIV).

De atunci, Mastocitul a înlăturat în mod constant referințele din articol către declarațiile lui Dr.Rath însuși, în ciuda faptului că în anumite cazuri regulile Wikipedia despre biografiile persoanelor în viață permit în mod clar acest lucru.

Și poate cel mai remarcabil lucru dintre toate a fost acela că Mastocitul a înlăturat inclusiv trimiterea din articol către procesul care a avut loc la Cape Town în martie 2006 în care judecătorul declarat în mod explicit că nu a fost convins că următoarele declarații despre Campania de Acțiune prin Tratament (Treatment Action Campaign (TAC)) sunt calomniatoare:

  • TAC folosește grupuri închiriate pentru industria farmaceutică;
  • TAC plătește oamenii ca să participe la demonstrații;
  • TAC încurajează oamenii să ia medicamente care sunt dăunătoare pentru ei și îi vor ucide;
  • TAC forțează guvernul să cheltuiască milioane pe medicamente toxice;
  • TAC forțează guvernul să răspândească boli și moarte în rândul populației sud-americane
  • TAC destabilizează democrația în Africa de Sud

De aceea, este semnificativ faptul că, urmare a publicării de către noi în august 2008 a unui articol despre Wikipedia în care sugeram că Mastocitul ar putea fi David H.Gorski – în prezent chirurg oncolog la Barbara Ann Karmanos Cancer Institute din Michigan, Statele Unite – Mastocitul a recunoscut că a fost ”demascat” și încă de atunci a anunțat pe pagina sa de dialog din Wikipedia că ”renunță la majoritatea problemelor administrative, pentru viitorul previzibil”.

Dar la ce se întoarce? La postul său de chirurg oncolog din Michigan? Dacă este așa, un lucru este sigur: a stat foarte mult timp departe de această muncă. O analiză a orelor lucrate de Mastocit pentru Wikipedia pare să sugereze că oricine ar fi cel care îl plătește, arată multă îngăduință față de faptul că își neglijează munca pentru atât de multă vreme. Ori aceasta este situația, ori editarea Wikipedia este adevărata sa muncă…

 

 

 

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/10/wikipedia-jimmy-wales/

Publicat cu permisiune