Beneficiile sinergiei microelementelor nutritive în inflamaţii

Inflamația este în mod cert cea mai frecventă problemă de sănătate cu care ne confruntăm în decursul vieții noastre. Este asociată cu orice infecție care apare în organism, precum gripa sau infecțiile pulmonare. Dar inflamația nu este limitată strict la infecții, ci este asociată cu boli comune precum arterioscleroza și bolile cardiovasculare, artrita și cancerul. Mai mult, inflamația este și răspunsul organismului la agresiunile ”externe” precum arsurile solare, tăieturile sau luxația unei glezne.

Simptomele caracteristice tuturor inflamațiilor sunt înroșirea pielii, senzația de căldură, umflătura și durerea. Aceste simptome fac parte din procesul de vindecare și de obicei cedează în scurt timp. Totuși, inflamația cronică de durată are efecte dăunătoare pentru organism și a fost asociată unei largi varietăți de boli precum bolile cardiovasculare artrita, astmul, diabetul, bolile autoimune și cancerul.

Răspunsul inflamator are potențialul de a deteriora organismul pentru că implică ruperi și vătămări tisulare, ceea ce favorizează pătrunderea germenilor patogeni înainte de refacerea țesuturilor. În mod normal, este un sistem bine reglat, pe care organismul îl ține sub control pentru că nu dorește ca țesuturile sănătoase să fie afectate. Totuși, în situația vătămărilor repetate și a continuării expunerii la stimuli dăunători, procesul inflamator se cronicizează și reglarea acestuia devine dificilă.

Medicina convențională se ocupă doar de gestionarea simptomelor inflamației prin utilizarea de steroizi sau analgezice precum medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene (NSAID) fără a elimina cauza inflamației. Aceste medicamente au efecte secundare care pot pune chiar viața în pericol, precum sângerări gastro-intestinale și chiar risc de infarcte fatale.

Având în vedere aceste date, am analizat modurile în care sinergia elementelor nutritive poate ajuta în diferite stadii ale procesului inflamator. Am investigat în special procesele inflamatorii la nivelul pereților vaselor de sânge, care sunt un factor important în dezvoltarea arteriosclerozei, formarea plachetelor arteriale care duc la infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Cercetările noastre au demonstrat că o combinație specifică de microelemente nutritive s-a dovedit eficientă în protejarea celulelor mușchiului neted care alcătuiește pereții arteriali, împotriva deteriorărilor cauzate de inflamație1. Combinația de microelemente nutritive a oferit protecție celulară mai bună împotriva inflamației decât ibuprofenul, un analgezic NSAID foarte frecvent utilizat. Rezultatele cercetărilor noastre nu s-au limitat la experimente pe celule și țesuturi (in vitro) ci au fost confirmate pe sisteme vii (in vivo). La animalele cu inflamație indusă experimental supuse testării, combinația de elemente nutritive a scăzut producția diferiților factori inflamatori precum citocinele, interleucinele și factorul de necroză al tumorii (TNF-alfa) în medie cu 80-90%. În schimb, Ibuprofenul a redus acești markeri doar cu 20-30%2. Combinația de elemente nutritive pe care am dezvoltat-o are și un alt efect important, și anume poate suprima COX-2, o enzimă proinflamatorie specifică, cu 90%! Acest lucru este deosebit de semnificativ, deoarece ibuprofenul nu are efect împotriva enzimei COX-2. Mai mult, Vioxx, un medicament puternic promovat de industria farmaceutică pentru calitatea de a fi un blocant COX-2 a fost retras de pe piață în 2004 deoarece a cauzat infarcte miocardice fatale.

Cercetarea noastră arată că anumite combinații de microelemente nutritive specifice sunt superioare medicamentelor convenționale în ceea ce privește mecanismele cheie ale inflamației. Deoarece inflamația este un proces biologic complex, controlul diferitelor mecanisme implicate necesită combinarea elementelor nutritive corecte. Deși și unele elemente nutritive individuale pot avea efecte antiinflamatorii,o combinație de elemente specifice, bazată pe sinergia acestora, poate ținti simultan mai multe mecanisme implicate în răspunsul inflamator. Deoarece microelementele nutritive nu au în general efecte secundare, pot fi folosite ca abordări sigure și eficiente pentru controlul procesului inflamator din organism și ameliorarea bolilor asociate cu acesta.

1.V. Ivanov, et al., Journal of Cardiovascular Pharmacology 2007, 49(3): 140-145
2.V. Ivanov, et al., International Journal of Molecular Medicine 2008; 22(6): 731-741

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/the-benefits-of-micronutrient-synergy-in-inflammation/

Publicat cu permisiune