Cu excepția cancerului de piele, cancerul mamar este tipul de cancer cel mai răspândit în rândul femeilor din SUA. Una din 8 femei este susceptibilă să dezvolte acest tip de cancer pe durata vieții. American Cancer Society (Societatea americană pentru cancer) estimează că în 2014 vor fi diagnosticate 232.670 noi cazuri de cancer mamar invaziv și 62.570 cazuri de cancer mamar neinvaziv. În întreaga lume sunt diagnosticate 1.38 milioane de noi cazuri și anual se înregistrează 458.000 decese din această cauză.
Deși femeile sunt conștiente de cancerul mamar, foarte puține iau măsuri de prevenire. În fiecare an, luna octombrie este considerată luna conștientizării cancerului mamar (Brest Cancer Awareness). Campania este focalizată pe atenția crescută asupra factorilor de risc, a detectării în stadiu incipient și a asistenței. Cancerul mamar este mult mai rar în rândul bărbaților, producându-se doar în proporție de 1%. Totuși această cifră crește rapid, de aceea ar trebui să constituie un aspect important al educației cu privire la cancerul mamar. Majoritatea cazurilor de cancer mamar la bărbați este cauzat de expunerea continuă la niveluri crescute de radiații, la hormonul feminin estrogen prezent în diferite alimente, mase plastice sau chimicale. Din cauza lipsei de informare, cancerul mamar la bărbați este adesea diagnosticat în stadii avansate și de aceea este dificil de tratat. Agresivitatea cancerului este determinată de abilitatea celulelor canceroase de a se răspândi în organe îndepărtate din corp, matricea de colagen înconjurătoare jucând un rol critic în răspândirea acestora.
O cantitate mare de vitamina C și alte elemente nutritive în alimentație este esențială pentru tăria și stabilitatea țesutului de colagen. Deși alimentația este singura sursă de vitamina C pentru oameni, pacienții cu cancer tind să aibă niveluri foarte scăzute ale vitaminei C din cauza alimentației necorespunzătoare și a efectelor adverse ale tratamentelor care, cumulate, diminuează capacitatea organismului de a lupta cu boala. De aceea, am evaluat efectele suplimentării cu vitamina C asupra dezvoltării cancerului mamar la o linie unică de șoareci care și-au pierdut capacitatea de a produce vitamina C.1 Am descoperit că, spre deosebire de grupul de control, șoarecii care au primit suplimentare cu vitamina C au dezvoltat tumori cu până la 28% mai mici, cu mai puține zone de necroză. Mai important a fost faptul că tumorile erau înconjurate cu o capsulă densă de colagen, minimizând astfel potențialul acestora de a forma metastaze. Pe lângă stimularea formării de metastaze ale cancerului, inflamația excesivă este un alt motiv al pierderii în greutate, oboselii și slăbiciunii musculare la pacienții cu cancer. Rezultatele noastre au arătat că, spre deosebire de grupul de control, șoarecii care au beneficiat de suplimentare cu vitamina C nu au pierdut în greutate, iar nivelurile markerilor inflamatori au fost cu 85% mai scăzute.
Întrucât expunerea la substanțe chimice este unul dintre factorii importanți în dezvoltarea cancerului mamar, am evaluat efectele unei combinații specifice de microelemente nutritive ce conținea vitamina C, lizină, prolină, extract de ceai verde și altele asupra dezvoltării tumorilor mamare induse la șobolani.2 Am observat că suplimentarea cu microelemente nutritive a redus efectiv apariția tumorilor și a redus numărul tumorilor existente cu până la 68%. Mai mult, tumorile au fost mai mici și au prezentat mai puține ulcerații, ceea ce indică o capsulă mai rezistentă de colagen și deci un potențial metastatic redus.
În pofida unei game largi de opțiuni de tratamente scumpe și a disponibilității medicamentelor aferente, perspectiva pe termen lung pentru vindecarea cancerului mamar este foarte slabă. Simultan cu eforturile de conștientizare asupra cancerului mamar care au loc în fiecare an în luna octombrie și se focalizează pe detectarea și tratamentul bolii, este important să subliniem și semnificația microelementelor nutritive în această boală înspăimântătoare. Rezultatele noastre științifice arată clar faptul că microelementele nutritive specifice au un real potențial în gestionarea efectivă și prevenirea naturală a cancerului mamar.
Bibliografie:
1. J. Cha, et al., International Journal of Oncology 2013, 42: 55-64
2. M.W. Roomi, et al., Breast Cancer Research 2005, 7:R291-R295
Publicat cu permisiune