Peste 900 de pagini de materiale care descriu cercetările asupra coronavirusului finanțate de contribuabili din SUA și efectuate în China au fost recent lansate în urma unui proces privind libertatea de informare deschis de către The Intercept. Documentele oferă detalii tulburătoare ale cercetărilor asupra virusurilor și liliecilor, efectuate la controversatul Institut de Virologie Wuhan. Acestea conțin, de asemenea, propuneri de finanțare nepublicate anterior, finanțate de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID), o organizație guvernamentală condusă de cunoscutul Anthony Fauci, precum și actualizări ale proiectelor legate de cercetările organizate de EcoHealth Alliance, o structură cu baza la New York, condusă de la fel de controversatul Peter Daszak. Zoolog britanic cu legături strânse cu Institutul Wuhan, numele lui Daszak apare de sute de ori în documente.
Activitatea descrisă în documente include screening-ul a mii de probe de lilieci în căutarea de noi coronavirusuri. Se arată că o subvenție de 3,1 milioane de dolari acordată de NIAID Alianței EcoHealth a inclus 599.000 $ pe care Institutul Wuhan i-a folosit parțial pentru identificarea și modificarea coronavirusurilor provenite de la lilieci, care ar putea infecta oamenii. Cunoscute sub numele de experimente de „câștig de funcție”*, modificarea virusurilor animale periculoase pentru a le spori capacitatea de a infecta ființele umane a devenit alarmant de frecventă. în ultimii ani. La nivel mondial creşte nivelul de îngrijorare cu privire la pericolele pe care le prezintă astfel de experimente.
De asemenea, documentele dau la iveală faptul că în Wuhan se desfășurau activităţi care implicau șoareci umanizați, cu scopul de a testa care coronavirusuri ar putea infecta ființe umane. Desfășurate la Centrul Universitar pentru Experimente pe Animale (University Center for Animal Experiment) din Wuhan, documentele arată că aceste experimente nu au fost efectuate chiar în condiții de maximă biosecuritate. Documentele recunosc chiar unele dintre pericolele acestui tip de activitate, afirmând că munca de teren asociată „implică cel mai mare risc de expunere” la coronavirusuri și potențialul de inhalare a prafului fecal de la lilieci.
Negări pe toată linia
Ilustrând lipsa măsurilor de precauție adecvate luate de cercetătorii din Wuhan, filmul obținut de Sky News Australia prezintă lilieci vii închişi într-o cușcă de laborator. Un cercetător ținând un liliac și hrănindu-l cu un vierme a fost, de asemenea, filmat. De remarcat că Peter Daszak negase anterior pe Twitter că laboratorul din Wuhan ar fi păstrat lilieci vii sau morți. Oferind dovezi suplimentare că măsurile de precauție erau periculos de slabe, înregistrările video dintr-o excursie arată chiar și un liliac viu atârnat de pălăria unui cercetător, chiar lângă fața acestuia. Dar Daszak nu este nici pe departe singurul care neagă existența unor astfel de dovezi.
Intervievat în Congresul SUA la 11 mai 2021, Anthony Fauci a negat în mod similar – în ciuda numărului crescând de dovezi care arătau contrariul – că Institutele Naționale de Sănătate (NIH) și NIAID au finanțat vreodată cercetări în domeniul „câştigului de funcţie” la Institutul Wuhan. Într-un interviu ulterior din 20 iulie 2021, Fauci și-a schimbat subtil poziția și a susținut că luarea unui virus animal și creșterea transmisibilității acestuia la oameni nu constituie o cercetare despre câştig-de-funcţie. Mulți observatori l-au acuzat pe Fauci că a mințit Congresul – și că a comis astfel o infracțiune.
Între timp, o investigație recentă efectuată de ziarul britanic Daily Telegraph a arătat că 26 din cei 27 de oameni de știință care au publicat o scrisoare comună în revista medicală The Lancet respingând posibilitatea provenienţei coronavirusului dintr-un laborator din Wuhan erau legați fie de cercetători chinezi, fie de colegii sau finanțatorii lor. Publicată la începutul pandemiei, în martie 2020, această scrisoare a avut o mare influenţă în a opri în mod esențial dezbaterea cu privire la posibilitatea ca virusul să fi fost creat de om și să fi fost scăpat din laborator. Ulterior s-a constatat că scrisoarea fusese organizată și redactată în tăcere de însuși Peter Daszak. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că sunt din ce în ce mai multe solicitări ca Daszak să fie citat pentru a se prezenta în fața Comitetelor de relații externe ale Casei Congresului și ale Senatului.
Magnet pentru firmele biofarmaceutice
Fără îndoială că, atras de proliferarea cercetărilor în domeniul câștigului-de-funcție, în ultimii ani Wuhan a devenit un magnet pentru firmele biofarmaceutice. La începutul pandemiei, în februarie 2020, în provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan, se aflau un total de 42 de facilități de producție farmaceutică pe bază de contract.
Un raport chinezesc anterior din 2013 afirmă că 8 dintre primele 500 de firme biofarmaceutice din lume se aflau deja la Wuhan. Printrefirmele citate se numără Sanofi Pasteur, pe care raportul o descrie ca pe o ”firmă franceză de vaccinuri, cunoscută în toată lumea”, Bayer și, mai ales, Pfizer. Un purtător de cuvânt al Pfizer citat în raport afirmă în mod specific că unul dintre principalele criterii care au atras compania să se instaleze acolo au fost cercetările efectuate în zona Wuhan. Cu ajutorul miliardelor de dolari pe care le-a câștigat din vânzările de vaccinuri ARNm împotriva COVID-19, Pfizer a devenit de atunci cel mai mare beneficiar biofarmaceutic al pandemiei.
Deocamdată, întrebarea dacă vreunele dintre firmele farmaceutice din provincia Hubei au fost implicate în cercetările axate pe ”câștigul de funcție” din Wuhan înainte de pandemie, rămâne deschisă. Dar, deși încă nu știm multe lucruri, este deja clar că teoria scurgerilor din laborator nu mai poate fi exclusă. De fapt, chiar dimpotrivă, după cum mărturisesc documentele The Intercept: ponderea dovezilor circumstanțiale care susțin o astfel de origine posibilă este acum substanțială. Cu din ce în ce mai multe degete acuzatoare îndreptate spre ei, este puțin probabil ca Anthony Fauci și Peter Daszak să mai doarmă bine noaptea.
* experimentele „câștig de funcție” presupun creșterea capacității virusurilor animale periculoase de a infecta ființe umane
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune