Moleculă esenţială pentru viaţă, colesterolul este un element structural constituent al pereţilor miliardelor de celule din organismul nostru şi precursorul unor molecule biologice precum estrogenul şi testosteronul. În cazul pereţilor vasculari intacţi din punct de vedere structural, nu există dovezi ştiinţifice că o cantitate moderat-crescută de colesterol le-ar deteriora sau ar cauza plachete aterosclerotice şi infarcte miocardice. De aceea, în realitate, şi aşa cum arată şi următoarele date din cardiologie, teoria conform căreia colesterolul cauzează boli cardiovasculare este fundamental greşită:
- Toate plachetele din sistemul vascular uman se dezvoltă în sistemul arterial al corpului (cauzează arterioscleroză). Plachetele pe vene (venoscleroza) nu există.
- Dacă nivelurile crescute ale colesterolului sunt cele care deteriorează pereţii vaselor de sânge, venele şi arterele ar dezvolta deopotrivă plachete în proporţii identice. Totuşi, nu aşa stau lucrurile.
- Peste 90% din plachete se dezvoltă pe arterele coronare ale inimii, un segment care reprezintă o milionime din toată lungimea de 96,000 km a sistemului vascular al corpului uman. Pe când orice instalator ştie că o calitate slabă a apei deteriorează pereţii conductelor pe toată lungimea acestora, nu doar într-o mică fracţiune a lor.
De ce animalele nu fac infarct… dar oamenii, da!
O altă mare enigmă pe care susţinătorii teoriei că boala cardiovasculară ar fi cauzată de colesterol ar trebui să o explice este aceea că animalele, cu foarte mici excepţii, nu suferă infarcte miocardice. Este demn de remarcat faptul că animalele care hibernează, precum urşii, au niveluri ale colesterolului în sânge de trei ori mai mari faţă de cele întâlnite la om – şi aceste specii nu au dispărut în urma epidemiei de infarcte miocardice.
Pentru a afla despre rolul anumitor microelemente nutritive specifice în prevenirea infarctelor miocardice, accidentelor vasculare cerebrale, hipertensiunii arteriale, diabetului şi altor afecţiuni cardiovasculare, citiţi cartea ”De ce animalele nu fac infarct…dar oamenii, da!”
Motivul pentru care infarctele miocardice sunt necunoscute în lumea animală este că majoritatea animalelor, spre deosebire de oameni, pot sintetiza vitamina C din glucoză în ficatul lor. Vitamina C este esenţială pentru producţia de colagen, proteina structurală cheie care întăreşte pereţii vaselor de sânge şi ţesutul conjunctiv al organismului. Astfel, aşa cum arată descoperirea revoluţionară a Dr. Rath boala coronariană este de fapt un stadiu incipient al scorbutului şi se produce ca o consecinţă a deficitului de vitamina C în celulele care formează pereţii arteriali.
Rolul colesterolului în boala cardiovasculară
Ca o consecinţă a deficitului de vitamina C în celulele pereţilor arteriali, se formează milioane de fisuri şi leziuni microscopice, ceea ce duce la slăbirea peretului vascular. Ca urmare, intră în scenă un mecanism secundar de reparare, în cadrul căruia colesterolul, lipoproteinele şi alţi factori de risc din sânge intră în pereţii vasculari pentru a repara deteriorările. În cazul deficitului cronic de vitamine, acest proces de reparare devine continuu. În timp, pe durata multor ani, se dezvoltă depozite aterosclerotice. Depozitele din arterele inimii duc la infarcte miocardice, depozitele din arterele creierului duc la accidente vasculare cerebrale. De aceea, se poate vedea că nivelurile ridicate ale colesterolului nu sunt principala cauză a bolii cardiovasculare, ci mai degrabă consecinţa disfuncţiilor biologice ale pereţilor arteriali şi a deteriorării continue a sistemului vascular.
De ce medicul dumneavoastră nu vă spune aceste lucruri
Deci, de ce această informaţie importantă pentru sănătate nu este aplicată în practicarea cardiologiei de astăzi? Motivul simplu este că vitaminele, fiind substanţe naturale, nu pot fi brevetate. De aeea,răspândirea informaţiei salvatoare de vieţi despre vitamine şi medicina celulară ameninţă piaţa multimiliardară a industriei farmaceutice cu medicamente brevetate, pentru reducerea colesterolului. Ca o consecinţă a faptului că sistemul nostru medical este controlat efectiv de industria farmaceutică şi de acţionarii acesteia, medicii noştri nu sunt instruiţi cu privire la aceste lucruri, iar medicina convenţională se limitează la tratarea simptomelor bolii cardiovasculare şi nu a cauzei acesteia.
Image: Photo: LA(Phot) Stuart Hill/MOD [OGL], via Wikimedia Commons
În domeniul sănătăţii, scopurile unite ale Fundaţiei noastre şi ale Mişcării Vieţii sunt de a pune capăt dependenţei lumii de medicamente chimice brevetate şi de a eradica bolile prin tratarea adevăratelor cauze ale acestora. În vederea atingerii acestor scopuri, vă încurajăm să răspândiţi aceste informaţii despre colesterol cât mai mult posibil, prin intermediul contactelor personale şi al reţelelor sociale. Deşi eradicarea bolii cardiovasculare ca şi cauză majoră a mortalităţii umane este deja posibilă, este nevoie ca toţi să ne unim forţele pentru a o face să devină realitate.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune