Un cercetător implicat în studiul clinic efectuat pentru a obține „autorizația de utilizare în caz de urgență” a vaccinului Pfizer împotriva COVID-19 a dezvăluit că unele dintre datele studiului despre care se pretinde că au fost obținute în urma testelor, au fost falsificate. Într-o investigație alarmantă, care a fost în mare parte ignorată de majoritatea presei subordonate industriei farmaceutice, British Medical Journal (BMJ) raportează că personalul care efectuează activităţi de control al calității pentru studiu a fost „depășit” de volumul problemelor pe care le-au găsit. Având în vedere că datele complete utilizate pentru autorizarea vaccinului Pfizer încă nu au fost comunicate public, dezvăluirile subminează serios afirmația că tehnologia ARNm utilizată în injecție ar fi fost „dovedită” științific ca fiind sigură.
Acuzațiile au fost făcute în BMJ de Brook Jackson, care a lucrat ca director regional pentru Grupul de Cercetare Ventavia. Descriindu-se pe site-ul său web drept „cea mai mare companie privată de cercetare clinică din Texas”, Ventavia a contribuit la realizarea studiului pivot care a fost folosit pentru a obține autorizația pentru vaccinul Pfizer. Auditor instruit pentru studii clinice, cu o experiență de peste 15 ani în coordonarea și managementul cercetării clinice, Jackson și-a informat în mod repetat superiorii despre managementul slab al laboratorului, preocupările privind siguranța pacienților și problemele de integritate a datelor pe care le-a găsit în studiu. După ce în cele din urmă a recurs la contactarea Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) cu privire la aceste probleme, Ventavia a răspuns concediind-o.
O tulburătoare listă de îngrijorări
Preocupările lui Jackson sunt oricum numai banale, nu. În plus față de falsificarea datelor studiului, ea spune că materialele de ambalare a vaccinurilor care conțin numerele de identificare ale participanților la studiu au fost lăsate la vedere la Ventavia, reprezentând astfel o potenţială ameninţare la calitatea „oarbă” a testelor şi deci făcând posibil părtinitoare interpretarea rezultatelor. În așa-numitele studii „dublu-orb”, o abordare considerată în general a fi „standardul de aur” în cercetarea clinică, nici participanții, nici cercetătorii nu trebuie să știe cine primește medicamentul/vaccinul și cine primește placebo. Ca atare, pentru ca afirmațiile conform cărora vaccinul Pfizer este „sigur” să fie plauzibile din punct de vedere științific, statutul „orb” al studiului efectuat pentru autorizarea acestuia ar trebui să fie perfect ireproşabil. Pe baza anchetei BMJ, se pare că acest aspect a eşuat.
Alte probleme deranjante ridicate de Jackson includ lipsa urmăririi în timp util a pacienților care au experimentat evenimente adverse, abaterile de la protocolul de studiu care nu au fost raportate, vaccinurile care nu sunt depozitate la temperaturi adecvate și specimene de laborator etichetate greșit. Au existat, de asemenea, îngrijorări legate de siguranța pacienților, participanții la studiu aparent fiind plasați pe un hol după injectare și nefiind monitorizați de personalul clinic. Separat, un alt fost angajat al Ventavia susține că firma nici măcar nu avea suficienți angajați pentru a-i testa pe toți participanții la studiu care raportau simptome de COVID-19, astfel încât nu a putut să-i testeze pentru infecție. Acest lucru pune în continuare sub semnul întrebării fiabilitatea datelor din studii citate ca dovadă a eficacității vaccinului.
Protejarea profiturilor farmaceutice
Nici măcar nu era ca și cum Ventavia nu era conștientă de astfel de probleme, deoarece Jackson spune că personalul care le raporta a fost aparent vizat de firmă. O altă fostă angajată a Ventavia, Jill Fisher, a declarat pentru BMJ că firma se aștepta la un audit federal al procesului. Fisher și-a exprimat surprinderea că FDA nu a reușit să investigheze Ventavia după ce Jackson a contactat-o. În timp ce Jackson a primit un e-mail de la FDA în care îi mulțumea pentru preocuparea sa și, mai târziu, un apel de la un inspector FDA, se spune că nu a mai auzit nimic în legătură cu raportul ei.
Dar FDA nu este singura care nu a reușit să investigheze pe deplin aceste afirmaţii. Prin faptul că nu raportează despre presupusa utilizare a datelor falsificate în studiile Pfizer cu vaccinul COVID-19, majoritatea instituțiilor media principale demonstrează în mod similar că și ei văd interesele de sănătate ale oamenilor obișnuiți ca fiind secundare față de protejarea profiturilor industriei farmaceutice. Cum vânzările globale totale de vaccinuri COVID-19 sunt estimate să ajungă la 190 de miliarde de dolari în acest an, firmele farmaceutice au mult de pierdut când bula de profit generat de coronavirus va exploda în sfârșit. Când se va scrie, într-un final, istoria acestor vremuri, este puțin probabil ca aceia care au încercat să împiedice acest lucru să fie priviţi cu bunăvoinţă.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune